Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Stabyhoun

Stabyhoun on Hollannista peräisin oleva seisova lintukoira.

Eidina Ella ja kettu Sisarukset Emppu&Vilma Nuutti Lempi lelu suussa :) LENNU SAALISTAA... Koda Ella ja Ragna

Historia

Stabyhoun rotua on kasvatettu 1600-luvulta Alankomaiden pohjoisimmassa osassa Länsi-Friisin­maalla, joskin kirjalliset lähteet ulottuvat vain 1800-luvun alkupuolelle. On todennäköistä, että rotu polveutuu pitkäkarvaisista seisojista, joita vietiin Ranskasta Alankomaihin 1500-luvulla.

Sta­byhounia kuvataan hyvänä metsästyskoirana, joka on hieno seisoja ja pehmeäsuinen noutaja. Se on myös viehättävä seurakoira, joka kuiten­kin menetti suosiota 1800-luvulla, eikä ole siitä kos­kaan oikein toipunut. Stabyhoun hy­väksyttiin virallisesti Alankomaissa roduksi vuonna 1942. Hollannin staby- ja wetterhounyhdistys perustettiin vuonna 1947. Rotu on harvinainen kotimaansa ulkopuolella.

Nykyinen käyttötarkoitus

Stabyhounille ominaisia käyttö­ominaisuuksia ovat riistaintoinen työskentely maastossa ja tarkka haju­aisti, minkä lisäksi se on pehmeäsuinen riistankäsittelijä. Stabyhoun on luonteeltaan rei­pas, omistajaansa miellyttävä, aina parhaansa yrittävä koira, joka sopii erinomaisesti aktiiviseen perheeseen seura- tai harrastuskoiraksi.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 7 eli Kanakoirat.