Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Puli

Tämä unkarilainen paimenkoira tunnetaan luonteenomaisesta pitkästä nyöriturkistaan. Varsinkin Yhdysvalloissa on viime aikoina yleistynyt tapa esittää puleja harjatuissa pörröturkeissa.

Sulo Obelix Seniori puli Pepe Puli Suloinen Sulo Morsian lähdössä Obe olkkarissa

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Pulin kantamuoto saattaa olla kotoisin Tiiberistä, ja rodulla uskotaan olleen muinoin yhteys tiiberinterrierin kanssa. Nykyisen näköisiä puleja on ollut olemassa jo yli 1 000 vuotta. Mustat pulit ovat työskennelleet lampaiden paimentajina suurikokoisempien laumavahtien, komondorien rinnalla, joiden tehtävänä oli puolustaa lampaita susien ja rosvojen hyökkäyksiä vastaan. Kummallakin rodulla on nyöriturkki, joka on vedenpitävä ja antaa hyvän suojan talvella. Keväällä pulit kerittiin kuten lampaat, joiden kanssa ne työskentelivät. Lyhyt turkki oli helpotus Unkarin pustan kuumassa kesässä.

Nyöriturkki

Nuorella pulinpennulla on aluksi tupsuinen turkki, mutta se muuttuu vähitellen itsestään. Tiivis pohjavilla alkaa mattaantua päällyskarvan kanssa, mikä synnyttää rodun turkin luonteenomaisen nyörimäisen ulkonäön. Nyörien pitäisi olla suhteellisen ohuita ja tasapainoisen näköisiä ja muistuttaa köyttä. Sen jälkeen, kun koirasta tuli myös näyttelykoira, sen turkki on kehittynyt runsaammaksi kuin työkoirilla ja saattaa ulottua maahan saakka. Lisäksi nykyisin rodusta on jo useita värejä. Mustalla turkilla on taipumus haalistua, jos koira oleskelee paljon auringossa.

Luonne

Uskollinen ja älykäs.

Koko

Korkeus: uros 39-45 cm, narttu 36-42 cm Paino: uros 13-15 kg, narttu 10-13 kg

Liikunta

Aktiivinen työkoira, joka tarvitsee päivittäistä liikuntaa. Vältä erityisesti lampaita, sillä koira voi haluta ajaa niitä takaa.

Kotioloissa

Valpas vahti.

Käytös

Nopea, vastaanottavainen, notkea; taitava tajuamaan, mitä siltä odotetaan; leikkisä; voi olla itsepäinen; loistaa agility- ja tottelevaisuuskilpailuissa. Kouluta pennusta lähtien.

Turkinhoito

Turkinhoito on aikaa vievää puuhaa; hoida päivittäin nyörien muodostamiseksi. Auki harjattu turkki ei ole suositeltava.

Terveys

Lonkkavikaa, joka ei kuitenkaan ole suuri ongelma rodulle. Varmista, että lonkkavika on tutkittu sukulinjoista.

Lyhyesti

  • Helposti tunnistettava ulkonäkö
  • Vaatii paljon liikuntaa
  • Kouluttaminen pennusta lähtien tärkeää
  • Sitoutuu hyvin ihmiseen

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"