Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Australiankarjakoira

Australiankarjakoira on uskomattoman sitkeä rotu. Bluey-niminen australiankarjakoira pitää hallussaan koirien ikäennätystä. Se paimensi karjaa koko ikänsä ja kun Bluey kuoli vuonna 1939, se oli 29 vuoden ikäinen.

Australiankarjakoira

Repe INT CH MULTI WINNER Cattlefarm´s Blue Hattah Karjapeni Agnes 2006 Iznogood Arizonared Cattlefarm's Wuluwaid lumisissa maisemissa Karjis-kaunotar...Miss Lola Cattlefarm's Blue Dynamo

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Australiankarjakoirien esi-isät syntyivät risteytyksistä Euroopasta tuotujen erimaalaisten paimenkoirien ja dingon välillä. Dingo on villikoira, jonka ilmeisesti malaijimerenkulkijat toivat Australiaan noin 4 000 vuotta sitten. Dingoista on peräisin rodun sitkeys, jonka ansiosta koirat pystyvät työskentelemään Australian karussa ja kuivassa ympäristössä. Rodun kehittämiseen käytettiin myös kahta sileäkarvaista collieta. Tätä polveutumislinjaa käytettiin timmonsinpurijana tunnetun karjakoiratyypin parantamiseen. Tämä koira oli tarpeettoman aggressiivinen. Kun karja olisi pitänyt saada liikkeelle pikku nipistyksellä, koirat purivat nautoja aiheuttaen todellisia vammoja. Kehittyvään australiankarjakoiraan antoivat geenejään vielä muutkin rodut, kuten dalmatiankoira, joka toi siihen lisää sitkeyttä. 1890-luvulla koiran ulkonäkö oli jo hyvin vakiintunut.

Rotu muualla

Viime vuosina australiankarjakoirasta on alkanut tulla yhä suositumpi kotimaansa ulkopuolella. Sillä on yhteisenä piirteenä dingoesi-isien kanssa kyky työskennellä aivan äänettömästi, vaikka rodulla on luonteenomainen haukkunsa. Ennen tämän koiran hankkimista on kuitenkin syytä pitää mielessä rodun hämmästyttävä energisyys ja myös sen innokkuus työn tekemiseen. Lemmikkinä rotu on osoittautunut hyväksi valinnaksi sekä tottelevaisuus- että agilitykilpailuissa. Se rakastaa myös leikkimistä, mutta voi olla vaikea löytää leluja, jotka olisivat riittävän lujia kestääkseen kovin kauan.

Luonne

Hyvin uskollinen, melko varovainen.

Koko

Korkeus: uros 46-51 cm narttu 43-48 cm

Liikunta

Tarvitsee runsaasti sekä henkistä että fyysistä harjoitusta - tämä on olennaisen tärkeää; ulkona vapaana ollessaan pysyy tavallisesti omistajan lähellä. Juoksuta ja lenkitä koiraa päivittäin.

Kotioloissa

Hyvä vahtikoira; hyvä seuralainen; sitoutuu tiukasti; voi yrittää paimentaa perheenjäseniä kantapäitä näykkimällä. Älä rohkaise koiran taipumusta näykkiä.

Käytös

Ei yleensä tule hyvin toimeen muiden koirien kanssa; järsii mielellään. Rohkaise sosiaalisuuteen pennusta lähtien.

Turkinhoito

Vaatii vain yksinkertaita harjaamista; harjattava useammin karvanlähdön aikaan. Harjaa viikoittain.

Terveys

Etenevää verkkokalvon surkastumaa (PRA); synnynnäistä kuuroutta. Varmista, että sukulinjoista on tutkittu PRA; tarkistuta pentujen kuulo.

Lyhyesti

  • Epätavallinen väri
  • Elää vanhaksi
  • Tottelevainen
  • Sopeutuva
  • Totutettava pentuna ihmisiin ja koiriin
  • Sitkeä rotu

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"