Takaisin
MY STORMY SKY - Sunnuntaina, 01.08.2010 klo 14:30

Koulutussuunnitelma

Hei taas!
Ihanaa, että heti tuli lukijoita, ja vielä sellaisia, jotka jaksavat myös kommentoida!

Olin tänään puolentoista tunnin lenkillä ja kartoitin vähän, missä vaiheessa Miksun koulutus on, eli onko vielä parantamisen varaa edellisissä tempuissa ja liikkeissä, ennen kuin voi alkaa opettaa sille jotain uutta. Tokoahan emme harrasta, joten "liikkeillä" tarkoitan ihan vain istumista ja seuraamista ja sellaista noin niin kuin yleisesti, eikä esim. mitään hienoa vasemmalle puolelle kiertämistä luoksetulon yhteydessä. On vain niin hienoa omistaa koira, jonka osaamista voi sitten esitellä kavereille - ja onhan se jo turvallisuudenkin takia tärkeää, että koira tulee kun kutsutaan tai pysyy paikallaan tarpeeksi kauan.

Kävi sitten ilmi, että parannettavaa on aika paljon. Olen näköjään vähän laiminlyönyt Miksun koulutusta kesälomalla... Mutta puolustuksekseni voin sanoa, että aktivointitehtäviä olen tehnyt sitten senkin edestä.

Yksi iso puute oli luoksetulossa. Se ei nimittäin ole niin innokas kuin haluaisin. Miksu kyllä tulee kun kutsun, mutta kauhean hitaasti, korkeintaan ravaten. Niinpä päätin tästä lähtien palkita koiraa vain silloin kun se a) reagoi heti kutsuuni, mitä se sitten ikinä oli tekemässäkään ja b) laukkaa luokseni aktiivisesti ja iloisesti. Käytän naksutinta koulutukseen, sillä se tuntuu innostavan Miksua. Vaihtelen palkkiota, niin ettei se koskaan tiedä, aionko antaa sille kinkkua vai kuivamuonaa ja tottelee varmuuden vuoksi joka kerta, ettei yksikään herkkupala mene hukkaan. Huonot suoritukset jätän huomioimatta. Aloitin tämän uuden suunnitelman toteuttamisen heti ja Miksu tajusi jutun juonen nopeasti. Jatkan koulutusta kuitenkin niin pitkään, että se tottelee joka kerta. Tänne-käsky on tärkein osa koiran peruskoulutusta, niin sanoo jokainen koirakirja, jonka olen lukenut. Se auttaa pitämään koiran hallinnassa vaikka se karkaisi, ja saattaa jonain päivänä pelastaa sen hengen. Tietysti toivon, ettei mitään sellaista tarvetta tule, mutta aina on hyvä ajatella myös sitä kaikkein pahinta vaihtoehtoa, jotta osaa toimia oikein vaaratilanteessa.

Myös seuraamista täytyy petrata. Haluaisin siihen sellaista innokkuutta kuin tokokisoissa näkee, niin että koira tapittaa silmiin herkeämättä. Huomasin myös, että Miksu jäi taakseni ravaamaan, kun pistin juoksuksi. Otin sitten hihnan käteen ja aloitin alusta, kehuin Miksua kun se vilkaisikin minua, puhua pulputin iloisella ja kannustavalla äänellä aina, kun hihna löystyi ja palkitsin suorastaan ruhtinaallisesti joka kerta kun se seurasi vierelläni tiukan käännöksen läpi. Oli vaikeaa pidellä käsissä samaan aikaan hihnaa, makupaloja ja naksutinta, mutta kyllä sekin onnistui, kun ne hyvin järjesteli (hihna ja naksutin oikeaan, makupalat vasempaan käteen). Tällä kertaa laitoin sen seuraamaan vain vasemmalla puolellani, enkä ottanut yhtäkään juoksuaskelta tai ottanut hihnaa pois. Haluan, että Miksu oppii ensin perusteet uudestaan ja paremmin, ennen kuin alan vaatia siltä yhtään enempää.

Muuten Miksu totteli moitteettomasti, mutta nämä kaksi liikettä ovat sen verran tärkeitä, että seuraava talvi meneekin sitten niitä opettaessa...