Takaisin




PYRENEITTENKOIRA TURREN ELäMää - Lauantaina, 06.08.2011 klo 15:58

Vanhanajan johtaja ajattelu pannaan!

Johtajuudesta on suorastaan hirmuisesti liikkeellä väärinkäsityksiä vielä nykypäivänäkin! Nämä käsityksethän tulevat vuosikymmenten takaa tehdyistä susitutkimuksista. Eli tutkimuksista, jotka on tehty toisesta eläimestä ( moni koira on jo kaukana sudesta; ja MIKÄÄN koira ei ole susi!) ja vieläpä vääränlaisissa olosuhteissa!! Susitutkimukset tehtiin aikoinaan ahtaissa tarhaoloissa, joissa syntyi väistämättä konfliktitilanteita, kun sudet tappelivat resursseistaan. Ja NÄIDEN tutkimusten perusteella tehtiin johtopäätökset siitä, kuinka tulisi toimia koirankin kohdalla, ja kuinka koiran kanssa tulisi kommunikoida. Ja naurettavinta tässä on että susitutkija David Mech on myöhemmin kumonnut omat ajatuksensa! Ja silti jopa ns.koirankouluttajissa,eli "ammattilaisissa" on edelleen niitä jotka uskovat sokeasti näihin huonoihin tutkimuksiin jotka ovat tehty eri eläimillä!: (
Onneksi nykyisin tutkijat pikkuhiljaa alkavatkin kiinnostua eläinlajista, jonka nimi on KOIRA!

Mutta todella usein kuuluu sitä ihmisten suista että miten koira meinaa ottaa johtajuutta kotona ja seuraavaksi kerrotaan kuinka koira tulisi alistaa! (Keinoina mitä vanhanaikaisempia tapoja. Esimerkiksi selättäminen jne). Tällaiset keinot saavat vain koiran hämilleen, koska lähtökohta on väärä.

Hyvin usein asiat, jotka mielletään johtajuusongelmiksi ovatkin oikeastaan resurssikiistoja. Eli ongelma saattaa olla siinä ettei koira saa totettaa luontaista käytöstään juuri ollenkaan, tai sitten sille ei ole kertakaikkiaan yksinkertaisesti vain opetettu kuinka sen tulisi käyttäytyä! Koira voi toki olla myös kipeä! KOirahan ei näytä monestikaan kipua, saatikka valita siitä. Käytös voi muuttua jopa agressiiviseksi jos koiralla on kipuja. (Ja kaikenlisäksi suurinosa eläinlääkäreistä eivät tajua koiran kivuista oikeastaan mitään. Heiltäkin saattaa jäädä huomaamatta. Itse käytämme Turrea kipu spesialistilla. Kukaan muu lääkäri ei huomanut Turrenkaan kipua).

Koiran opettaminen kannattaa tietysti aloittaa mahdollisimman varhain. Meillä ainakin Turren kanssa alku oli todella kaaottinen. Jos emme olisi kouluttaneet Turrea; niin ei kaverista olisi tullut yhteiskuntakelpoista. Meillä tietysti haasteet olivat tavallista vaikeampia. Ruuan puolustamisesta eroahdistukseen, sekä Turre puolusti minua alussa voimakkaasti mieshenkilöiltä jne kaikenmoista rokkia löytyi!: D Ja lisäksi meillä oli se suuri haaste koulutuksessa että meidän tuli korjata niitä virheitä joita muut olivat tehneet! Mutta koulutksella ja ahkeralla toistamisella Turresta todella tuli tosi hieno ja kiltti lemmikki. Jos tällaisessakin tapauksessa voi onnistiua, niin miltei missä vain voi onnistua!: ) Itse uskon että lähes kaikki koirat voivat oppia kun niitä opetetaan oikein. Enkä usko sanontaan "Vanha koira ei opi". Vaan kyllä se vika useimmiten löytyy sieltä hihnan toisesta päästä, jos koira käyttäytyy huonosti! Mutta oli tilanne ja lähtökohta mikä tahansa, niin koiran ja omistajan kontakti toisiinsa on oppimisen perusta! Itse aloitin kontaktiharjoitukset naksuttimella. Jos ei käytä naksua niin kontaktia on helppo harjoitella esimerkiksi pitämällä nyrkin sisällä namssua, ja heti kun koira lakkaa yrittämästä namia kädestä, JA KATSOO SILMIIN; niin sitten palkka! (Palkkion on tultava heti ja muista! Eteenkin alussa palkan on oltava SUURI HERKKU; EI TYLSÄ PAPU. Koira on todellinen oppurtunisti. Se tekee sen mitä sen kannattaa tehdä)!

Toistoilla takaat oppimisen. Siis puhun monista toistoista eri tilanteissa eri ärsykkeiden läsnäollessa! Ei ole ollenkaan väärin sanoa että alkuun luotettavan käytöksen aikaansaamiseksi pitää tehdä lähes tuhansia toistoja. Älä ole se tylsä pomotteleva ihminen näissä tilanteissa! Jos koira tekee väärin, niin et anna palkkiota. Älä siis kiellä koiraa jos se ei onnistu! Koulutuksen pitää olla koiralle kannattavaa ja hauskaa. Ja omistajallekin on mielestäni kivempi jos koira tulee treenaamaan häntä heiluen ja innostuneena, kuin että koira tulee pelkääjänä! Jos koira pelkää rangaistustasi niin ei se opi; tai jos oppiikin niin en usko että niin nopeasti koska se ei ole koiralle kivaa.

Ja mitä laumiksiin tulee; niin älä missään nimessä käytä vanhoja keinoja...Älä haasta koiraa, älä selätä, ÄLÄ ALISTA! Laumikset ovat tässä erityisasemassa. Niitä ei kertakaikkiaan kannata kouluttaa vanhan ajan tyylillä, mikäli oma henkikulta on tärkeä. Se noutaja, jota temmot oppii pelkäämään ja saattaa alistua; klassinen kovana koirana pidetty sakemannikin saattaa tehdä samat, mutta laumis ei. Koiraterapeuttimmekin sanoi että jos alistat esim selättämällä laumiksen niin se on noin neljä kertaa, jonka jälkeen se saa tarpeekseen... Sitten jälki onkin rumaa. Näitä
tapauksia onkin tullut julkisuuteen viimeaikoina. Se on se kun laumis ei alistu vääränlaiseen kohteluun! Meillä kovin keino mitä olemme käyttäneet on ollut peltipurkin helistäminen; jonka sisällä on nauloja. Tämän olemme tehneet kun Turre on saanut haukkuhepulin. En suosittele tätäkään ensimmäiseksi keinoksi; vaan sitten kun mikään muu ei auta. (Olemme helistäneet purkkia ja kun koira hiljenee, sanomme"Kiitos". Näin pystyy osoittamaan että mitään muuta en halunut kun että olet hiljaa). Kuitenkin aluksi kannattaa rangaistuksena tuhmailusta pitää laumasta erottamista. (Laumanvartioille tämä eroon joutuminen laumasta on kova paikka). Jos
Turre tuhmailee laitamme sen vessaan ja suljemme oven. Pidämme siellä hetken. Kun ovi avautuu onkin kaveri noloa koirua.: ) Hyvin on toiminut meillä toi!
Lenkillä jos koira vetää niin AINA ENSIN napakka EI! Mikäli koira ei tottele niin hihna voi kiristyä. (En siis tarkoita rempasua vaan vapauden vähentämistä).

Eli vanhan ajan johtajuus on pannassa! Ikäväkyllä monet koiran koulutus ohjelmat antavat juuri niitä vääriä ohjeita. Kannattaa aina olla kriittinen ja kyseinalaistaa.

Tässä on paitsi omaa pohdintaa ja mielipiteitä jne. Olen oppinut nämä keinot koirakouluttajalta/terapeutilta. Kiitokset hänelle!!: ) Ja lukenut ja ottanut selvää. Näillä linjoilla mentiin myös koirakoulussa missä käytiin. Myös omat kokemukset erilaisten koirien kanssa ovat osoittaneet pehmeiden keinojen toimivan loistavasti ja tekevän koiran onnellisemmaksi omistajansa ystävänä ja ennenkaikkea PERHEEN JÄSENENÄ.
Mielestäni koiralle pitää olla auktoriteettia( en lähde kukkahattulinjalle; eli hihna ei saa kiristyä esim ikinä. Vaikka koira haukkua rätkyttäisi, murisisi ja riehuisi hihnassa). Mutta jatkuva auktoriteetin korostaminen ei ole oikein. Ja koiraa saa hellitellä ja lellitellä muuten ihan niin paljon kun haluaa! Koira ei mene siitä pilalle! Turre ainakin on hyvä esimerkki siitä!: ) Turrella on ollut paljon ikävää ennen kun tuli meille, mutta voisin sanoa että Turre on juuri siksi niin hieno koira kun on nykyään; koska se on RAKASTETTU VAHVAKSI!