Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Anatolianpaimenkoira

Rotu on peräisin Turkista, missä siitä on ainakin kolme alueellista muotoa. Ne tunnetaan kukin omalla nimellään, kuten akbash maan länsiosissa. Eri muodot tunnetaan huonosti kotimaansa ulkopuolella.

Hayal Azimli Asil anatolianpaimenkoiran pentu anatolianpaimenkoira anatolianpaimenkoiran pentu Refah Nadir anatolianpaimenkoira poseeraa

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 2 eli Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat.

Taustaa

Anatolianpaimenkoiran esivanhemmat kehittyivät eripuolilla Turkkia vuosisatojen ajan suhteellisen eristyneinä. Siitä johtuu osittain värien ja ulkonäön vaihtelevuus eri sukulinjojen välillä. Anatolianpaimenkoirien alkuperäinen tehtävä oli toimia lammaspaimenena ja suojella lampaita susien hyökkäyksiltä. Niitä ei tunnettu Länsi-Euroopassa eikä Yhdysvalloissa ennen vuotta 1967, jolloin amerikkalainen sotilas Robert Ballard hankki kaksi pentua maaseudulta läheltä Turkin pääkaupunkia Ankaraa. Tämä johti siihen, että ensimmäinen maa, jossa rotu kehitettiin näyttelykoiraksi oli Yhdysvallat. Rodun alkuaikoina paikallisia eroja ei osattu ottaa huomioon.

Eri muunnoksia

Vasta nykyään on alettu arvostaa yksilöiden välistä vaihtelua ja pyritty vakiinnuttamaan väriin perustuvia paikallisia muotoja. Suurin osa anatolianpaimenkoirista on Keski-Turkissa yleisiä kangal-tyyppejä. Sillä on musta naama, kun akbashin naama on valkoinen. Paljon harvinaisempi paikallismuoto on puolestaan kars, joka ei ole paljon vaikuttanut länsimaiden sukulinjoihin. Tämä kaiken kaikkiaan tummemman muodon kotiseutua on syrjäinen alue Itä-Turkissa. Mitään näistä koirista ei voi suositella kokemattomalle koiranomistajalle. Ne vaativat huolellisen koulutuksen, jotta ne sopeutuisivat perhekoiraksi.

Luonne

Voimakas ja päättäväinen; ei peräänny helposti uhattuna; ei pidä vieraista, vaikka he olisivat ystäviä.

Koko

Korkeus: uros 74-81 cm, narttu 71-79 cm Paino: uros 50-65 kg, narttu 40-55 kg Alueellista vaihtelua.

Liikunta

Tarvitsee paljon toimintaa joka päivä, vaikkei olekaan kova juoksija. Vie lenkille joka päivi; vältä muita koiria ja kotieläimiä, koska koira pyrkii ajamaan niitä.

Kotioloissa

Erittäin suojelevainen.

Käytös

Valpas, rohkea ja omistautunut; koira voi olla vaarallinen, jollei se ole hyvin hallinnassa. Pidä koiraa tarkasti silmällä, kun lähistöllä on muita koiria.

Turkinhoito

Vaatii säännöllisen harjauksen. Takajaloissa joskus kaksoiskannukset.

Terveys

Lonkkavikaa; entropiaa, jossa silmäluomet kiertyvät sisäänpäin ja hankaavat silmän pintaa; iho-ongelmia, syöpää vanhemmilla yksilöillä. Varmista, että sukulinjoista on tutkittu lonkkavika; silmäluomien kiertyminen voi vaatia korjausleikkausta.

Lyhyesti

  • Hyvin vahva koira
  • Useita paikallisia muunnoksia
  • Erittäin päättäväinen
  • Rohkea luonne
  • Tarvitsee paljon tilaa
  • Epätavallinen rotu

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"