Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Parsonrussellinterrieri

Vuosikausien ajan jackrussellinterriereiden kasvattajat vastustivat koiriensa yhdenmukaistamista näyttelyitä varten. Sopuun päästiin lopulta parsonrussellinterrierin osalta, jolle Englannin Kennelklubi hyväksyi ensimmäisen rotumääritelmän vuonna 1990.

Mindy poseeraa 2,5kk ikäisenä Pucelle's miniatyr Arif Tara&Kassu_3vkoa_3 Olivia 1V Sulo 9kk Joutilaan Onnenpotku Oliver-parson ja "isoveli" Julius

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 3 eli Terrierit.

Taustaa

Jackrussellinterrierin ja parsonrussellinterrierin alkujuuret juontavat Oxfordin opiskelijaan, joka huomasi kaupungissa maidonjakajaa seuraavan pienen terrierin vuonna 1819. Pitkien keskustelujen jälkeen hänen onnistui taivuttaa mies eroamaan koirastaan, jonka nimi oli Trump. Vaikuttaa siltä, että Trump oli black and tan -terrierin ja karkeakarvaisen kettuterrierin jälkeläinen. Kun Jack Russell -niminen opiskelija lähti Oxfordista aloittamaan uraa pappina (parson), hän otti Trumpin mukaansa Lounais-Englantiin. Siellä hän alkoi kehittää terriereitä toisen intohimonsa eli ketunmetsästyksen ohella. Hän tähtäsi siihen, että koirat pysyisivät niin pieninä, että ne pystyisivät tunkeutumaan ketun pesään ja ajamaan sen asukkaan ulos. Samalla niiden tuli kuitenkin kyetä juoksemaan niin nopeasti, että ne pysyivät ajokoirien mukana.

Rodun luonne

Melko pieneen kokoonsa nähden parsonrussellinterrieri on hyvin ponteva ja sen täytyy päästä joka päivä kunnon kävelylle. Koira on rajattoman utelias ja ravatessaan omistajansa mukana se tutkii tarkasti kaikki paikat. Luonteensa vuoksi parsonista tulee oivallinen kumppani, mutta sen on saatava olla tekemisissä muiden koirien kanssa. Koira on myös koulutettava hyvin tai se saattaa yllättäen hävitä johonkin tunneliin tai ryhtyä tappeluun jonkin paljon isomman koiran kanssa. Parsoni ei pidä lainkaan siitä, jos sen on oltava suljettuna sisätiloihin. Se on erittäin tehokas kaivaja ja pystyy helposti luikahtamaan aidan ali. Se on myös hyvä hyppäämään.

Luonne

Luonne on paljon suurempi kuin koiran koko; älykäs.

Koko

Korkeus: uros 34-38 cm narttu 31-35 cm

Liikunta

Tarvitsee kunnon ulkoilua ilman talutushihnaa; kävely korttelin ympäri ei riitä. Pidä tarkkaan silmällä, ettei koira pääse katoamaan maan alle.

Kotioloissa

Eloisa seuralainen; hyvä vahti; ei suositeltava perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Varmista, että pihaa ympäröivä aita on terrierinpitävä.

Käytös

Leikkisä; tyypillinen terrieri, joka harrastaa kaivamista; ei ehkä tule toimeen kissojen kanssa. Varaa riittävästi aikaa leikkeihin ja pallopeleihin.

Turkinhoito

Sileäkarvaisille riittää harjaaminen, karkeakarvaisten turkkia täytyy leikata tai nyppiä. Harjaa turkki kerran viikossa.

Terveys

Silmävikoja; polvilumpioluksaatiota; kuuroutta. Varmista, että sukulinjoista on tutkittu silmävauriot; polvivaiva voi vaatia korjausleikkausta; tarkasta pennut kuurouden varalta.

Lyhyesti

  • Vilkas ja valpas
  • Rotu, jolla suuri persoonallisuus
  • Tiukka koulutus tarpeen
  • Voi olla äänekäs
  • Turkin hoitaminen on helppoa

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"