Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Bichon frisé

Bichon Frisé on iloinen, vilkas ja seurallinen koira, joka viehättää persoonallisuudellaan ja ulkonäöllään. Bichon frisé saattaa hyvinhoidettuna aiheuttaa vähemmän allergiaoireita kuin moni muu rotu, MUTTA täysin allergiaa aiheuttamatonta koiraa ei ole olemassakaan!!! Useimmilla bichoneilla on vahva itsetunto ja voimakas oma tahto. Jos siis etsit sylissä viihtyvää rauhallista koiraa, joka tottelee sinua pienestä viittauksestakin ja viihtyy hyvin yksikseen aitaamattomalla pihalla, bichon frisé ei ole sinun rotusi. Jos taas etsit elämääsi sisältöä ja hauskuutta, ja väsymätöntä seuralaista joka haluaa olla kaikessa mukana ja joka ihastuttaa persoonallisuudellaan, bichon frisé on juuri sinun koirasi! Bichonit elävät keskimäärin 12-15-vuotiaaksi, ja säilyttävät leikkisän luonteensa vanhuusikään asti, mikäli vain koiraa ei lihoteta niin lihavaksi, että se ei lihavuudeltaan jaksa enään touhuta.

Vuonna 2007 bichon frisé oli rekisteröintimäärien perusteella 18. suosituin rotu Suomessa. Edellisenä vuonna rodun sijoitus oli 19. Tuontikoiria oli kyseisenä vuonna 42 kappaletta kaikista rodun rekisteröinneistä. Tuontikoirien suuri, edelleen nousussa oleva määrä selittyy eniten sillä, että rodun pariin on etsiytynyt kaupallisesti toimivia pentutrokareita, jotka välittävät Itä-Euroopan maista kokonaisia pentueita. Vuonna 2007 rekisteröidyistä tuontikoirista tällaisia oli 36 kappaletta. Näitä tuonteja on koirakannassamme varmasti luultua enemmän, sillä valtaosa niistä menee täysin lemmikeiksi eikä kaikkia koskaan rekisteröidä Suomen Kennelliitossa.

Sofi lekottelee sohvalla Linda neiti Aptus 21.05.2005 Jazz Up Juliet' in pennut Amanda 9v. Milo unenpöpperössä Amanda, ikä 10 vuotta

Nykyinen käyttötarkoitus

Mistä pentu kannattaa hankkia?

Pentu kannattaa ostaa kasvattajalta, joka tuntee kasvattamansa rodun hyvin ja kertoo avoimesti rodun hyvistä ja huonoista puolista ja oman kasvatustyönsä tuloksista ja osaa ja haluaa opastaa ja ohjata yhteiselämän kaikissa vaiheissa. Myös henkilökemiat ovat tärkeitä. Ongelmatilanteissa on paljon helpompaa kääntyä kasvattajan puoleen, jonka on kokenut miellyttäväksi ja helposti lähestyttäväksi. Varsinkin ensimmäistä koiraa tai ensimmäistä bichonia hankkivalle hyvä kasvattaja on suuri tuki ja turva.

Ostamalla rekisteröidyn pennun hyvämaineiselta kasvattajalta voit odottaa ainakin seuraavia asioita:
- Yksityiskohtaiset hoito- ja ruokintaohjeet.
- Varmuus koiran alkuperästä, tieto sen oletettavista luonneominaisuuksista sekä linjoissa piilevistä terveysriskeistä
- Pentu on sosiaalistettu ihmisiin ja normaaliin kotiympäristöön. Se on vieroitettu emästä ja ruokittu asianmukaisesti. Se on luovutushetkellä eläinlääkärin tarkastama ja madotettu ja myös tunnistusmerkitty.
- Kasvattajan tuki, opastus ja ohjaus rodun hoidossa, koulutuksessa, kasvattamisessa yms. asiaan liittyvissä kysymyksissä.
- Kasvattaja vastaa myymästään tuotteesta ja ostajan oikeudet on selvästi kirjattu kauppasopimukseen.
- Oikeus osallistua näyttely- ja koetoimintaan:
Suurin osa pennunostajista haluaa koirastaan seurakoiran ja perheenjäsenen leikki- ja lenkkikaveriksi. Kun koiraa ei ole ajateltu käyttää näyttelyissä tai käyttää jalostukseen, ostajalle kelpaavat myös virheelliset pennut (purenta-, kivesvikaiset, häntämutkaiset jne.). Näistä yksilöistä saa hienon lemmikin eikä uuden omistajan tarvitse miettiä kasvattajien usein toivomia näyttelykäyntejä. Kauppahinta on yleensä edullisempi ja kasvattajakin on tyytyväinen löytäessään pennulleen rakastavan kodin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos kasvattaja on myynyt pennun alennetulla hinnalla jonkin vian vuoksi, sillä ei saa teettää pentuja, eikä se todennäköisesti tule pärjäämään näyttelyissä.
Halvempi hinta saattaa myös houkutella ostamaan rekisteröimättömän pennun tai pennun kasvattajalta, joka ei ole allekirjoittanut rotujärjestön eettisiä periaatteita, mutta tätä kannattaa harkita todella perusteellisesti. Miksi kasvattaja haluaa myydä pentunsa rekisteröimättä?

Ostajan tulee varautua siihen, että pennun saaminen luotettavalta ja hyvämaineiselta kasvattajalta voi kestää useita kuukausia – mikäli ostaja ei jaksa odottaa, kenties kannattaa hankkia toinen rotu, jonka saa helpommin. Toisaalta taas pennun pitempi odotusaika antaa ostajalle myös mahdollisuuden todella miettiä pennunhankinta loppuun asti.

Luonne
Bichon frisén omistajalta vaaditaan paljon huumorintajua, kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä. Bichonit ovat älykkäitä ja huomaavat nopeasti ne keinot, joilla omistajan saa ”kiedottua tassun ympäri”. Älä siis anna suloisen, viattoman valkoisen ulkomuodon hämätä. Pörröisenpehmeän turkin ja viattoman katseen takana on iso koira pienessä paketissa – lähes kaikilla bichoneilla on ”napoleon-kompleksi”. Bichon tietää mitä tahtoo ja tarttuu tilaisuuteen, jos se sille tarjotaan. Johtajuuden pitää siis olla selvä: karvalelumaisesta ulkomuodostaan huolimatta bichon frisé on ihan oikea koira, jolla on kaikki koirien vaistot ja vietit. Bichonin kanssa pärjää hienosti, kun omistaja tekee koiralle alusta asti selväksi, mikä on sallittua ja mikä ei. Johdonmukaisuus ja selkeys ovat avainsanoja. Parhaiten bichon oppii asioita palkitsemisen ja leikin avulla. Kun palkkiot ja koulutustuokiot ovat koiralle mieluisia, oppiminen on yleensä melko nopeaa.


Hoito ja terveys

Bichonin turkki ei ole helppohoitoinen, mutta se ei myöskään ole mahdoton hoitaa, mikäli koira pestään ja föönataan ja trimmataan säännöllisesti. Valitettavan usein näkee hoitamattoman näköisiä bichoneita takkuisessa ja likaisessa turkissa. Trimmaaminen on osa rodun perushoitoa ja se tulee ottaa huomioon jo koiraa hankittaessa; jos haluaa pitää koiransa kauniissa kunnossa ja mahdollisimman helppohoitoisena, tulisi trimmaus tehdä n. 6 viikon välein. Trimmaus kannattaa jättää rotuun perehtyneen trimmaajan tehtäväksi, tai voit myös opetella trimmauksen itse yhdistyksen järjestämillä trimmauskursseilla. Perushoitoon kuuluu viikoittainen pesu ja föönaus, ja samalla on hyvä leikata myös kynnet. Lapsi ei selviä tämän rodun turkinhoidosta ja teini-ikäisellä saattavat harrastukset vaihtua hyvinkin nopeasti – joten vastuu koirasta on aina aikuisella!!!

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 9 eli Seurakoirat ja kääpiökoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Bichon Frise ry.