Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Bretoni

Bretoni on tällä hetkellä rekisteröintimäärältään Ranskan suosituin seisojarotu ja se on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa metsästäjien keskuudessa.

Rocky ja Cheri Muska Muska Julius ja Sirius Santtu 9.5 vuotta Niki Kesselin Burleski Bessie

Historia

Rodun varhaisesta historiasta on muutamia toisistaan poikkeavia näkemyksiä, vanhin yleisesti mainittu esi-isä on 1300 -luvulla Reinin alueella elänyt Oyselin koira. Modernin Ranskalaisen epagneul –tyyppisen koiran katsotaan muodostuneen 1600 –luvulla. Nämä koirat olivat kuitenkin kooltaan suuria ja tyypiltään poikkeavia verraten tämän päivän bretoniin. Bretagnessa tiedetään esiintyneen alueellisia epagneul-tyyppisiä koirakantoja 1800- ja 1900-luvuilla.

1800-luvulla Ranskaan metsästysretkille saapuneet englantilaiset herrasmiehet toivat mukanaan metsästyskoiria, pääasiassa settereitä mutta myös joitakin pointtereita ja spanieleita. Jotkut näistä koirista jätettiin paikallisten hoiviin odottamaan seuraavaa metsästyskautta ja näitä koiria risteytettiin paikallisiin koirakantoihin. Vuonna 1906 Ranskaan matkustanut eläinlääkäri, majuri P Grand-Chavin, havaitsi, että kaikkialla minne hän meni, hän tapasi pieniä lyhythäntäisiä tai hännättömiä spanieleita, joilla oli varsin pienet korvat spanieliksi. Ne olivat väritykseltään valko-oransseja, maksa-valkoisia, ja musta-valkoisia, jotkut kolmivärisiä. Metsästysretkillään hän havaitsi, että näillä koirilla oli huomattavan hyvä hajuaisti. Ne urhoollisesti hakivat kurppia mitä vaikeimmista tiheiköistä. Ne täysin pelottomasti ylittivät jokia ja kanaaleita, ja ne kykenivät jahtaamaan jänistä vaikeassa maastossa.

Ennen kuin puhdasveristä bretonia alettiin jalostaa, jotkut metsästäjät päättivät risteyttää siihen huolella valittuja englantilaisia settereitä vahvistaakseen sen seisontaominaisuuksia. Alkuaikojen risteyttäminen setteriin nähtiin hyödyllisenä, mutta kuitenkin koettiin, ettei risteytyksiä voitaisi jatkaa vaarantamatta luonnetta, ominaisuuksia ja rodun alkuperäisyyttä, joissa yhdistyvät erityisominaisuudet sekä spanieleista että settereistä. Vuonna 1933 M.Mège kirjoitti Ranskan bretonikerhon vuosikirjassa: “Kautta aikojen tämä rotu on tunnettu hyvänä kaiken riistan koirana. Se metsästää laukalla ja merkkaa seisontansa pää korkealla ja on hyvin halukas nostoon. Sen on huomattu olevan erikoisen hyvä soilla ja metsissä sekä luontaisena noutajana.”

Nykyinen käyttötarkoitus

Bretoni on energinen koira, älykäs ja teräväkatseinen. Se liikkuu iloisesti ja eloisasti matkaa voittavalla laukkalla, ja sillä on nopeat ja kootut liikkeet. Se hakee riistaa yläpäisesti ja ilmentää haussa vakuuttavasti jatkuvaa ja joustavaa vainuun nojaamista. Vaikeissa olosuhteissa pikaiset maaston tarkastukset on sallittu. Haun tulee olla älykästä, suunnitelmallista olematta mekaanista, ja sen tulee osoittaa, että koira hakee säännöllisesti sovittaen haun olosuhteisiin ja käyttäen maaston järjestelmällisesti, kuitenkin pysyen kaiken aikaa kontaktissa ohjaajaansa. Nopean tarkistuksen jälkeen koiran on seistävä varmasti. Seisonnan tulee tapahtua pystyssä myös spontaanisti; kuitenkin yllättävässä tilanteessa muunlainen asento sallitaan edellyttäen, että pää on melko korkealla riistan suuntaisesti osoittaen, että koira hallitsee tilannetta hyvin. Koira nostaa linnun ohjaajan komennosta osoittaen päättäväisyyttä ja harkitsevaisuutta säilyttäen kontaktin riistaan kunnes se siivittää. Bretoni noutaa maalta ja vedestä iloisesti ja nopeasti spontaanilla tavalla.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 7 eli Kanakoirat.