Hae viesteistä
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
HARRASTUKSET - Torstaina, 19.12.2013 klo 18:21

Agilityohjeita pähkinänkuoressa

Katja

moderaattori
Katja
Viestimäärä: 115

AGILITYOHJEITA PäHKINäNKUORESSA - Torstaina, 19.12.2013 klo 18:21  
+
0
Agilityohjeita pähkinänkuoressa
Kirjoittaja innna
Keskustelua ohjeistuksesta voi käydä agilitypulinassa

Agilityesteet ja kilpailut

Agilityyn kuuluvat seuraavat esteet:

hyppyeste/aita
okseri
rengas
muuri
pituuseste
putki/tunneli
pussi/umpitunneli
pujottelukepit
puomi
keinu/keinulauta
A-este
pöytä

2-3 hyppyestettä voivat muodostaa radalla sarjaesteen.
Täydelliset kilpailuohjeet löytyvät kokonaisuudessan tästä osoitteesta agilitytuomarin tuomarinohjeesta. Samassa tiedostossa kerrotaan myös kokonaisuudessaan, mistä kullakin esteellä voi virheitä saada.

Estevirheiden lisäksi radalla voi saada virhepisteitä kieltäytymisestä, jos koira pysähtyy radalla tai esim. ohittaa suoritettavan esteen. Kustakin estevirheestä ja kieltäytymisestä koirakko saa 5 virhepistettä. Kolmesta kiellosta seuraa hylkäys. Hylkäyksen voi saada myös väärän radan tekemisestä.
Virhepisteetön ja ihanneajan alittava suoritus on ns. “nollarata”. Ihanneajan määrittää tuomari radan pituuden ja haluamansa etenemisnopeuden mukaan. 1-luokassa etenemisnopeus ihanneajassa on useimmiten 2,8-3,2 m/s. Määritelty etenemisnopeus riippuu myös radan profiilista.

Agilitykilpailuissa ratoja on kahta eri tyyppiä: agilityratoja sekä hyppyratoja. Agilityradalla käytössä voivat olla kaikki esteet, hyppyradalla ei ole koskaan kontaktiesteitä (puomi, A-este, keinu) eikä pöytää. Yleensä hyppyradoilla on hieman tiukempi ihanneaika radan pituuteen nähden.

Koirakot kilpailevat eri taso- ja kokoluokissa. Kokoluokat ovat seuraavat:

minit: säkäkorkeus <35 cm
medit: säkäkorkeus 35 – 42,99 cm
maxit: säkäkorkeus >43 cm

Jokainen koirakko aloittaa kilpailemisen 1-luokassa. Luokasta toiseen noustaan luokkanousuun oikeuttavilla nollatuloksilla eli LUVA-tuloksilla. 1-luokassa jokainen nollarata on LUVAn arvoinen, ja sieltä noustaan 2-luokkaan kun koirakko on saavuttanut kolme LUVAa. Luokkanousun symboliksi koirakko saa sertifikaatin. Nollatulosten täytyy olla vähintään kahdelta eri tuomarilta. 2-luokasta 3-luokkaan noustakseen koirakon täytyy samoin saada kolme LUVAa, mutta pelkkä nollatulos ei riitä; 2-luokassa LUVAn saa osallistujamäärästä riippuen maksimissaan viisi parhaiten menestynyttä koirakkoa. 3-luokassa kilpaileva koira voi saada agilityvalion tai hyppyvalion arvon keräämällä kolme sertifikaattia. Kussakin kilpailussa (eli kultakin kilpailuradalta) vain yksi koirakko voi saada sertifikaatin. Mikäli luokan voittanut koira on jo agilityvalio, siirtyy sertifikaatti toiseksi tulleelle, mikäli kilpailussa on osallistujia 20 tai enemmän. Jos osallistujia on yli 30, voi sertifikaatti siirtyä maksimissaan kolmanneksi tulleelle, jne. Sertifikaatti voi siirtyä korkeintaan viidenneksi sijoittuneelle koirakolle. Agilityvalioksi tullakseen koiran täytyy saada kolme sertifikaattia agilityradalta ja hyppyvalioksi tullakseen koiran täytyy saada kolme sertifikaattia hyppyradalta.

Miten kilpailemaan?

Kilpaillakseen agilityssä ohjaajan tulee kuulua johonkin SAGIn (Suomen Agilityliitto) alaiseen seuraan tai rotuyhdistykseen, jota voi edustaa kisoissa. Lisäksi ohjaajan täytyy olla ostanut itselleen SAGIn kilpailulisenssi. Koiran täytyy olla rokotettu SKL:n rokotusohjeiden mukaisesti.
Kilpailuihin voi ilmoittautua SAGIn sähköisen kilpailuilmoittaumisen kautta tai seuran itsensä ilmoittamaan postiosoitteeseen. Kilpailu tulee maksaa ennen ilmoittautumista järjestävän seuran ilmoittamalle tilille. Tilinumero ja starttien hinnat löytyvät sähköisessä ilmoittautumisessa kilpailun tiedot -linkin alta.

Kun kilpailut lähestyvät, osallistujat saavat kisakirjeen, jossa kerrotaan kilpailupäivän aikataulu. Kilpailun alkua saa aikaistaa maksimissaan 30 minuuttia, joten viimeistään silloin olisi jokaisen koirakon oltava kisapaikalla. Ilmoitettu alkamisaika on rataantutustumisen alkamisaika. Rataantutustuminen kestää viisi minuuttia. Kun kilpailet ensimmäisen kerran, saavu paikalle noin tuntia ennen oman luokkasi arvioitua alkamisaikaa, jotta ehdit ostaa kisakirjan ja käyttää koirasi mitattavana tuomarilla. Huomaa, että koira tulee käyttää mittauksessa vaikka se kuuluisi selvästi johonkin säkäluokkaan. Kun saavut kilpailupaikalle, käy näyttämässä koirasi rokotustodistus ilmoittautumisessa, jonne jätät myös kisakirjan. Kisakirjaa vastaan saat kilpailunumeron.

Kisakirjaan kirjataan nykyään ainoastaan nollatulokset.

Mitä opettaa koiralle ennen kurssille lähtöä?

Tärkeintä on opettaa, että sinun kanssa on kaikista mukavinta tehdä hommia. Jos mahdollista, olisi hyvä harjoitella erilaisissa häiriöissä toimimista jo ennen kurssia. Temppujen tekemisen lisäksi olisi hyvä, jos koira osaa leikkiä myös häiriössä. Tärkeä taito harjoittelun sujuvuuden kannalta on paikallaolo, sillä koiran tulisi odotella paikoillaan sillä välin kun sinä menet ohjausasemiin. Apua voi olla myös targetin eli namialustan opettamisesta. Koiran tulisi siis halukkaasti pyrkiä suorinta tietä targetille kun se sen edessään näkee. Koiran tulisi myös osata luoksetulo.
Se, mitä muuta koiralle kannattaa opettaa, riippuu koiran luonteesta ja ominaisuuksista. Agilityssä koira saa olla riehakas, mutta liian rauhaton koira tulee opettaa myös rauhoittumaan.

Varsinaisia ohjauskuvioita ei tarvitse etukäteen osata, mutta yksinkertaisia tehtäviä voi koiralle kyllä opettaa. Esimerkiksi kohteen (esim. puun) kiertäminen on kiva ja vauhdikas temppu, josta on hyötyä myös radalla.

Kontaktiesteiden oikeaa suoritusta voi ruveta pohjustamaan myös jo kotona opettamalla koiralle ns. 2on2off-asennon, jossa koiran takajalat ovat kaltevan pinnan päällä ja etujalat maassa.

Koiraa ohjataan radalla (lähes aina) koiran puoleisella kädellä, jota kutsutaan ohjauskädeksi. Lisäksi on järkevintä pysytellä itse aina kaarevilla teillä sisäkurvissa. Kannattaa opettaa koira kulkemaan kummallakin puolella ja palkata tasapuolisesti kummallakin puolella juoksemisesta.

Ohjauskuvioita:

valssi:
englanniksi front cross, jossa koiran ennakoitu etenemislinja ylitetään kääntyen kasvot koko ajan koiraan päin
sokkoleikkaus/sokkari/persjättö:
englanniksi blind cross, jossa koiran ennakoitu etenemislinja ylitetään selkä koiraan päin
takaaleikkaus:
englanniksi rear cross, jossa koiran jo mennyt etenemislinja ylitetään koiran takana ja käännetään koira leikkauksen suuntaan

Nämä kolme ovat tavallisimmat ohjauskuviot, ja kaikissa niissä koiraa ohjaava käsi vaihdetaan.

Muista! Agilityn täytyy aina olla koiralle turvallista ja hauskaa! Iloinen ja itsevarma koira on radalla nopea ja taitava.
(Viestiä on muokattu perjantaina, 20.12.2013 klo 12:31)

 
Hae viesteistä
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28097
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6266
Viestejä yhteensä545432
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään1
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265761
(Tilastot päivitetty viimeksi 29.03.2024 klo 12:30)