Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Lunnikoira

Valitettavasti tästä rodusta ei ole esittelyä vielä saatavilla. Pyrimme hankkimaan sen mahdollisimman pian. Rotujärjestöt voivat lähettää esittelyn edustamastaan rodusta Koirat.comiin. Lisätietoja saa asiakaspalvelusta. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Eeben 10 vk:sena Syksyllä 2006 Silversound´s Hippi-Hortensia Lundekloen's Orm Viking & Silversound's Daiga-Duu Lasse Lunnikoiranpentu 11 vkoa Tekla

Historia

Pohjois-Norjan rannikolla on käytetty erikoisia, pieniä koiria lunninmetsästykseen vuosisatojen ajan jo 1300-luvulta lähtien. Koirat olivat rakenteeltaan erityisen notkeita ja riittävän pienikokoisia tunkeutuakseen lunnien pesiin. Ylimääräiset varpaat auttoivat tasapainoilussa jyrkillä, korkeilla kallioilla. Koirat pysyttelivät isäntiensä lähituntumassa ja noutivat munia ja eläviä lintuja pesistään.

Nykyinen käyttötarkoitus

Tällä hetkellä lunnikoirat ovat puhtaasti seurakoiria eikä niitä enää käytetä metsästykseen, koska lunnit ovat rauhoitettuja.

Ulkomuoto

Lunnikoira on pieni, korkeuttaan vähän pidempi suhteellisen keveä pystykorva, jolla on monivarpaiset vahvat käpälät ja poikkeuksellisen muotoiset polkuanturat. Lunnikoiralla on pehmeä pohjavilla ja karkea lyhyehkö päällyskarva, joka on väriltään oljenkeltaisesta punaruskeaan valkoisin merkein ja enemmän tai vähemmän mustin karvankärjin. Muita erityispiirteitä ovat kyky supistaa korva-aukon rustoa laskostamalla korvalehdet, erityisen notkea rakenne, ja liikkuessa ulkokierteiset etuliikkeet ja ahtaat takaliikkeet.

Hoito ja terveys

Lunnikoiran karvapeite on helppohoitoinen ja likaa hylkivä. Kynsiä sen sijaan joutuu leikkaamaan säännöllisesti; parhaimmassa tapauksessa niitä voi olla jopa 25. Lunnikoira myös ulkoilee mielellään pitkiäkin lenkkejä eikä sovi laiskan ihmisen koiraksi. Lunnikoirat oppivat myös muita rotuja hitaammin sisäsiisteiksi.
Lunnikoiralla on harvoin rakenteellisia sairauksia. Rodulla esiintyy alttiutta intestinaali lymfangiektasiaan, joka on suolistosairaus.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 5 eli Pystykorvat ja alkukantaiset koirat.

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Lunnikoirayhdistys ry.

Suomessa lunnikoiria edustaa Suomen Lunnikoirayhdistys ry, joka perustettiin v.2000 ja on Suomen Seurakoirayhdistys ry:n jäsenyhdistys. Jäsenmäärä v.2009 lopulla oli reilu 100. Yhdistys julkaisee vuosittain 2 lehteä ja vuosikirjan. Lisäksi järjestetään mm. aluetoimintaa ja kesäpäivät. Yhdistyksellä toimii oma pentuvälitys ja nettisivut: www.lunnikoira.fi