Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Pitkäkarvainen collie

Collieita on kaksi rotua, joiden silmiinpistävin ero on turkin pituus. Lyhytkarvainen collie on roduista harvinaisempi, vaikka sen turkinhoito on paljon helpompaa kuin pitkäkarvaisen.

Roni =) Black Elles Young Dream Leo jouluaattona Roni kesäturkissa Anastacia (Inkan vauva) Collie kukkien keskellä Rowan-Alley`s Angels and Imps eli Inka (kuva 2)

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Collien jälkiä voidaan etsiä aina roomalaisajalta asti, jolloin Britanniaan tuotiin niiden esi-isiä. Ne olivat matalampia ja niiden kuono oli lyhyempi kuin nykyisillä collieilla. Näiden ominaisuuksien uskotaan kehittyneen paljon myöhemmin sen vuoksi, että rotua risteytettiin venäjänvinttikoiran kanssa. 1860-luvulla collieista tuli kuningatar Viktorian suosikkeja, mikä teki ne tunnetuiksi. Myöhemmin pitkäkarvaiset colliet näyttelivät Lassieta lukuisissa elokuvissa ja televisiotuotannoissa, jotka kertoivat koiran kuvitelluista seikkailuista. Niiden seurauksena rotu nousi uuteen suosioon 1940-1950 luvuilla. Nykyisin se ei ole enää yhtä suosittu.

Sopeutuvuus

Colliet ovat vuosisatojen kuluessa osoittautuneet sopeutuviksi ja älykkäiksi työskennellessään lampaiden paimentajina. Tämä näkyy myös lukuisissa muissa tehtävissä, joita niillä on teetetty. Nykyisin collieita näkee lähinnä näyttelyissä tai yksinomaan seuralaisina, ennemmin kuin perinteisissä tehtävissään. Niillä on kuitenkin yhä tallella työssä tarvittavat vaistot ja paljon energiaa. Tämän vuoksi niiden kanssa täytyy liikkua päivittäin, ellei halua niiden ikävystyvän kotona. Valmistaudu harjaamaan pitkäkarvaista collieta pitempään keväällä, kun ne vaihtavat pitkän talvikarvansa. Jalkojen välissä oleva pitkien karvojen muodostama kaulus ei lämpimien kuukausien aikana ole niin silmiinpistävä kuin talvella.

Luonne

Osoittaa omistajalleen kiintymystä; voi olla ärtyisä, jos lapset kiusaavat. Pidä koiraa silmällä lasten läsnä ollessa.

Koko

Korkeus: uros 56-61 cm narttu 51-56 cm

Liikunta

Suuri liikunnantarve, juoksuta vapaana mahdollisuuksien mukaan. Vältä paikkoja, joissa on lampaita, sillä koira voi haluta ajaa niitä.

Kotioloissa

Leikkisä luonne; juoksee mielellään pallojen ja frisbee-kiekkojen perässä. Varaa paljon aikaa energiaa kuluttaviin leikkeihin kotona.

Käytös

Aktiivinen ja pitää huomiosta - voi ikävystyä, jos ei saa osakseen kylliksi huomiota; innokas miellyttämään; oppii nopeasti.

Turkinhoito

Muhkea turkki vaatii harjaamista ja kampaamista; keväisen karvanvaihdon aikaan se vie enemmän aikaa. Hoida turkkia säännöllisesti.

Terveys

Silmäsairauksia, kuten etenevää verkkokalvon rappeumaa (PRA) ja perinnöllistä collieiden silmänkehityshäiriötä (CEA). Varmista, että sukulinjoista on tutkittu PRA; 7-viikkoisena voidaan tehdä DNA-tutkimus, jossa selvitetään, onko koiralla CEA.

Lyhyesti

  • Älykäs ja ystävällinen
  • Upea turkki
  • Elegantti ulkonäkö
  • Hyvin tottelevainen
  • Toimelias luonne
  • Leikkisä

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"