Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Kai

Kai on yksi maailman alkukantaisimmista roduista ja siksi vielä luonteeltaan alkukantainen ja villi. Pennun sosiaalistaminen on äärimmäisen tärkeää, koska rotu suhtautuu vieraisiin varauksellisesti. Rotu on hyvin älykäs ja oppii nopeasti. Rodun sanotaan olevan yhden ihmisen koira, mutta se kyllä hyväksyy laumaansa muita ihmisiä. Kai kuitenkin omaksuu vain yhden ihmisen johtajakseen. Rotu tulee hyvin toimeen myös muitten koirien kanssa.

Ife Nuuk ja Rusina Ife kesällä 2011 Ife ja Nuuk Nuuk Messarissa 2011 Classy's Arctic Moonlight aka Ife

Historia

Rotu on saanut alkunsa keskikokoisista koirista joita esiintyi muinoin Japanissa. Se vakiintui roduksi Fujin ja Yamanishin vuoristoalueilla (Kai alueella). Kaita kutsutaan myös Kai tora-keniksi, mikä tarkoittaa tiikeriä. Rodulle on tyypillistä raidallinen turkki. Rodun historiassa sitä on pääasiallisesti käytetty villisian ja peuran metsästykseen. Rotu on julistettu suojelukohteeksi Japanissa vuonna 1934.

Nykyinen käyttötarkoitus

Nykyisin rotu on enemmälti seurakoira. Kailta kuitenkin löytyy edelleen metsästysvaistoa, jonka takia sitä ei suositella pidettäväksi irrallaan.

Ulkomuoto

Kai on keskikokoinen ja hyvin voimakas ja lihaksikas. Värejä ovat mustabrindle, punabrindle ja ruskea brindle. Mustabrindle on kaikkein yleisin väritys. Parhaimmillaan väritys on koiran ollessa 3-5-vuotias. Kai on pystykorvainen ja korvat ovat hieman suuremmat kuin muilla japanilaisilla keskikokoisilla koirilla, kolmionmuotoiset ja hieman eteenpäin kallistuneet.

Hoito ja terveys

Kai on vaatimaton rotu ja syö kokoonsa nähden vähän. Turkki vaihtuu kerran pari vuodessa jolloin sitä on hyvä harjata. Turkki hylkii likaa ja siksi koira pestään vain tarvittaessa. Rodulla ei vielä ole havaittu mitään perinnöllisiä sairauksia ja muutenkin se on melko terve; muutamalla yksilöllä on havaittu allergioita.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 5 eli Pystykorvat ja alkukantaiset koirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Nihonken ry.

Suomen Nihonken - SuNi on perustettu 1.4.2012 edistämään ja tukemaan japanilaisten pystykorvarotujen akitan, hokkaidon, kain, kishun, shiban ja shikokun harrastus- ja kasvatustoimintaa Suomessa.