Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Bordercollie

Borderit kuuluvat kaikkein älykkäimpiin koiriin. Kun ne työskentelevät maatiloilla, niille kehittyy miltei intuitiivinen kyky ymmärtää asioista. Vuosisatojen kuluessa paimenet ja koirat ovat kehittäneet vihellyksiin ja käsimerkkeihin perustuvan kielen, jolla ne kommunikoivat keskenään.

Bc Pira Kaapo - bordercollienoutajamix Carpathian Forest Afrodite   (Peppi) Ani hyppää Mia paimentaa Demssin Quickstep Ronin oma lelu (:

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Nimi johtuu siitä, että rotu on peräisin Skotlannin ja Englannin rajalla olevalta Scottish Bordersin alueelta. Bordercollie on yhä suosittu lampaita paimentava työkoira sekä tällä alueella että muualla. Rotu tuli laajemmin tunnetuksi 1870-luvulla, jolloin lammaskoira kokeet aloitettiin. Sittemmin suuri yleisö on päässyt seuraamaan sen taitoja television välityksellä. Koiranäyttelyihin bordercollie saapui myöhäisessä vaiheessa: Englannin kennelliitto (TKC) hyväksyi rodun vasta 1976. Tätä ennen rotua oli pidetty vain työkoirana.

Ei sovi kaikille

Valitettavasti juuri ominaisuudet, joiden vuoksi bordercollien työskentelyä on viehättävä seurata, tekevät siitä monia muita rotuja huonommin lemmikiksi soveltuvan. Se viihtyy parhaiten työskennellessään yhdessä ohjaajansa kanssa. Borderi ei sopeudu elämään kaupungissa tai edes pientaloalueella. Se on hyvin toimelias koira, jota ei voi jättää yksin kotiin pitkiksi ajoiksi. Bordercollien älykkyys ilmenee usein ikävystymisenä, joka voi näkyä tuhotöinä kotona. Lisäksi koira voi yrittää paimentaa muita lemmikkejä kissoista kilpikonniin. Borderi on tottunut työskentelemään ohjaajansa kanssa kahden, eikä se suhtaudu erityisen kärsivällisesti lapsiin. Lemmikkinä pidetyt bordercolliet pääsevät kuitenkin loistamaan tottelevaisuus- ja agilitykilpailuissa.

Luonne

Melko kiihkeä, mutta silti hillitty; ei juuri osoita kiintymystään.

Koko

Uroksen ihannekorkeus on 53 cm, narttu on vähän pienempi.

Liikunta

Tarvitsee päivittäin runsaasti liikuntaa; paimennusvaistot ovat hyvin vahvat. Pidä koira erillään kotieläimistä, jottei se paimentaisi niitä.

Kotioloissa

Tarvitsee paljon tilaa ja hyvin tilavan piha-alueen. Koirille on tärkeää järjestää puuhaa.

Käytös

Keskittyy tiettyyn asiaan ja on hyvin päättäväinen. Järjestä runsaasti aikaa leikeille - tämä on erityisen tärkeää älykkäälle koiralle.

Turkinhoito

Pitkäkarvaisia koiria pitää harjata useammin kuin lyhytkarvaisia. Anna lian kuivua ennen kuin harjaat sen pois.

Terveys

Perinnöllistä silmäsairautta (CEA); lonkkavikaa; epilepsiaa. Varmista, että lonkat on tutkittu sukulinjoissa; seitsenviikkoisten pentujen DNA:sta voidaan tutkia, onko niillä CEA.

Lyhyesti

  • Erittäin älykäs
  • Hyvin oppivainen
  • Tavallisesti "yhden ihmisen koira"
  • Uskomaton määrä toimintatarmoa
  • Sitkeä luonne

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"