Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Kingcharlesinspanieli

Kingcharlesinspanieli (tai tuttavallisesti kingcalle - vrt. engl. ”Charlie”) on luonteeltaan iloinen ja älykäs kääpiöspanieli, joka on lisäksi pidättyväinen, lempeä ja omistajiinsa kiintyvä.

Kingcharlesinspanieli, jota on vuosisatojen ajan jalostettu sylikoiraksi, on puhtaasti seurakoira. Nykyisin niiden kanssa harrastetaan näyttelyiden ohella myös jonkin verran agilityä.

Suomessa rekisteröidään nykyisin kingcharlesinspanieleita noin parikymmentä vuodessa, joten rotu on harvinainen. (Rodun kotimaassa kingcallet ovat uhanalaisten rotujen listalla.)

KingCalle: black&tan Rossbell's-pentue Mizun perhe Rossbell's-pentue 2 Kingcalle-pennut 5 vkoa Rossbell's Sir Galahad Arttu Raumalla KV12

Historia

Kingcharlesinspanieleilla ja cavalier kingcharlesinspanieleilla on yhteinen historia satojen vuosien ajalta aina 1800-luvun puoliväliin. Vanhojen mestarien maalauksissa on nähtävissä pieniä kääpiöspanieleita jo 1200-luvulla. Näiden koirien alkuperää ei varmasti tunneta, mutta arvellaan niiden olleen peräisin Kiinasta ja Japanista ja kulkeutuneen kauppiaiden mukana Etelä-Eurooppaan. Nämä koirat tulivat erittäin suosituiksi kuninkaallisten ja aatelisten keskuudessa. He kasvattivat ja lahjoittivat niitä toisilleen. Pikkuspanielit päätyivät Espanjan ja Ranskan hovien kautta Englantiin. 1800-luvunpuolivälin jälkeen näihin koiriin sekoittui Kaukoidästä tulleita mopseja ja pekingeesejä. Syntyi vankkaluustoinen, neliömäinen koira, jolla oli suuri pää pyöreine kalloineen, hyvin lyhyt kuono ja alapurenta.

Nykyinen käyttötarkoitus

Seurakoira.

Ulkomuoto

Kingcalle on jämäkkä pieni kääpiökoira, jolla on kokoonsa nähden suurehko pää. Sen pyöreä kupolimainen kallo ja kalloa kohti kääntynyt kuono ovat sen tunnistettavimmat piirteet. Kingcallella on alaskiinnittyneet pitkähapsuiset korvat ja lempeäilmeiset, suuret tummat silmät. Rakenteeltaan kingcalle on vahvaluustoinen ja malliltaan neliömäinen. Kingcallella voi olla joko luonnostaan töpö tai pitkä häntä, jota se kantaa ylpeästi selkälinjan jatkeena. Kingcallet liikkuvat tyylikkäästi vapain askelin.
Yleisilmeeltään tämä pieni kääpiöspanieli uhkuu itseluottamusta, ylpeyttä ja kuninkaallista syntyperäänsä.

Säkäkorkeutta rotumääritelmässä ei ole erikseen määritelty. Kingcharlesinspanielin koko on 3,6 – 6,3 kg, mutta kingcharlesinspanielien koko on käytännössä suurempi. 8 kiloinen kingcalle ei ole harvinaisuus.
Turkki: Karva on silkkistä ja erityisen pitkää korvien hapsuissa, rinnassa, etu ja takajalkojen takapuolella ja usein myös hännässä. Karva voi olla lievästi laineikasta mutta ei saisi kihartua runsaasti. Värit: Black & tan: Musta punaruskein merkein. Tricolour: Valko-musta, punaruskein merkein. Blenheim: Helmenvalkea pohjaväri, jossa tasaisesti kastanjanpunaisia laikkuja. Ruby: Yksivärinen, syvän kastanjanpunainen.

Hoito ja terveys

Turkki on laadultaan helppohoitoinen ja sitä ei trimmata. Turkin yleiseen kunnossapitoon riittää n. kerran-pari viikossa kunnollinen selvitys ja harjaus sekä pesu kun koira tuntuu tai näyttää likaiselta. Tassujen anturoiden väliin kasvavat hapsut on tosin syytä leikata säännöllisestä, jotta koira ei liukastele eikä tassujen anturoiden väliin tule tulehduksia (pitkät hapsut anturoiden välissä jää usein kosteiksi, mikä voi edesauttaa tulehduksen syntymistä).

Rodun pieni kanta tekee sen erityisen haavoittuvaksi perinnöllisten sairauksien ja vikojen suhteen. Kuten kaikki rodut, myös kincharlesinspanielin kannassa esiintyy tiettyjä perinnöllisiksi todettuja sairauksia. Rodun harvinaisuuden ja eri maissa vallitsevien eri käytäntöjen takia ei valitettavasti voida laatia riittävän kattavasti kantaa tutkivia tilastoja sairauksien esiintymisestä. On kuitenkin tiedossa, että rodussa esiintyy perinnöllistä sydänvikaa, erilaisia silmäsairauksia sekä polvilumpion sijoiltaanmenoa (patella luksaatio) - Suurin osa sairauksista on myös yhteisiä suositun serkkurodun cavalierin kingcharlesinspanielin kanssa.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 9 eli Seurakoirat ja kääpiökoirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Kingcharlesinspanieli r.y..

Yhdistyksemme on perustettu jo vuonna 1974 ja vaikka harrastamamme rotu on harvinanen, on meillä jäseniä Suomessa ja ulkomailla noin satakunta.
Kingcharlesinspanieli r.y. toimii rotuyhdistyksenä Suomen Kääpiökoirayhdistyksen alaisuudessa, joka siis toimii rotujärjestönämme. Kingcharlesinspanieleiden erikoisnäyttely on Suomen Kääpiökoirayhdistyksen järjestämässä erikoisnäyttelyssä.
Yhdistyksen jäsenlehti 'KingCalle' ilmestyy 2010 alkaen neljä kertaa vuodessa. Lehti sisältää paljon ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa jokaiselle kingcalle-harrastajalle. Lehden Joulunumero on yleensä nelivärinen. Yhdistys järjestää vuosittain useita tapahtumia, joista vakituisia ovat (keväinen) Match Show, kesäpäivä sekä Open Show. Yhdistyksen toimintaan pääsee helposti mukaan yleiskokouksissa (Vuosikokous keväällä ja Syyskokous loppuvuodesta).

Lisää tästä harvinaisesta rodusta ja yhdistyksestämme löytyy osoitteesta: http://kcs.toydogs.net . Kotisivuillamme on kuvagalleria, johon pyrimme keräämään kaikkien suomessa syntyneiden ja asuneiden kingcallejen kuvat.