Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Airedalenterrieri

Harvat koirat ovat osoittautuneet yhtä monipuolisiksi kuin airedalenterrieri. Ensimmäisessä maailmansodassa sitä käytettiin rintamalla viestikoirana. Ammuttujen lintujen noutamisen, kauriiden jäljittämisen ja rottien tappamisen lisäksi se on työskennellyt myös poliisikoirana.

Boris 9kk. Manta Ei saa kuvata! Airis-Niilo kesällä. Rytmi rentoutuu Airis-Niilo talvella. Cira poseeraa

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 3 eli Terrierit.

Taustaa

Airedalenterrieri on peräisin Englannissa Yorkshiren alueella sijaitsevasta laaksosta, missä se kehitettiin 1800-luvun puolimaissa auttamaan saukkojen metsästyksessä. Sen esi-isiin uskotaan kuuluneen saukkokoiran, jolta se sai kokonsa ja jäljitystaitonsa, bullterrierin, jolta se sai voimaa ja päättäväisyyttä sekä nyt jo sukupuuttoon hävinneen mustan ja ruskean kirjavan terrierin. Terrieri vahvisti bullterrieristä saatua voimaa ja päättäväisyyttä, toi koiralle sen karkean turkin ja mahdollisesti lisäsi rodun mieltymystä veteen. Airedale on Britannian kookkain terrierirotu. Yhdysvalloissa sitä yritettiin kokonsa vuoksi siirtää toiseen roturyhmään, mikä ei kuitenkaan onnistunut.

Vahva persoona

Airedalella voi joskus olla hyvin voimakas luonne, mitä voikin odottaa rodulta, jota varhaishistoriansa aikana käytettiin koiratappeluissa. Nykyisin tästä saattaa tulla riesa, sillä tämä terrieri ei peräänny, jos joku haastaa sen. Se on myös hyvin energinen, minkä vuoksi sitä ei suositella kaupunkiasuntoihin. Airedalea on paras ulkoiluttaa maaseudulla, missä se voi tutkia paikkoja eikä luultavasti joudu tekemisiin toisten koirien kanssa. Erityisesti urosten kastroiminen voi tehdä niistä rauhallisempia. Muiden terriereiden tavoin myös airedale on tyypillisesti itsepäinen.

Luonne

Älykäs, itsenäinen ja päättäväinen; voi pyrkiä määräämään asioista, jos kunnon koulutus puuttuu. Totuta koira tapaamaan muita ihmisiä ja koiria.

Koko

Korkeus: uros 58-61 cm narttu 56-59 cm

Liikunta

Pitää reippaista päivittäisistä kävelylenkeistä, mieluiten maaseudulla. Vahdi koiraa, jos paikkalla on muita koiria.

Kotioloissa

Puolustaa omaa aluettaan; hyvä vahtikoira.

Käytös

Oppii nopeasti ja on luonteeltaan erittäin sopeutuvainen. Vaihtele koulutusrutiineja, jotta koira jaksaa keskittyä.

Turkinhoito

Kova, tiheä ja karkea turkki näyttää parhaalta, jos se nypitään käsin, vaikka leikkaaminen on helpompaa.

Terveys

Ihottumaa - käsin nyppiminen voi auttaa; altin mahalaukun kiertymälle. Syömisen jälkeen lepoa mahalaukun kiertymän välttämiseksi.

Lyhyesti

  • Vahvatahtoinen
  • Ei pidä muista koirista
  • Älykäs luonne
  • Hyvä vahti
  • Turkinhoito vaativaa
  • Ei perheisiin, joissa pieniä lapsia

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"