Takaisin
RONTTI - Maanantaina, 11.03.2013 klo 12:41

Tallilla

Eilen 10.03.2013 Rontti näki ensimmäistä kertaa hevosia.
Päätin ottaa Rontin mukaan tallille, jotta poika tottuu hevosten seuraan. Ensimmäinen reaktio oli pelästyminen. Koira parka hypähti säikähdyksestä, kun huomasi hevosen. Säikähdyksen jälkeen otinkin heti namit esiin ja hetken aikaa herkuteltiin hevosen vieressä. Kaikki sujuikin mallikkaasti. Rontti yritti riehuttaa hevosta, mutta rauhoittui pian. Lähdettiin kotia kohti, kun poika varovasti haisteli hevosen turpaa ja osasi rauhoittua hevosen lähelle. Tänään olisi tarkoitus keittää illan pentukurssia varten koulutusnameiksi broilerin sydäntä. Saa nähdä miten maistuu, todennäköisesti hyvin. Aiemmin ollaan käytetty possun kieltä, joka toimii todella hyvin. Lenkeillä ja välillä treeneissäkin toinen hyvin toiminut on jauheliha laatta. Sen teko-ohje on täällä:
http://www.youtube.com/watch?v=vSSntMTxOcI

Me ollaan käytetty pelkkää vehnäjauhoa ja enemmän, kun ohjeessa. Näin ollaan saatu kiinteitä nameja, joita on helppo pilkkoa saksilla. Namit pysyvät kasassa ja ovat helposti nieltäviä. Kannattaa kokeilla! Makuja voi vaihdella käyttämällä esim. hirven jauhelihaa, mikä meillä on kelvannut hyvin. Ohjetta voi helposti muokata ja tekemällä itse tietää mitä koira saa eikä nameissa ole ylimääräistä suolaa yms.

Meillä pyritään muutenkin tekemään namit itse. Possunkieli on itse valmistettuna todella hyvä nami. Se on kiinteää, koiralle maistuvaa ja terveellistä. Rontti saa usein iltaruokan treeneissä syötettyvä, eli vähennämme ruoan määrää sen mukaan kuinka paljon koiralle on treenien yhteydessä syötetty.

Voisin ensimmäisen kirjoituksen loppuun kertoa meistä vähän lisää.
Rontti on tosiaan 3/4 rottweiler, 1/4 dobermanni mix. Rontti on syntynyt 11.9.2012 eli ikää sillä on tällähetkellä tasan ½ vuotta. Rontti on energinen ja vauhdikas pentu.
Koulutan Ronttia operantin- ja klassisen ehdollistamisen menetelmiä käyttäen.

Pyrin itse välttämään koulutuksessa termiä johtajuus. En pidä siitä, sillä se ei mielestäni liity varsinaisesti koulutukseen. Se on ympäripyöreä sana johon liitetään liian paljon koiran käytöksiä.

"Jos koira rynnii ovesta, se ei kunnioita ja sille pitää näyttää kuka on pomo ja kuka saa mennä ensin ovesta." En pidä kyseisestä ajattelutavasta, sillä en näe mitään perusteita sille, että kyseinen ajattelutapa olisi järkevä, mihinkään johtava tai lähelläkään totuutta. Pyrin siis välttämään jo kauan tunnettua arvojärjestys ja johtajuus menetelmää, jossa koiralle näytetään kaapin paikka. Ja jossa koiran huono käytös liitetään johtajuusongelmaksi.

Itse ajattelisin esimerkkitilanteesta niin, että koira rynnii ovesta koska:
1, sitä ei ole koskaan edes opetettu odottamaan
2, odottamista ei ole vahvistettu tarpeeksi ja koira ei käytännössä ymmärrä miten sen pitäisi toimia
3, oven toisella puolen on jotain mikä motivoi koiraa sillä hetkellä enemmän.

Millään näistä tiedoista ei sinällään ole merkitystä, oleellisinta on, ettei koira odottanut. Tällöin tiedän, että treenattavaa on vielä. Ja pyydän koirani aina odottamaan, menen itse ensin ulos ovesta ja annan koiralle luvan tulla. Tähän ei kuitenkaan ole syynä se, että pönkitän asemaani koiran silmissä vaan yksinkertaisesti se, että käytävässä saattaa olla lapsia ja koira ei voi rynniä sinne päättömästi turvallisuussyistä.

Tällaisia asioita tullaan siis käsittelemään tässä blogissa. Pyrin kirjoittelemaan meidän arjesta mahdollisimman usein ja kertomaan treenien edistymisestä. Keskustelen myös mielelläni koulutukseen ja koiriin liittyvistä asioista, sillä tavoitteenani on oppia mahdollisimman paljon uutta kokoajan. :)