Kasvattajat Pentuilmoitukset Rodun kuvat kuvagalleriassa

Whippet

Whippet on hyvin liikunnallinen koira ja kaipaa juoksulenkkejä päivittäin - ilman talutinta, jos vain mahdollista. Koira on sprintteri ja pienuudestaan huolimatta lähes nopein vinttikoirista. Se on myös hyvin kiltti ja viehättävä kumppani.

Whippet

Romeo Mona Putti Quatrain´s Napoleon "Lamppu" Fast Dog el Carneval Boy Lamppu *Remu "rauniolla"

FCI -ryhmä

Rotu kuuluu FCI-ryhmään FCI 10 eli Vinttikoirat.

Taustaa

Koillis-Englannissa kehitettyä whippetiä on sanottu köyhän miehen kilpahevoseksi. Näitä koiria kilpailutettiin aikoinaan toisiaan vastaan kujia pitkin. Avomailla ne saivat nopeutensa ansiosta kiinni kaneja ja jäniksiä. Rodun tarkka alkuperä on epäselvä, mutta risteytyksissä on käytetty terrierejä, kuten mahdollisesti samalta alueelta kotoisin olevaa bedlingtoninterrieriä (katso s. 109). Manchesterinterrierillä on varmasti ollut myös osansa whippetin historiassa, kuten myös englanninvinttikoiralla (katso s. 52) ja italianvinttikoiralla (katso s. 48). Whippetien juoksukilpailuista tuli suosittua urheilua sen jälkeen, kun rotu vietiin Yhdysvaltoihin 1800-luvulla. Kilpailut saivat alkunsa Massachusettsissa, josta ne levisivät Baltimoren ympäristöön Marylandissa.

Luonne

Vaikka whippet vaikuttaa ulkonaisesti englanninvinttikoiran pienoismallilta, nämä rodut ovat luonteeltaan aivan erinlaisia. Luultavasti terrierien perintönä whippet on äänekkäämpi ja hyvin sisukas. Se on myös itsevarmempi ja leikkisämpi, vaikka muiden vinttikoirien tavoin whippet suhtautuu yleensä varautuneesti vieraisiin. Se on luonteeltaan säyseä, mutta se on pidettävä erossa helposti vahingoittuvista lemmikeistä kuten kaneista. Whippetit eivät ole erityisen ahneita, mutta käyttävät ruumiinsa pituutta hyväkseen viedäkseen ruokaa, jota on jätetty pöydille tai keittiön tasoille niiden ulottuville.

Luonne

Säyseä, kiltti; arka tuntemattomien seurassa.

Koko

Korkeus: uros 47-51 cm narttu 44-47 cm Rotumääritelmä ei anna painoa.

Liikunta

Juoksuta ilman talutinta, jos mahdollista, ja mieluiten suljetulla alueella, sillä koira jahtaa muita eläimiä. Varo ajoneuvoja jos koira on vapaana.

Kotioloissa

Pitää ihmisseurasta. Pidä poissa kylmästä ja kosteasta säästä.

Käytös

Oppii nopeasti ja nauttii pallon perässä juoksemisesta. Kouluta pentu tulemaan luokse, jotta se ei karkaisi myöhemminkään.

Turkinhoito

Vatsapuolen karvoitus voi ohentua erityisesti karvanvaihdon aikaan; vaatii hyvin vähän hoitoa. Käytä sukakinnasta antamaan turkille kiiltoa.

Terveys

Kilpirauhas- ja sydänongelmia.

Lyhyesti

  • Ystävällinen luonne
  • Pehmeä, sileä turkki
  • Ei havaittavaa "koiranhajua"
  • Elegantin näköinen
  • Voi suhtautua varautuneesti vieraisiin

Tämän esittelyn lähde:

"Koirat - löydä itsellesi sopiva rotu"