Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Portugalinvesikoira

Tämä oli todella harvinainen koirarotu vielä 1960-luvulla, mutta koirien määrä on lisääntynyt. Rotu sai valtavasti huomiota, kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama perheineen valitsi lemmikikseen portugalinvesikoiran nimeltä Bo.

Likka talvella Bädi :) Portugalinvesikoira Roni pihalla Konkkaronkan Ehottaja Ensin aada uusi vuosi 2003-2004 Nana 2v

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 8 eli Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat.

Taustaa

Rodun portugalinkielinen nimi on Cáo de Áqua. Sen uskotaan kehittyneen samoista kantamuodoista kuin isovillakoiran. Vanhimmat tiedot koirasta ovat 1200-luvun lopulta erään munkin kuvauksesta, kuinka koira pelasti hukkuvan merimiehen. Rotu yhdistetään Etelä-Portugalissa sijaitsevaan Algarven alueeseen, missä koirat työskentelivät kalastajien kanssa. Ne istuivat veneessä, haukkuivat havaitessaan kalaparven ja hyppäsivät mereen ohjatakseen kalat verkkoihin. Koirien haukku oli korvaamaton apu sumussa, sillä sen avulla kalastaja tiesi, missä muut veneet olivat ja vältti yhteentörmäykset. Kalastuksen tekniset apuvälineet syrjäyttivät koirat ja niiden määrä laski vähimmillään alle 50:een.

Häviön partaalta takaisin

Rodun luonne pelasti sen häviämästä sukupuuttoon. Sen on jalostettu toimimaan läheisessä yhteistyössä ihmisten kanssa, minkä vuoksi portugalinvesikoira vetoaa heti ihmisiin ystävällisellä luonteellaan. Nykyään merkitystä on silläkin, että se on hypoallerginen. Kuitenkin niin sen kuin muiden tässä osiossa esiteltyjen koirien kohdalla on todettava, että allergisoimattomuudesta ei ole takeita, vaikka yliherkkyysreaktiot ovatkin vähemmän todennäköisiä kuin monien muiden rotujen kohdalla.

Luonne

Leikkisä ja ystävällinen; mukautuu hyvin sekä tottelevaisuus- että agilitykilpailuihin.

Koko

Korkeus: uros 50-57 cm, narttu 43-52 cm Paino: uros 19-25 kg, narttu 16-22 kg

Liikunta

Aktiivinen koira tarvitsee säännöllistä liikuntaa. Vahdi koiraa veden lähellä, sillä se hyppää mielellään veteen.

Kotioloissa

Tavallisesti äänetön - haukkuminen ilmoittaa jostakin huomionarvoisesta asiasta; haukussa on erilaisia sävyjä.

Käytös

Oppii erittäin hyvin koulutuksessa; hyppii usein kiihtyessään jostakin. Kouluta olemaan hyppimättä tarpeettomasti.

Turkinhoito

Vaatii harjaamista; voidaan trimmata "karitsa"-malliseksi tai "leijona"-trimmillä, missä takapään karvat leikataan häntää lukuun ottamatta. Trimmaus noin joka toinen kuukausi ja harjaus päivittäin.

Terveys

Silmävaivoja, kuten etenevä verkkokalvon surkastuma (PRA) ja kaihi; lonkkavikaa eli lonkkaniveldysplasiaa. Varmista, että PRA ja lonkat on tutkittu sukulinjoista.

Lyhyesti

  • Epätavalliset esi-isät
  • Nykyisin yhä suositumpi
  • Turkinhoito ei juuri tarpeen
  • Ystävällinen luonne
  • Turkin laatu voi vaihdella

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"