Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Cavalier kingcharlesinspanieli

Cavalier on vilkas, ystävällinen ja erittäin seurallinen pieni koira. Se on hyvin liikkuvainen ja sopii mainiosti esim. lenkkeilykaveriksi. Cavalierit ovat menestyneet hyvin myös agility-radoilla, ja TOKO (tottelevaisuuskoulutus) sopii niille erittäin hyvin. Näppärän kokonsa vuoksi sitä on helppo kuljettaa mukana, se on sopeutuvainen ja tottuu nopeasti uusiin tilanteisiin.

Cavalier sopii niille, jotka haluavat pienikokoisen, kaikille yhtä ystävällisen, reippaan ja erittäin seurallisen koiran. Jos käy päivätyössä, voi varautua siihen, että saa viettää vapaa-aikansa tiiviisti sen kanssa ja silloin toinen cavalier seuraksi on hyvä ratkaisu. Cavalier sopii myös lapsiperheisiin, kunhan aikuiset valvovat, että koira saa nukkua ja olla rauhassa aina kun se itse haluaa.

Cavalier ei sovi pihakoiraksi, ei vahtikoiraksi eikä suojelukoiraksi. Se kaipaa seuraa ja ystävällistä huolenpitoa. Se on erittäin lempeäluonteinen eikä kestä kovia otteita.

Suomessa cavaliereja rekisteröidään vuosittain noin 800-900 kappaletta ja rotu onkin monina vuosina ollut kymmenen suosituimman rodun joukossa.

hohhoijaa Lili ihmettelee Rex Nellan pennut Santtu ja rento meininki Liisanpirtin Dolly Parton Dina 6kk (takapihalla)

Historia

Cavalier kingcharlesinspanieli (tuttavallisesti cavalier) polveutuu eurooppalaisista kääpiöspanieleista, joista kerrottiin jo 1400-luvulla. Englannissa näitä pikku spanieleita ruvettiin systemaattisesti jalostamaan 1600-luvulla tuloksena cavalier kingcharlesinspanieli ja kingcharlesinspanieli, joka on hieman pienempi, pyöreäpäinen, lyttykuonoinen koira.
Kerrotaan mm. että Maria Stuart 1500-luvun puolessa välissä olisi suosinut cavalieria ja tietysti kuninkaat Kaarle I ja Kaarle II harrastivat niitä. Kuningas Kaarle II:n (Charles II, 1660-85) mukaan rotu onkin saanut nimensä.

Suomeen rotu tuli 1950-luvulla ja nykyään se on erittäin suosittu seurakoirana. Cavalier on erittäin reipas ja iloinen. Se on iso koira pienessä pakkauksessa.

Nykyinen käyttötarkoitus

Vaikka rodun esi-isät lienee olleet metsästäviä spanieleita, jo ainakin 1400-luvulta cavalier-rodun käyttötarkoitus on ollut puhtaasti seurakoira. Cavalierin pieni koko, silkkinen ja helppohoitoinen turkki sekä lempeä seurallinen luonne tekevät siitä ihanteellisen seuralaisen. Cavalier on siirtynyt Euroopan hovin kylmien linnojen sylinlämmittäjästä tämän päivän ihmisen kumppaniksi sen alkuperäisen käyttötarkoituksen säilyessä muuttumattomana.

Ulkomuoto

Aikuinen koira painaa 5-8 kg rotumääritelmän mukaan, mutta käytännössä hieman enemmän (noin 8-10 kg) ja se on n. 30 cm korkea. Pää on erittäin vaikuttava suurine lempeine silmineen. Korvat ovat pitkulaiset, runsaskarvaiset. Koiran runko on lyhyehkö ja kylkiluut kaarevat. Cavalier on normaali terverakenteinen, hyvinliikkuva koira.

Turkki on silkinpehmeä ja korvissa, raajoissa, rungon alla ja hännässä on runsaat hapsut. Värejä tai väriyhdistelmiä on neljä: blenheim, joka on punavalkoinen, tricolour, joka on musta-valkoinen punaisin merkein, ruby on kokonaan punainen ja black & tan musta punaisin merkein.

Hoito ja terveys

Turkki on laadultaan helppohoitoinen eikä sitä trimmata. Se kaipaa kampaamista pari kertaa viikossa.

Cavalier kingcharlesinspanieli kuuluu PEVISA-ohjelmaan (Suomen kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Pentujen vanhemmista tulee astutushetkellä olla polvitutkimuslausunto ja voimassa oleva silmätarkastuslausunto sekä sydämen kuuntelutulos. Silmätarkastuslausunto ei astutushetkellä saa olla 36 kk vanhempi eikä sydämen kuuntelutulos astutushetkellä 12 kk vanhempi.

Jalostukseen käytettäville koirille suositellaan lisäksi suoritettavan magneettikuvaus Chiarin malformation (CM), syringomyelian (SM) ja/tai erittävän välikorvantulehduksen (PSOM) esiintymisen tutkimiseksi.

Lisätietoja rodussa esiintyvistä vioista tai sairauksista on luettavissa rodun jalostuksen tavoiteohjelmasta (JTO) rotujärjestön kotisivuilta ( http://www.cavalieryhdistys.com/
).

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 9 eli Seurakoirat ja kääpiökoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Cavalier kingcharlesinspanieliyhdistys ry.

Cavalier kingcharlesinspanieliyhdistys ry on Suomessa toimiva cavalierharrastajien oma yhdistys, joka valvoo rodun jalostusta, ajaa cavalierharrastajien asioita Suomen Kennelliitossa ja järjestää erilaista toimintaa jäsenilleen.

Yhdistys järjestää vuosittain kaksi erikoisnäyttelyä, joihin tuotetaan yleensä ulkomuototuomarit rodun kotimaasta Englannista. Näihin näyttelyihin tulee suurin osa Suomen cavalierparhaimmistoa ja kasvattajat ja muut harrastajat voivat vaihtaa kuulumisia koiriaan vertaillessaan.

Jokavuotisilla kesäpäivillä yhdistetään huvi ja hyöty viikonlopun yli lomaillen. Ohjelmaan kuuluu erilaista hoito-opastusta, esitelmiä, epävirallinen näyttely, kilpailuja ja tietysti saunominen ja makkaranpaistoa nuotiolla. Kesäpäivät sopivat yhtä hyvin aivan uusille kuin jo kokeneemmillekin harrastajille. Siellä on kiva olla mukana! Ja koiratkin viihtyvät!

Yhdistyksen jalostustoimikunta opastaa ja auttaa uusia ja kokeneempiakin kasvattajia heidän kasvatustyössään, ylläpitää rekisteriä kaikista Suomessa rekisteröidyistä cavaliereista, kasvattajista jne. Jalostustoimikunta välittää myös pentuja toimikunnan hyväksymistä yhdistelmistä sekä järjestää terveystarkastuksia.

Cavalier-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehdessä on ajankohtaista cavalierasiaa, kirjoituksia ulkomailta, näyttelytuloksia, koiran terveyteen liittyviä artikkeleita sekä kaikille koiranomistajille tärkeitä tiedotteita kuten esim. eri tauteihin liittyvät asiat rokotusohjelmineen jne.