Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Kuvasz

Tämän unkarilaisen karjanvartijan nimen arvellaan tulevan turkinkielisestä sanasta kawasz, joka tarkoittaa aseistettua vartijaa. Sen kuvaa näiden koirien työtä lammaslaumojen vartijoina etenkin pimeässä, jolloin susista oli suurempi uhka.

Aamuruskon Kiszmet Blow eli Sissi Rico ja Jasper Kuvaszpentu 6kk Rico Ja Lampaat Kaverukset Aamuruskon Angelica Blow, 6v. Famu

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Kuvaszien esi-isät tuotiin nykyisen Unkarin alueelle Turkista luultavasti noin 900 vuotta sitten. Susien harvinaistuessa koirien toimenkuva muuttui ja niistä tuli yleisvahteja. Rotu oli hävitä sukupuuttoon toisen maailmansodan vuoksi, mutta sodan jälkeen kuvaszien määrä on lisääntynyt ja niitä alettiin tuoda koiranäyttelyihin Atlantin molemmilla puolilla. Vaikkei rotu ole vieläkään yleinen, sen tulevaisuus näyttää turvatummalta. Kuvaszin kuono kapenee kohti kirsua, mikä erottaa sen toisista samanlaisista roduista, kuten puolalaisesta owczarek podhalanskista. Rotujen luontaiset esiintymisalueet eivät myöskään mene päällekkäin.

Uskollinen seuralainen

Muiden vastaavien koirien tavoin myös kuvasz on hyvin perherakas. Se on kuitenkin todennäköisesti varautunut tai jopa vihamielinen vieraita kohtaan. Tarvitaan hyvää koulutusta pennusta lähtien, jotta koiraa pystyttäisiin hallitsemaan riittävän hyvin. Yhtä tärkeää on totuttaa pennut vieraisiin ihmisiin ja koiriin, jolloin niiden sietokyky toivottavasti paranee. Kuvaszit ovat nuorina leikkisiä ja oppivat nopeasti. Silloin on myös syytä opettaa ne olemaan haukkumatta jatkuvasti - muuten ne voivat aikuisina olla todella meluisia. Turkin pitäisi olla kihara, mutta joillakin yksilöillä se on suora.

Luonne

Älykäs, suojeleva luonne; käyttäytyy urheasti, kuten menneisyys osoittaa; ei välttämättä hyväksy helposti vieraita. Vahdi koiraa, kun vieraita on paikalla.

Koko

Korkeus: uros 71-76 cm, narttu 66-70 cm Paino: uros 48-62 kg, narttu 37-50 kg

Liikunta

Tarvitsee säännöllistä ja runsasta liikuntaa, jotta saisi purettua runsasta energiaansa. Älä kävelytä nuoria pentuja liiaksi.

Kotioloissa

Aina varuillaan vieraiden lähestyessä.

Käytös

Tyyni työskennellessään; nuoret kuvaszit ovat hämmästyttävän leikkisiä.

Turkinhoito

Vaatii harjaamista ja toisinaan pesua, joka voi aluksi latistaa turkkia. Voit käyttää sukaharjaa.

Terveys

Lonkkavikaa. Varmista, että lonkat on tutkittu sukulinjoista.

Lyhyesti

  • Kaunis ulkonäkö
  • Mainio ruokahalu
  • Iso koira
  • Koulutus voi olla vaikeaa
  • Usein hyvin meluisa
  • Hyväksyy vieraita huonosti

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"