Takaisin




NOUTAJAPERHEEN SEIKKAILUT - Sunnuntaina, 04.07.2010 klo 23:59

VEPE

Olen 18.7 menossa Maskuun Jerin siskon Myyn vepe-kokeeseen avustajaksi ohjaajaksi. Olen ennen ollut vepe, siis vesipelastus, treeneissä hukkuvana ja muutenkin silloin tällöin seuraamassa, mutta loppujen lopuksi en kuitenkaan tiedä lajista kuin ihan vähän. Tämän vuoksi olen nyt viikonloppuna tutustunut lajiin netin ihmeellisen maailman kautta, jotta olisin sitten mahdollisimman hyvä apu-ohjaaja Myylle :) Tässä teille lukijoillekin tietoa tästä hauskasta (ja hyödyllisestä) harrastuksesta:

Vesipelastus eli VEPE on alun perin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koemuoto, jonka tarkoituksena on ylläpitää pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Kokeella testataan koiran fyysistä kuntoa ja kykyä toimia vedessä. Tämä vauhdikas ja märkä laji rantautui Suomeen 1989 ja virallinen koemuoto se on ollut vuodesta 1992 lähtien.

Nykyisin vesipelastus koemuotona on avoin kaikille roduille, paitsi x-rotuisille. Tosin lajin fyysinen vaativuus asettaa rajoja osallistumiseen. Koiran on pidettävä uimisesta, lisäksi sen on oltava fyysisiltä ominaisuuksiltaan tarpeeksi vahva hinaamaan rantaan hukkuvaa tai venettä, välillä hyvinkin tuulisissa olosuhteissa. Koiran on oltava myös sosiaalinen ja perustottelevaisuuden tulee olla kunnossa, eikä noutohalustakaan haittaa ole.

VEPEn suosio on nykypäivänä kovassa kasvussa ja varsinkin noutajien keskuudessa lajista on tullut suosittu. Monipuolinen, ”vesihullu” noutaja onkin omiaan kyseiseen lajiin.

Vesipelastusta harrastavat yhdistykset ovat vielä valitettavan harvassa, mutta kokeiden määrä on puolestaan lisääntynyt. Vesipelastuskokeessa on viisi eri luokkaa. Kokeessa eri luokkien liikkeet ovat pohjimmiltaan samanlaisia, tehtävät vaikeutuvat ylempiin luokkiin siirtyessä. Liikkeinä on mm. veneestä hyppyä, esineen vientiä, veneen hakua ja hukkuvan pelastusta.

Kokeeseen otetaan yleensä vain 14 osallistujaa, sillä se on pitkäkestoinen. Liikkeet suoritetaan jokainen koira vuorotellen, yksi liike kerrallaan, kahden liikkeen jälkeen pidetään pieni tauko. Tuomareita on kaksi: ylituomari, joka seuraa koirakon suoritusta rannalta, sekä palkintotuomari, joka seuraa koirakon suoritusta veneestä käsin.

Ohjaajalla on luokasta riippuen käytössään tietty määrä käskyjä per liike, jokainen ylimääräinen käsky vie yhden pisteen. Koiran on myös rantauduttava maalitolppien välistä, jokainen ohitettu metri vie yhden pisteen. Kokeessa koirakolla on tietty aika suorittaa liike. Tasapisteisiin päädyttäessä nopein aika ratkaisee sijoituksen.

Junioriluokka: Tämä luokka on tarkoitettu vain 6kk-12kk vanhoille landseereille ja newfoundlandinkoirille. Luokka on epävirallinen ja siinä on vain 2 liikettä.

Soveltuvuuskoe: Tämä luokka on tarkoitettu 12kk täyttäneille rekisteröidyille koirille. Landseerien ja newfoundlandinkoirien ei tarvitse suorittaa tätä luokkaa. Soveltuvuuskokeessa suoritetaan samat 4 liikettä kuin alokasluokassakin. Ohjaajalla on käytössä 6 käskyä per liike. Lisäksi koirakolla on mahdollisuus käyttää omaa avustajaa. Soveltuvuuskoe on suoritettava hyväksytysti (väh. 60/100p), jotta saa oikeuden kisata muissa luokissa. Soveltuvuuskoetta saa yrittää vain kaksi kertaa.

Alokasluokka: Tämä luokka on tarkoitettu vähintään 12kk täyttäneille koirille, joilla on hyväksytysti suoritettu soveltuvuuskoe. Alokasluokassa suoritetaan 4 eri liikettä. Ohjaajalla on käytössä 6 käskyä per liike. Lisäksi koirakolla on mahdollisuus käyttää omaa avustajaa. Ykköstulokseen vaaditaan vähintään 90/100p. Kahdella ykköstuloksella koirakko siirtyy ylempään luokkaan.

Avoin luokka: Luokassa suoritetaan 4 eri liikettä. Ohjaajalla on käytössä 3 käskyä per liike. Ykköstulokseen vaaditaan vähintään 90/100p. Kolmella ykköstuloksella koirakko siirtyy ylempään luokkaan.

Voittajaluokka: Luokassa suoritetaan 4 eri liikettä. Tämä on VEPE-kokeen ylin luokka. Ohjaajalla on käytössä 1 käsky per liike, paitsi kahdessa vientiliikkeessä käskyjä on käytössä 2 käskyä. Ykköstulokseen vaaditaan vähintään 90/100p. Kolmella ykköstuloksella koirakolle avautuu mahdollisuus valioitumiseen.

FIN VPVA: Vesipelastuksen valion arvoon vaaditaan kolme ykköstulosta vähintään kahdelta eri tuomarilta voittajaluokasta, sekä näyttelystä vähintään arvosana H aikaisintaan 15kk ikäisenä.

SM-kisat: VEPEn SM-kisoissa kisataan vain voittajaluokassa. Mestaruuskisoihin valitaan vain 12 koirakkoa tulosten perusteella.

Kirsi Kirjavainen, www.snj.fi/harrastukset/vesipelastus_vepe/


Itselleni tuli yllätyksenä, että soveltuvuuskoetta saa yrittää vain kaksi kertaa. Mitä ihmette? Taippareissa saa kyllä nome puolella käydä ihan niin monta kertaa kuin vain tykkää kunnes pääsee läpi, mutta vepessä tämä on hieman vaikeampaa. Suorituspaineita, suorituspaineita... Uskon kuitenkin että Myy selviytyy soveltuvuus- ja aloluokan kokeista helposti, olen nähnyt Myyn treeneissä ja hän toimii aina hienosti ja tekee tehtävät innolla :)

Nyt siis vain keskityn valmistautumaan tähän vastuulliseen apu-ohjaajan tehtävääni mahdollisimman hyvin. Alkaa kyllä pikkuhiljaa tehdä mieli itsekin harrastaa vepeä, saa nähdä jos ensikesänä olen treeneissä jo itsekin osallistujana jomman kumman koiran kanssa... Toisaalta taas agilitykin innostaisi, mutta tässä nomessa ja mejässä menee kuitekin jo niin paljon aikaa että en tiedä miten voitaisiin enää koirien kanssa revetä useampaan paikkaan! Noh, aika näyttää mitä kaikkea sitten tehdään, mutta sen tiedän että nome on meille kuitenkin aina se ykkönen! =)