Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Stabyhoun

Stabyhoun on Hollannista peräisin oleva seisova lintukoira.

Nuutti Ella ja Ragna Emil 6,5 kk Mette Eidina Ella ja kettu Moona kopassaan Ragna

Historia

Stabyhoun rotua on kasvatettu 1600-luvulta Alankomaiden pohjoisimmassa osassa Länsi-Friisin­maalla, joskin kirjalliset lähteet ulottuvat vain 1800-luvun alkupuolelle. On todennäköistä, että rotu polveutuu pitkäkarvaisista seisojista, joita vietiin Ranskasta Alankomaihin 1500-luvulla.

Sta­byhounia kuvataan hyvänä metsästyskoirana, joka on hieno seisoja ja pehmeäsuinen noutaja. Se on myös viehättävä seurakoira, joka kuiten­kin menetti suosiota 1800-luvulla, eikä ole siitä kos­kaan oikein toipunut. Stabyhoun hy­väksyttiin virallisesti Alankomaissa roduksi vuonna 1942. Hollannin staby- ja wetterhounyhdistys perustettiin vuonna 1947. Rotu on harvinainen kotimaansa ulkopuolella.

Nykyinen käyttötarkoitus

Stabyhounille ominaisia käyttö­ominaisuuksia ovat riistaintoinen työskentely maastossa ja tarkka haju­aisti, minkä lisäksi se on pehmeäsuinen riistankäsittelijä. Stabyhoun on luonteeltaan rei­pas, omistajaansa miellyttävä, aina parhaansa yrittävä koira, joka sopii erinomaisesti aktiiviseen perheeseen seura- tai harrastuskoiraksi.

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 7 eli Kanakoirat.