Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Bullterrieri

Bullterrierin olemus ei jätä ketään kylmäksi eli ihmiset joko ihastuvat sen veistokselliseen ulkonäköön tai sitten eivät. Ulkonäön perusteella vastaantulijat voivat arastella bullterrieriä, mutta lähempää tuttavuutta tekevä kuitenkin useimmiten yllättyy bullin ylitsepursuavasta ystävällisyydestä. Bullterrieri rakastaa ihmisiä ja se tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Ne ovat kuitenkin sekä ruumiinvoimiltaan että luonteeltaan vahvoja, jopa itsepäisiä koiria, joten lapset eivät voi olla vastuussa bullterrierin hoidosta, vaan vastuun on oltava aina aikuisilla.

Bullterrierillä on pitkä pinna ja korkea kipukynnys; se ei aina edes huomaa pientä naarmua tai töytäisyä. Toisiin koiriin se suhtautuu yleensä ystävällisesti, kunhan se ei tunne olevansa uhattuna. Kun bullterrieri suuttuu on leikkisän hulluttelijan tilalla hetkessä täynnä tulta ja tappuraa oleva, itseään peräänantamattomasti puolustava taistelija. Tästä syystä bullterrieri pitää pennusta pitäen kasvattaa siten, että se elää sovussa kaikkien ympäristössään olevien kanssa.

Jääräpäinen bullterrieri tarvitsee omistajaltaan kärsivällisyyttä ja varmaa ohjausta. Ihmiset jotka ovat kerran ottaneet bullterrierin kotiinsa tekevät usein saman ”virheen” uudelleen, sillä tiiviin pakkauksen sisällä on niin paljon sähäkkää elämänriemua ja rakkautta, että bullin kanssa olemisesta muodostuu elämäntapa.

Danny, Eetu & Sylvi Mauri testaa vesiä Lumi sohvalla Casper Luther - Polanca Powerslave Xtraordinary Xandra Timar - Hilda Hertta - Undeniabull Mockingjay

Historia

1800- luvun Englannissa bulldog- tyyppisiä koiria käytettiin aluksi taistelemaan karhuja ja härkiä vastaan ja vähän myöhemmin niitä alettiin käyttää myös koirataisteluissa, joihin osallistuvien koirien tuli olla rakenteeltaan ketteriä ja olemukseltaan nopeita. Tämän vuoksi raskasrakenteisten bulldoggien olemusta kevennettiin lisäämällä niihin terrieriverta, jonka tuloksena syntyivät ns. bull and terrier- koirat. Vuonna 1862 irlantilaissyntyinen, mutta Englannissa asunut James Hinks esitteli uudentyyppisen, kokovalkoisen koirarodun, jonka hän nimesi bullterrieriksi. Näin saivat alkunsa Englannissa roturyhmän kolme gladiaattorit, jotka nykyään tunnetaan ihmisystävällisinä seurakoirina.

Ulkomuoto

Erikoispiirteenä rodulla on kuonon kärkeä kohti kaartuva (downfaced), munanmuotoinen pää. Rotumääritelmä ei kerro mitään sen paremmin painosta kuin säkäkorkeudestakaan, mutta bullterrieri on kuitenkin keskikokoinen ja kokoonsa nähden aina mahdollisimman massiivinen koira.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 3 eli Terrierit.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Bullterrieriyhdistys ry.

Suomen Bullterrieriyhdistys ry on perustettu vuonna 1977. Se edustaa sekä bullterriereitä että kääpiöbullterriereitä