Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Vihikoira

Monien nykyajan vainukoirien kantamuoto on vihikoira. Sillä ei ole ainuttakaan vakavasti otettavaa kilpailijaa, kun kyseessä on tunteja tai jopa päiviä aikaisemmin jätetyn "kylmän jäljen" seuraaminen. Vihikoirasta saa innostuneen kumppanin, mutta valitettavasti rodun elinikä on lyhyt.

Vihipennut haistelee Front Row's Funny Face 1 saunapojat vihipentu emon pesussa Vanhapoika Taavi W.J., 9 vuotta Front Row's Honey Eyes Iiris ja uusi ystävä Viivi 05/01

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 6 eli Ajavat ja jäljestävät koirat.

Taustaa

Vihikoira polveutuu suoraa muinaisesta pyhänhubertuksenkoirasta, jonka historiaa voidaan seurata noin vuoteen 600 saakka. Rodun varhaisten kuvausten ja kuvien tutkiminen osoittaa, ettei se ole juurikaan muuttunut vuosisatojen saatossa. Ennen vihikoiria käytettiin haavoittuneiden isokauriiden seuraamiseen, mikä selittää vanhan nimen "verikoira", koska koirat seurasivat verijälkeä. Myöhemmin niiden jäljestystaitoja käytettiin ihmiskarkulaisten seuraamiseen. Vihikoira ei silti ole mitenkään aggressiivinen, vaan se on vain omistautunut työlleen. Tästä syystä ne tunnettiin "nuuskijakoirina" jo 1200-luvun lopussa. Koiran tiedetään ajaneen takaa ihmistä jopa 220 kilometrin matkan, mikä osoittaa rodun peräänantamattomuutta.

Hajujäljellä

Valitettavasti vihikoiria on nykyisin paljon aikaisempaa vähemmän. Niiden nuuskijantaito yhtyneenä kestävyyteen merkitsee sitä, että ne viihtyvät oikeastaan vain maalaisympäristössä, missä on runsaasti tilaa. Etenkin seuratessaan hajujälkeä metsän läpi vihikoira pitää yhteyttä syvän sointuvalla haukunnalla. Vihikoirat metsästävät usein aivan yksin tai sitten pareina. Joskus niitä pidetään hihnassa ja joskus jälkiä seuraa kokonainen lauma. Vihikoirat ovat luonteeltaan seurallisia, eikä yksilöiden välille juuri tule erimielisyyksiä. Hajun seuraamiskykyä ei selitä yksin vihikoiran kuonon hyvin laaja nenäontelo. Sen korvat ja nahan poimut keräävät ja keskittävät hajuainemolekyylejä koiran kuonoon.

Luonne

Suurpiirteinen luonne; innostuva; ystävällinen; osoittaa kiintymyksensä.

Koko

Korkeus: uros 64-72 cm, narttu 58-66 cm Paino: uros 46-54 kg, narttu 40-48 kg

Liikunta

Tarvitsee pitkiä kävelyretkiä; loputtoman energinen. Vie lenkille ainakin kerran päivässä.

Kotioloissa

Ei sovi suuren kokonsa vuoksi perheeseen, jossa on pikkulapsia.

Käytös

Tottelevaisuuskoulutus vaikeaa, sillä koira ei yleensä tottele jäljestäessään.

Turkinhoito

Tutkinhoito yksinkertaista; saattaa kehittää hyvin voimakkaan "koiranhajun", jolloin pesu on tarpeen. Harjaa viikoittain ja tarkista ihopoimut säännöllisesti tulehdusten varalta; pese tarpeen mukaan.

Terveys

Ähkyä Ei liikuntaa ruoan jälkeen, koska siitä voi seurata ähky.

Lyhyesti

  • Loistava jäljestäjä
  • Ystävällinen luonne
  • Ei elä vanhaksi
  • Eloisa luonne
  • Erilainen koirarotu

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"