Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira, joka kehitettiin Shetlandsaarilla Skotlannista koilliseen, oli alun perin maatiloilla paimenkoirana. Se on sittemmin sopeutunut hyvin kotikoiraksi ja osoittautunut helposti koulutettavaksi sekä uskolliseksi kumppaniksi.

Shetlanninlammaskoira

Luna Chili, pikku päiväsäde Vili Hertta vajaa 4kk Mimmi Mimosa Satulinnan Syysruska neiti poseeraa!

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 1 eli Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).

Taustaa

Sheltti, kuten rodun lempinimi kuuluu, on kuin pitkäkarvaisen collien pienoismalli. Sillä on vilkas ja sopeutuva luonne. Shetlandsaarten karuilla laitumilla sheltit vartioivat lampaita usein aivan omatoimisesti. Petovaara saarilla oli varsin pieni verrattuna riskeihin mannermaalla, joten näiden paimenkoirien lisätehtävä oli suojella virjapeltoja lampailta. Viljaa kasvatettiin aitaamattomilla pelloilla ja sheltit haukkuivat kovaäänisesti estääkseen lampaita tekemästä retkiä näille alueille. Vierailevat merimiehet ostivat pentuja viemisiksi kotiin ja kysyntä kasvoi vähitellen 1900-luvun alkupuolella.

Roolinvaihdos

Sheltti alkoi vähentyä kotisaarillaan, kun pientiloja yhdisteltiin ja koko maatalous järjestäytyi uudelleen. Onneksi rodun suosio alkoi kasvaa muualla sekä näyttely- että seurakoirana. Shetlanninlammaskoira on hyvin sopiva valinta perheille, joissa on vanhempia lapsia, tai yksin eläville ihmisille. Koira on kiltti ja helposti koulutettava. Omistajan pitää kuitenkin varautua harjaamaan turkkia säännöllisesti. Työkoirana se vastaa koulutukseen vaistomaisesti hyvin ja koiralle luontainen älykkyys lisää sen vetovoimaa lemmikkinä. Sheltti tarvitsee paljon liikuntaa ja saattaa olla altis haukkumaan.

Luonne

Uskollinen ja suojeleva.

Koko

Korkeus: uros 34,5-39,5 cm narttu 33,5-38,5 cm Älä syötä koiraa liikaa, koska sillä on hyvä ruokahalu ja taipumusta ylipainoon.

Liikunta

Tarvitsee paljon liikuntaa, koska polveutuu työkoirista; voi juosta ympärilläsi haukkuen - silloin se yrittää paimentaa sinua! Vie vähintään kerran päivässä pitkälle kävely- tai hölkkälenkille; pidä erossa kotieläimistä, voi haluta ajaa niitä takaa.

Kotioloissa

Tarvitsee paljon tilaa; hyvä vahti.

Käytös

Leikkisä ja vastaanottavainen.

Turkinhoito

Tarvitsee enemmän hoitoa karvanlähdön aikaan keväällä ja syksyllä. Säännöllinen harjaus on tärkeää turkille.

Terveys

Silmäsairauksia, kuten collierotuisten silmän kehityshäiriötä (CEA). Varmista, että silmäsairaudet on tutkittu sukulinjoista.

Lyhyesti

  • Helposti koulutettava
  • Älykäs ja sopeutuvainen
  • Kaunis turkki
  • Elegantti ulkonäkö
  • Ystävällinen luonne
  • Rohkea luonne

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"