Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Dalmatiankoira

Dalmatiankoira on helpoiten tunnistettavia koirarotuja täplikkään turkkinsa ansiosta. Rotu on tullut tunnetuksi Dodie Smithin kirjasta Lupsakkaat luppakorvat eli 101 dalmatialaista sekä siihen perustuvista elokuvista.

FIN & EST & ROM & LV & LTU & BALT MVA MVV-08 Zabavan Juttal Atte koira Dottie Dalmatialainen ATTE Ozaenas Balahe Multi CH Zabavan Uzenii Zinna...

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 6 eli Ajavat ja jäljestävät koirat.

Taustaa

Rotu on saanut nimensä Dalmatian rannikosta, joka sijaitsee Balkanilla Euroopassa. Silti koiralla on varsin vähäiset siteet tähän alueeseen. Rodun alkuperä on tuntematon, mutta sen ulkomuoto viittaa ajokoiriin. Ensimmäinen tieto tämän tyyppisestä koirata Alankomaista 1600-luvun puolivälin tienoilta. Sen jälkeen rodusta tuli suosittu Englannissa, missä koiran kestävyyttä käytettiin hyväksi suojelutarkoituksissa. Dalmatialaisesta kehittyi postivaunukoira, joka juoksi vaunun tai joskus ratsastajan rinnalla suojellen näitä maantienrosvoilta. Yhdysvalloissa koira liitetään myös hevosvetoisiin palontorjuntavaunuihin. Dalmatialaiset olivat suosittuja 1890-luvun varhaisissa koiranäyttelyissä.

Pennut täplättömiä

Rodun merkillinen piirre on pentujen täplättömyys. Ne ovat syntyessään kokovalkoisia ja täplät kehittyvät vasta 2-3 viikon iässä. Täplitys on yksilöllinen, mutta tuomarit suosivat sellaisia, joilla selkärajaiset täplät sijoittuvat tasaisesti koko ruumiiseen. Täplät ja kirsu ovat joko maksanruskeat tai mustat. Dalmatialaiset ovat paitsi kauniita myös hyvin aktiivisia koiria, joille täytyy tarjota runsaasti toimintaa ja juoksumahdollisuuksia myös vapaana taluttimesta.

Luonne

Suojeleva; uskollinen; älykäs ja sopeutuvainen; suhtautuu varautuneesti vieraisiin. Vahdi koiraa, kun paikalla on vieraita.

Koko

Korkeus: uros 56-61 cm, narttu 54-59 cm Paino: uros 27-32 kg, narttu 24-29 kg

Liikunta

Juoksuta mahdollisuuksien mukaan ilman talutinta ja mieluummin avomaalla kuin metsässä. Kunnon lenkille päivittäin.

Kotioloissa

Valpas; hyvä vahtikoira.

Käytös

Metsästysvietti tallella; saalistaa rottia - koiraa on käytetty noutajana. Vahdi koiraa pienten eläinten läheisyydessä.

Turkinhoito

Lyhyt, kova, sileä, tiheä ja kiiltävä turkki pysyy kunnossa yksinkertaisella harjaamisella. Harjaa ja pese tarvittaessa.

Terveys

Altis rakko- ja munuaiskiville aineenvaihduntahäiriön vuoksi, joka voi myös aiheuttaa kihtiä; sinisilmäiset dalmatialaiset voivat kärsiä kuuroudesta ja niiden poistamista jalostuksesta suositellaan.

Lyhyesti

  • Silmiinpistävä yksilöllinen ulkonäkö
  • Kaunis ja toimelias
  • Helppohoitoinen turkki
  • Hyvä vahtikoira
  • Täplätön syntyessään

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"