Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Australianpaimenkoira

Rodun nimi on harhaanjohtava, sillä se on kehitetty Yhdysvalloissa. Australianpaimenkoiran monipuolisuutta osoittaa, että sitä on käytetty sekä karjan että lampaiden paimentamiseen. Viime vuosina siitä on tullut myös yhä yleisempi rotu koiranäyttelyissä.

ihanasti juoksee <3 Pandoliino Nowagga's Country Classic 1 Sohvi Bordetella's X-Simo 1v Meidän pikku Amigo. Lerppu 6 kk

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Rodun alkuvaiheita voidaan seurata Ranskan ja Espanjan välissä sijaitsevaan Pyreneiden vuoristoon. 1800-luvun alussa alueelta muutti paimenia perheineen ja koirineen Australiaan. Kehittyvää rotulinjaa parannettiin risteytyksillä erityyppisten collieiden kanssa. 1800-luvun jälkipuoliskolla joukko näitä koiria vietiin Yhdysvaltoihin, missä ne paimensivat lampaita ja yleistyivät etenkin Kaliforniassa. Koiran monipuolisuus on päässyt arvoonsa nykyaikana. Sitä on käytetty etsintä- ja pelastustyössä, kuurojen avustajana ja huumeiden haistajana. Mihin työhön aussie ryhtyykään, se omistautuu tehtävälle, jonka suorittamiseen se on koulutettu.

Rotu nykyään

Australianpaimenkoirasta saa ihanteellisen kumppanin, joka herkkätuntoisen omistajan käsissä näyttää vaistomaisesti tietävän, mitä siltä odotetaan. Koulutus on silti tärkeää - eikä vähiten koiran ja sen omistajan välisen siteen muodostamiseksi. Erikoista australianpaimenkoirassa on sen turkin kuviointi. Se on kullakin koiralla erilainen, minkä vuoksi koirat pystyy tuntemaan jopa jonkin matkan päästä. Joskus koiran häntä on luonnostaan sykeröllä eikä suorana. Viime aikoina koirasta on kehitetty pienempi muoto, jotta se soveltuisi paremmin asunnossa pidettäväksi. Tällä usein miniaussieksi kutsutulla koiralla on samat ominaisuudet kuin isommalla rotukumppanillaan.

Luonne

Asialleen omistautunut ja toimelias; osoittaa omistajalleen kiintymyksensä; älykäs.

Koko

Korkeus: uros 51-58 cm narttu 46-53 cm

Liikunta

Nauttii runsaasta liikkumisesta; erittäin kestävä; puuhakas. Liikuntaa vähintään kerran päivässä.

Kotioloissa

Sopii hyvin kotiin, jossa isompia lapsia ja teini-ikäisiä.

Käytös

Oppii nopeasti; sopeutuvainen; hyvin tottelevainen; rakastaa leikkimistä ja lelujen takaa-ajoa. Varaa runsaasti aikaa leikeille.

Turkinhoito

Hyvin tiheä, vedenpitävä aluskarva ja kaulus; vaatii kunnon harjausta, etenkin karvanlähdön aikaan. Harjaa kerran tai kahdesti viikossa.

Terveys

Perinnöllistä collieiden silmän kehityshäiriötä (CEA); harmaakaihia; epilepsiaa; kilpirauhasen vajaatoimintaa. CEA voidaan todeta varmasti 7-viikkoiselta pennulta DNA-testillä.

Lyhyesti

  • Kaunis, yksilöllinen kuviointi
  • Rauhallinen luonne
  • Oppii nopeasti
  • Innokas miellyttämään
  • Loistava kumppani
  • Kookas rotu

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"