Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Schapendoes

Schapendoes on pitkäkarvainen paimenkoira, jonka kotimaa on Hollanti. Rotumääritelmä on hyväksytty vuonna 1971, jota edelsi kahden vuosikymmenen kehittämistyö. Rodun kantakoirista on kehittynyt nykyinen koirakanta ja sen vuoksi kaikkialla maailmassa olevien schapendoesien sukutauluista löytyy samoja esi-isiä, ennemmin tai myöhemmin. Hollantilaiset vaalivat rotua tarkasti ja oikean rotutyypin säilymistä pidetään tärkeänä. Schapendoes on ja sen myös tulee olla todellinen paimenkoira, ei vaan luonteeltaan vaan myös ruumiiltaan ja sielultaan.

Schapendoes on sosiaalinen, seurallinen ja aina valmis leikkiin ja hauskanpitoon. Schapendoes on älykäs, se oppii nopeasti ja helposti. Schapendoes ei ole varsinaisesti vahtikoira, mutta se reagoi ääniin ja ilmentää vahtiviettiään haukunnalla.

Ensimmäinen schapendoes rekisteröitiin suomeen vuonna 1989 ja ensimmäinen pentue syntyi vuonna 1993. Vuoteen 2008 mennessä on Suomessa syntynyt kaikkiaan 151 pentuetta ja kennelliiton tilastojen mukainen kokonaisrekisteröintimäärä on 878 koiraa, joista tuonteja 45.

Kasvattaja Buffing Fair Lady Sofie "Milli" 7 kk Nalle-Haukun Anneke Lumikuono Äveriäs Ällikkä "Poju" Lumikuono Patrona Blanca Walman Actually I'm The One Ronja ja Siiri

Nykyinen käyttötarkoitus

Schapendoesia on alun perin käytetty paimenkoirana mutta sen kanssa voi harrastaa monipuolisesti. Schapendoeseja näkyy eri harrastuslajeissa, agilityssä, tokossa, palveluskoiralajeissa ja pelastuskoiratoiminnassa. Harrastuspuolella on muutama koira ehtinyt jo saavuttaa niin agility- kuin tottelevaisuusvalionkin arvon ja koiria toimii myös pelastuskoiratoiminnassa. Schapendoesilla on palveluskoiraoikeudet ja rotuna se on melko suosittu rotu myös näyttelyissä.

Ulkomuoto

Vaikka schapendoes on nykyään pääasiassa seurakoira, sen tulee edelleenkin olla rakenteeltaan koira, joka tarvittaessa pystyy paimentamaan. Sen täytyy olla kevytrakenteinen, terveesti rakentunut koira, joka pystyy hyppäämään korkealle ja kääntymään nopeasti. Schapendoes on aktiivinen, energinen. sillä on oltava mielekästä tekemistä ja sen on saatava riittävästi liikuntaa.

Schapendoesin pitää olla iloinen, ystävällinen, eloisa, valpas ja rohkea, joskin melko pehmeä. Schapendoes on rauhallinen, tasapainoinen, valpas, aktiivinen, älykäs ja tarkkaavainen. Sillä on erinomainen muisti ja se on helppo kouluttaa. Se on älykäs ja kykenee toimimaan itsenäisesti. Sen on oltava iloisen hilpeä ja kekseliäs. Se ei saa olla käytökseltään hermostunut eikä aggressiivinen. Tuntemiaan ihmisiä kohtaan se osoittaa kiintymystä ja lojaalisuutta. Schapendoes saattaa paimenkoiralle luonteenomaisesti olla hieman varautunut uusia ihmisiä kohtaan, mutta samalla se on kuitenkin myös kiinnostunut ja utelias. Schapendoes haluaa olla siellä, missä muukin perhe. Se tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Schapendoes on onnellinen, kunhan se saa olla omistajansa seurassa minne ikinä tämä meneekin. Schapendoes on eloisa, tottelevainen ja avoin, hauska karvapallo.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Tämän esittelyn laatija:

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Schapendoes ry.

Rodun rotuyhdistys on Suomen Schapendoes ry ( www.schapendoes.fi ) joka on perustettu vuonna 1995, ja se toimii rotujärjestönsä; Suomen Seurakoirayhdistys ry:n ( www.suomenseurakoirayhdistys.fi ) alaisena rotua harrastavana yhdistyksenä.