Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Harmaa norjanhirvikoira

Norjan kansalliskoiraksi valitun harmaa norjanhirvikoiran historia on epäselvä. Toisten mielestä se ulottuu tuhansien vuosien taa, jotkut sanovat rodun olleen olemassa jo ennen viikinkiaikaa eli yli 1200 vuotta. Dna-tutkimusten perusteella rotu on kuitenkin alle 200 vuoden ikäinen.

Jokioksan Ressu/Harmaa norjanhirvikoira Kiia keväällä 2006 Pessi Levolla Mosse kesällä Dora makoilee. Pimu Jane!! :)

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 5 eli Pystykorvat ja alkukantaiset koirat.

Taustaa

Skandinaviassa pystykorvia pidettiin suuressa arvossa - niiden jäännöksiä on löydetty jopa muinaishaudoista. Nämä koirat olivat jo silloin varsin samannäköisiä kuin nykyiset hirvikoirat. Hirvikoiria pidettiin metsästäjien apulaisina sekä Norjassa että Ruotsissa. Ne työskentelivät joko hihnassa tai vapaana. Metsäalueilla koirien annettiin lähteä pois poluilta etsimään saalista. Sellaiseksi kelpasivat hirvien lisäksi muutkin isot nisäkkäät kuten kauriit, peurat, karhut ja sudet. Koirat ajoivat myös riistalintuja kuten metsoja. Avomailla koiria pidettiin kiinni niiden hakiessa jälkiä.

Ennen ja nyt

Rotu on voimakasrakenteinen, päättäväinen, peräänantamaton ja urheilullinen. Se on hyvä kumppani suurriistan metsästyksessä. Harmaa norjanhirvikoira on haluton antamaan periksi. Koira tarvitsee kunnon ulkoilutuksen päivittäin, jotta se ei ikävystyisi ja tekisi tuhojaan kotona. Turkinhoitoon menee jonkin verran aikaa, varsinkin kun karva lähtee.

Luonne

Päättäväinen, vahva, rohkea ja uskollinen. Kouluta tiukasti mutta oikeudenmukaisesti.

Koko

Ihannekorkeus: uros 52 cm narttu 49 cm

Liikunta

Tarvitsee päivittäin runsaasti liikuntaa; altis karkaamaan. Kouluta paikassa, jossa ei ole ihmisiä eikä kotieläimiä.

Kotioloissa

Kehitetty toimimaan yhden henkilön kanssa; voi olla hyvä vahtikoira. Järjestä aikaa leikkimiseen, jotta koira ei ikävystyisi.

Käytös

Rohkea.

Turkinhoito

Turkin ja erityisesti rinnassa jalkojen väliin ulottuvan harjan harjaaminen on tärkeää; se vie aikaa erityisesti silloin, kun karva on vaihtumassa.

Terveys

Etenevää verkkokalvon rappeutumaa (PRA); lonkkavikaa. Varmista, että nämä vaivat on tutkittu sukulinjoista.

Lyhyesti

  • Ikivanha rotu
  • Turkinhoito vie aikaa
  • Älykäs
  • Ei viihdy kaupunkialueilla
  • Viihtyy osana perhettä

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"