Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Coton de tulear

Coton de tuléar kuuluu ns. bichon –rotuihin, joihin lisäksi kuuluvat bichon frise, bichon havanais, bolognese, löwchen ja maltankoira.

Coton de tuléar on seurakoira, mutta se on löytänyt paikkansa myös monipuolisena harrastuskoirana.

Coton de tulearin erityispiirteitä ovat puuvillanpehmeä valkoinen turkki sekä iloinen, ystävällinen ja tasapainoinen luonne. Coton de tulear on hyvin seurallinen ihmisten ja toisten koirien parissa.

Milei's Amazing Sissi mitäs tölläät? Jännää.. Merihelmen Xylitolpurkka Cartoonland's Vroum Ruffe 3 viikoo...<3 Mun Tytöt <3

Historia

Kääpiökoiriin kuuluvan coton de tuléarin juuret ulottuvat aina 1600 -luvulle, jolloin espanjalaiset kuljettivat pieniä lyhytkarvaisia bichon tenerifejä Kanarian saarille. 1600 -luvulla Teneriffan saarilta vietiin bichon -sukuisia koiria Madagaskarille ja lähei-selle Reunionin saarelle. Näistä koirista kehittyi bichon reunion, jolla oli puuvillamainen pitkä turkki. Bichon reunion on sittemmin hävinnyt, mutta sen jälkeläisiä ilmestyi merimiesten mukana ja orjakaupoissa uudestaan Madagaskarin satamakau-punkiin Tuleariin 1600-luvulla, jonka mukaan rotukin on nimetty. Coton de tuléarin ottivat omakseen ja tekivät suosituiksi Intian meren saarilla asuva heimomonarkia Merina siirtovallan aikaan. Coton de tuléarista tuli ”Madagaskarin kuninkaallinen koira”, 1900-luvulle asti tavalliset ihmiset eivät saaneet omistaa ollenkaan coton de tuleareja. Madagaskarilta ranskalaiset uudisasukkaat toivat Coton de tuléareja mukanaan Eurooppaan ja se on yksi harvoista afrikka-laisista roduista, joka on suosiossa vielä tänä päivänäkin.

FCI hyväksyi rodun vuonna 1971 ja vastuumaaksi määriteltiin Ranska, jossa on myös rekisteröity rodun ensimmäiset rodun edustajat. Ranskassa coton de tuléarit pääsivät ensimmäisen kerran osallistumaan näyttelyihin ja siellä on myönnetty myös rodun ensimmäiset valionarvot.

Coton de tuléar esitettiin ensimmäisen kerran Maailman Voittaja-näyttelyssä vuonna 1982 Madridissa, jolloin voittajakoiraksi valittiin James, joka on isänä monelle menestyneelle valiolle, joista mainittakoon U’Hutchinson du Domaine de Manakarra.

Nykyinen käyttötarkoitus

Seurakoira.

Ulkomuoto

Pieni, pitkäkarvainen seurakoira, jolla on valkoinen puuvillamainen karvapeite. Sen silmät ovat pyöreät ja tummat. Ilme on eloisa ja älykäs.

Rodun tärkeimpiä erityispiirteitä on turkki, josta rodun nimikin on peräisin. Karva tulee olla hyvin hienoa, taipuisaa ja puuvillamaista, ei koskaan kovaa tai karkeaa. Karvapeitteen tulee olla tiheä ja runsas; se saa olla vain hieman laineikas. Turkin pohjaväri on valkoinen. Korvissa voi olla hieman vaaleanharmaata väriä (valkoisten ja mustien karvojen sekoitus, joka antaa vaaleanharmaan vaikutelman) tai hieman vaaleankellertävää väriä (valkoisten ja kellan-ruskeiden karvojen sekoitus, joka antaa vaaleankellertävän vaikutelman). Mikäli karvapeitteen valkoinen yleisväri ei muutu, edellä mainittuja värejä voidaan hyväksyä muualla rungossa, mutta ne eivät ole toivottavia. Peitinkarva on hyvin pitkää ja pehmeää ja silkkistä ja voi muodostaa kiharaisia suortuvia.

Hoito ja terveys

Turkin säännöllinen hoito ja harjaus kuuluvat coton de tulearin omistajan arkipäivään, ettei turkista tulisi kauhistusta. Turkkia on hoidettava viikottain. Cotonia ei trimmata.

Coton de tuléar on varsin terve rotu. Rodussa esiintyy polvilumpion luksaatiota ja legg perthestä.

Ja jonkin verran perinnöllistä harmaakaihia sekä PRA -silmäsairautta.

Coton kuuluu Suomen Kennelliiton PEVISA ohjelmaan:
Pentueen vanhemmista tulee olla astutushetkellä olla virallinen silmätarkastuslausunto. Perinnöllistä harmaakaihia (HC) tai verkkokalvon etenevää surkastumaa (PRA) sairastavan koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä. Lisäksi pentueen vanhemmista tulee olla astutushetkellä virallinen polvitarkastuslausunto. Polvilausunnon tulos ei vaikuta pentueen rekisteröintiin.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 9 eli Seurakoirat ja kääpiökoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Coton de tuléar ry.

Rodun harrastajat järjestäytyivät 9.5.1991 Suomen Kääpiökoirayhdistys – Finlands Dvärghundföreningen r.y:n alaisuuteen ja vuonna 2007 perustettiin Suomen Coton de tuléar ry rotua harrastava yhdistys, joka toimii edelleen SKKY:n alaisuudessa.