Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Hamiltoninajokoira

Tämä ruotsalainen rotu työskentelee pohjoismaiseen tapaan metsästäjän kanssa kahden eikä muiden ajokoirien kanssa laumana. Sille kehittyykin läheisempi suhde omistajaansa kuin laumassa toimiville ajokoirille. Se nauttii leikkimisestä, varsinkin pallonhakuleikeistä.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 6 eli Ajavat ja jäljestävät koirat.

Taustaa

Rotu on saanut nimensä kehittäjänsä kreivi Adolf Hamiltonin mukaan. Hän loi rodun 1880-luvulla lähtökohtanaan useat eurooppalaiset ajokoirarodut. Mukana oli muun muassa sveitsiläisiä ja saksalaisia ajokoiria sekä englanninkettukoira, jota rotu ulkomuodoltaan eniten muistuttaa. Hamiltoninajokoira on kolmivärinen ja värikuviot ovat yksilöillä melko yhdenmukaiset. Selän musta satula korostaa muun ruumiin punaruskeaa väriä. Valkoisia alueita on naamassa, rinnassa, jaloissa ja usein myös hännänpäässä. Värikokonaisuus synnyttää miellyttävän ulkomuodon.

Ulos ja lenkille

Hamiltoninajokoira osoittaa kiintymystään omistajalleen, minkä vuoksi rodun suosio on kasvamassa kotimaa Ruotsin ulkopuolella. Se on sopeutuvainen ja viihtyy hyvin perhekoirana edellyttäen, että se saa paljon liikuntaa. Hamiltoninajokoira viihtyy myös kaupunkialueilla, jos sitä voi ulkoiluttaa turvallisesti vapaana joka päivä. Ainoa ongelma on koulutus, sillä koiralla on tapana seurata jälkeä määrätietoisesti ja jättää silloin kaikki pysähtymiskomennot huomiotta. Tämä on koiralle luontaista käytöstä, eikä siihen sisälly mitään tahallista tottelemattomuutta. Se kuitenkin merkitsee, että koulutuksessa on keskityttävä "seis, paikka" -näkökulmaan. Nämä ajokoirat ovat hyvin aitoja ja elämäniloisia, mikä lisää niiden viehättävyyttä. Lyhyen ja sileän turkin hoitoon ei kulu paljon aikaa.

Luonne

Eloisa

Koko

Korkeus: uros 53-61 cm narttu 49-57 cm Urokset ovat tavallisesti vähän painavampia kuin nartut.

Liikunta

Täytyy saada juosta paljon. Juoksuta päivittäin ilman talutinta sopivalla alueella.

Kotioloissa

Tarvitsee suuren pihan; ei viihdy pienellä alueella. Pihan on oltava koiranpitävästi aidattu.

Käytös

Nauttii rasituksen jälkeen rentoutumisesta ja nukkumisesta; ei vahdi reviiriä ja tulee yleensä toimeen muiden koirien kanssa; haukkuu, varsinkin ulkona; aktiivinen. Järjestä aikaa leikkimiseen - koira nauttii yhteisistä leikeistä.

Turkinhoito

Turkinhoito on helppoa, kiitos lyhyen ja sileän turkin. Harjaa tai käytä sukakinnasta turkin siistimiseen.

Terveys

Ei tyypillisiä sairauksia.

Lyhyesti

  • Kaunis ulkomuoto
  • Hyväluonteinen
  • Innokas ja ystävällinen
  • Tarvitsee paljon liikuntaa
  • Halppo turkinhoito
  • Harvinainen Suomessa

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"