Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KOULUTUS JA KäYTTäYTYMINEN - Sunnuntaina, 19.12.2010 klo 17:50

Eroahdistus, pelkopureminen, arkuus, tottelemattomuus, vahtivietti yms. ongelmakoira!

Kurppa

Kurppa
Viestimäärä: 2

EROAHDISTUS, PELKOPUREMINEN, ARKUUS, TOTTELEM... - Sunnuntaina, 19.12.2010 klo 17:50  
+
0
Minulla on 4-vuotias leikattu uroskoira. Ongelmia on ollut pienestä pitäen kuten eroahdistusta, vahtiviettiä, tottelemattomuutta, arkuutta ja pelkopuremista. Koirani ei siis ole koskaan ollut helpoimmasta päästä, mutta en ole edes harkinnut luopumisesta.
Paljon olen saanut kitkettyä pois ja käytöstä paremmaksi, mutta nyt tuntuu että ongelmat ovat alkaneet taas pahentua.
Eroahdistus on pysynyt poissa vaikka olen muuttanut vähän ajan sisään useampaan kertaan, tottelevuuskin on pysynyt ennallaan, mutta koirani esim. räyhää remmissä toisille koirille aiempaa pahemmin, haukkuu ulkoiltaessa usein myös ihmisille.
Koirasta on tullut mielestäni entistä arempi ja "vahtivampi", ja tämä ahdistaa minua hyvin paljon. Jos tulee vieraita joita koirani ei ole ennen nähnyt, se haukkuu suunnattomasti ja on rauhaton, ei anna vieraiden liikkua vaan vahtii perässä ja jopa yrittää näykkiä. Joudun usein sulkemaan koirani eri huoneeseen jossa ulisee ja haukkuu, kunnes väsyy. Lapsiin koirani ei ole tottunut, ja lapsivieraita kohtaan koirani on erityisen varautunut. Hyvä jos päästää ovesta sisään ja on erityisen suuri riski että näykkii lapsia, heti on hyppimässä vasten jos lapsi ottaa yhdenkin juoksuaskeleen.
Itsestäni tuntuu, että minulla on ehkä jollain tapaa johtajuus hukassa vaikka olenkin yrittänyt olla johdonmukainen. Olen raskaana ja pelkään miten koirani suhtautuu tulevaan perheenjäseneen. Kertokaa viisaammat mitä minun pitää tehdä että saisin koiralleni hieman lisää itsevarmuutta, mutta taas toisaalta vähennettyä koiran tarvetta vahtia ja ottaa vieraista vastuuta. En haluaisi aina sulkea toiseen huoneeseenkaan, sillä eihän se poista ongelmaa, vain piilottaa sen..

-Kurppa-

muokkasin otsikkoa hieman kuvaavammaksi - Tigru
(Viestiä on muokattu tiistaina, 21.12.2010 klo 00:31)

sillycow

sillycow
Viestimäärä: 1428

VS: EROAHDISTUS, PELKOPUREMINEN, ARKUUS, TOTTELEM... - Maanantaina, 20.12.2010 klo 00:02  
+
0
En ole mikään asiantuntija tai ehkä paras neuvomaan, mutta oletko ajatellut ammattiapua? En tiedä missä päin asut, mutta uudenmaan alueelta kun etsin itselleni ongelmakoirankouluttajaa niin tuntihinnat vaihteli 45-80€/tunti välillä ja joihinkin lisätään matkakulut, eli tulevat ihan paikan päälle kädestä pitäen neuvomaan. Joissain paikoissa voi mennä koiran kanssa kouluttajan tiloihin. Turussa tais joku ottaa n.25€/tunti koulutus avusta. Kannattaa vaikka googlettaa muutama kouluttaja, kertoa tilanteesta puhelimitse/sähköpostitse ja pyytää tarjouksia. Keinoja on monia, mutta ymmärrän huolesi kun ongelmat vain tuntuvat pahenevan ja perheeseen on tulossa lapsi. On myös olemassa kirjoja ongelmakoiran koulutuksesta, voisit vilkaista josko sieltä löytyis apua?

raggetti

raggetti
Viestimäärä: 1725

VS: EROAHDISTUS, PELKOPUREMINEN, ARKUUS, TOTTELEM... - Maanantaina, 20.12.2010 klo 12:36  
+
0
kuulostaa tosiaan siltä, että koira on hyvin varautunut, stressaantunut ja jännittynyt. Se myös kokee, että sen on selvittävä vieraista, ja tekee sen parhaaksi katsomakseen tavalla, eli yrittää karkoittaa ne.
Mitä rotuja koirassa on? Minkälainen tausta? Onko koira käytetty eläinlääkärissä kipujen tai mahdollisten allergioiden takia?
Mitä teet koiran kanssa? Pääseekö se purkamaan energiaa esim. vapaana juosten tai jonkun tehtävän parissa? Yleensä stressaavaa ja jännittynyttä koiraa auttaa nenätyöskentely, eli esim jäljestäminen tai sitten ihan vaan namien etsiminen.

Kuulostaa siltä, että päästät koiran ovelle kun tulee vieraita ja se on se joka ne vieraat vastaanottaa.
Meillä tehdään niin, että koira odottaa vuoroaan viereisessä huoneessa käskyn alla, ja vasta kun vieras on tullut sisään ja on asettunut taloksi pääsee koira haistelemaan. Jos tässä kohtaa vielä on jännittynyt, joutuu se uudelleen käskyn alaiseksi, ja vasta kun on rentoutunut pääsee se moikkaamaan vieraita. Vieraita lapsia ohjeistan ihan samalla tapaa kuin aikuisia, eli meillä ei sisällä esim. hypitä tai juosta. Vieraat eivät myöskään ota yhtään kontaktia koiraan, eli kun se esim. tulee haistelemaan, tulee vieraan pysyä tyynenä eikä ole huomaavinankaan koiraa. Näin tehdään myös tuttujen kanssa.
Meillä siis tuo istuu ja odottaa käskyn alla hienosti, mutta jos on olemassa riski, että koira rikkoo käskyä, voi koiran laittaa portin taakse, kiinnittää hihnaan tai laittaa eri huoneeseen kunnes vieraat ovat asettuneet. Tärkeintä tässä kuitenkin on se, että koira ei vapautuksen jälkeen ryntää oikopäätä vieriaden luo, vaan mielellään tekee jotain muuta siinä välissä. Jos on tarvetta, voi koiraa pitää hihnassa että sen saa vietyä nopeasti tilanteesta pois jos rupeaa kuumenemaan. Kuitenkin tärkeää on se, että jos pidät koiraa hihnassa, tulee sen tapahtua niin että koira ei tunne itseään nurkkaan ahdistetuksi tai paineistetuksi, eli hihna koko ajan löysällä etkä itse reagoi yhtään kun koira menee haistelemaan vieraita.

Meidän hermokimppu on saanut huomattavasti itseluottamusta siitä, että vieraat eivät enää tuputa itseään koiran päälle. Nykyään se käy nopeasti haistelemassa vieraat, ja menee sitten leikkimään itsekseen tai toisen koiran kanssa. Itse näkisin että koira mielummin menisi nukkumaan ja rauhoittuisi paikoilleen, mutta tuo leikkiminen tuntuu myös olevan keino koiralle jolla se purkaa paineita, niin olen antanut sen tehdä sitä.

Meillä kun ei ole ollut remmirähjä-ongelmaa, niin siihen en voi pahemmin ottaa kantaa. Täältä koulutuspuolelta löytyy kuitenkin toisten ohittaminen-ketju, jonka voi käydä lukasemassa.

Teillä kun kuitenkin on suht rajallinen aika (perheenlisäystä tulossa) niin kääntyisin melkein ammattiauttajan puoleen, jotta saisitte edes vinkkejä siitä, miten uusi perheenjäsen kannattaa tutustuttaa koiraan jotta kitkaa ei synny.

Victoria Stillwelin ohjelmassa It's me or the dog oli hieman samantyylinen tilanne, isäntäperheelle oli tulossa vauva ja heillä oli hypersensitiivinen weimarinseisoja Bella, joka kuulostaa hieman teidän koiralta :) jos vaan löytäisin linkin tuohon jaksoon olisi siitäkin varmaan hiukan apua. Stillwell ohjeisti paria "leikkimään kotia" koko raskausajan, eli esim. kanniskelemaan vauvaa, vaihtamaan vaippoja, ruokkimaan ja myös soittamaan vauvoihin liittyviä ääniä kotona yhtenään, että koira tottuisi niihin. Koiralla ruvettiin käyttämään kuonopantaa ulkoilessa ja myös vaunujen kanssa liikkumista harjoiteltiin paljon.

Tässä nyt oli ne jutut mitä mulle tuli heti mieleen, meillä kun tosiaan myös asustaa tuollainen hieman herkemmin stressaava ja nopeasti reagoiva tapaus. Tosin miedän käytöshäiriöihin osoittautui osasyyksi myös allergia, eli koira kutisi paljon ja se sai sen myös entistä stressaantuneemmaksi. Kun saatiin kutinat hoidettua, muuttui myös koiran käytös kuin taikaiskusta. Tuo tulee kuitenkin aina olemaan nopasti reagoiva ja sekunneissa kiihtyvä, mutta sellainen jännittäminen ja yli-kireys katosi koirasta ja siihen saa niin paljon helpommin kontaktin nykyään. Myös aivotyöskentelyn lisääminen auttoi huomattavasti, ja varsinkin jos tiedän että meille on tulossa vieraita joita koira ei ole ennen nähnyt, käyn sen kanssa pitkän lenkin vapaana ja mahdollisuuksien mukaan teen jäljen, tai sitten piilottelen leluja ja nameja sille että joutuu miettimään ja käyttää nenäänsä.
How to handle stress like a dog:

If you can't eat it
Or play with it

Then pee on it
And walk away

Kurppa

Kurppa
Viestimäärä: 2

VS: EROAHDISTUS, PELKOPUREMINEN, ARKUUS, TOTTELEM... - Sunnuntaina, 26.12.2010 klo 11:15  
+
0
Kiitos vastauksista.
Eli koirassa on whippettiä ja kultaistanoutajaa. Vanhemmat terveitä ja hyväluonteisia, ei mitään tälllaisia käytöshäiriöitä kuin minun koirallani. Koira tullut luovutusikäisenä minulle. Oli pentueesta se, joka katseli tapahtumia sivusta, eikä uteliaana tutkinut ihmisiä ja asioita. Olisi pitänyt jo pentua valittaessa tietää ettei tämä arkajalka ole minulle sopiva ensimmäiseksi koiraksi.
Lääkärissä en ole käyttänyt, pitääkin varata aika. Koiran korvat hieman kutisevat ja karvaa lähtee aikalailla. Miten niitä allergioita tutkitaan?
Käymme hihnalenkeillä päivittäin, vapaana pääsee juoksemaan toisten koirien kanssa kun käymme ystävien kesken metsälenkillä. Nyt pakkasten aikaan tullut käytyä vähemmän, yleensä kerran tai pari viikossa. Mitään tiettyä lajia ei harrasteta, täälläkun ei ole oikein mahdollisuuksiakaan.
Koiralle vieraat ovat nykyään niin kova paikka, ettei se pysy käskyn alla etäämmällä, joudun siis sulkemaan sen toiseen huoneeseen, eikä se todellakaan rauhoitu siellä, on vauhkona vielä sittenkin jos päästän sen pois vieraiden lähdettyä. Koiran sulkeminen toiseen huoneeseen on tietysti helppo ratkaisu, muttei se kyllä korjaa ongelmaa, vain piilottaa sen.

raggetti

raggetti
Viestimäärä: 1725

VS: EROAHDISTUS, PELKOPUREMINEN, ARKUUS, TOTTELEM... - Sunnuntaina, 26.12.2010 klo 12:20  
+
0
menin koiran kanssa eläinlääkärille korvatulehduksen takia, ja ell. otti näytteen korvista ja katsoi mitä sieltä löytyi. Meillä oli bakteeritulehduksen aiheuttama hiivainfektio, ja samalla todettiin koiralla atopia. Hoidoksi saatiin Canofite-korvatippoja, sekä siirtymisen raalle, kun ell. epäili että olisi varastopunkkiallergiaa. Ruokavalion piti myös pysyä mahdollisimman simppelinä pari kuukautta, meillä syötiin vihreitä kasviksia (kurkkua ja salaattia) ja lihoina oli hirvi ja kalkkuna.
Siitä lähdettiin sitten laajentamaan, eli periaatteessa kyseessä oli eliminaatiodieetti, mutta se ei ollut niin rajoitettu kuin yleensä, koska yleensä eliminaatioon kuuluu vain yksi liha + yksi hiilarilähde, ja niiden pitäisi olla sellaisia mitä koira ei ole ennen hirveesti syönyt.
Meillä osoittautui kutinan aiheuttajaksi kala, jota on tungettu melkein joka nappulaan ja valmisruokaan koirille. Siksi koira kutisi kaikista nappuloista, eikä varastopunkin takia.
Jos ruokavalion rajoittaminen ei olisi auttanut tai jos hiiva olisi uusinut, olisi seuraava askel ollut allergiatestit, sekä mahdollisesti kilppari-testit, eli oltais lähdetty tutkimaan jos koiralla on joku synnynäinen sairaus joka aiheuttaa kutinaa.
Terveys-puolelta löytyy myös allergia-keskustelua, siellä on monet puineet juuri noita allergia-testejä.

Oletko kokeillut koiran "siedättämistä" vieraisiin? Me tehtiin tätä, ja se auttoi koiraa ymmärtämään, että hyökkiminen, muriseminen ja kyräily ei ole toivottavaa käytöstä.
Eli koira on hihnassa, ja helpointa on varmaan aloittaa ulkona, koska sielä saa pidettyä riittävän välimatkan vieraisiin, sisällä herkkä koira paineistuu helposti.
Jos saat jonkun koiralle tuntemattoman kaverin auttamaan, olisi se hyvä.
Eli kaveri seisoo jossain ulkona, ja tuot koiran niin lähelle kuin se sietää, heti kun rupeaa reagoimaan (jäykistyy, kyräilee tai on muuten jännittynyt) pysähdyt, pyydät kontaktin ja palkkaat. Pikkuhiljaa siirrytte kaveria lähemmäs, ja palkkaat koiraa kun ottaa kontaktin sinuun ja pysyy rauhallisena. Jos rupeaa kuumenemaan, käännyt ja viet koiran pois tilanteesta ja aloitatte lähestymisen uudelleen. Kun pääsette niin pitkälle, että olette kaverissa kiinni, on tärkeää että hän ei yhtään reagoi koiraan, ei edes katso koiraa.
Kun koira on aivan rento ja ottaa hienosti kontaktia sinuun, voi koiraa pyytää koskemaan ihmistä. Tässä auttaa, jos olet opettanut koiralle "koske" - käskyn, eli koira koskettaa mitä tahansa esinettä kirsullaan ja saa palkan siitä. Eli tässä harjoituksessa koira itse koskettaa ihmistä osoittamaasi paikkaan, ja saa palkan siitä.
Seuraava harjoitus voi olla koiran siedättäminen liikkuvaan ihimseen, eli aloitatte samalla tavalla kuin silloin kun ihminen seisoi paikallaan. Tämä on koiran mielestä aivan eri tilanne, ja siksi harjoitus on aloitettava aivan alusta. Ihminen kävelee nyt edestakaisin, vaikka hyppii ja pomppii, ja aloitatte lähestymisen samalla tavalla, koiraa palkataan siitä että ottaa kontaktin sinuun ja pysyy rauhallisena. Jos (kun) ylikuumenee, käännyt ja viet pois tilanteesta ja jatka lähestymistä taas siitä, missä koira oli vielä rauhallinen.
Tärkeää on, että pysyt itse rauhallisena koko ajan etkä hermostu, vaikka koira ottaisikin kierroksia aluksi. Kyllä se siitä asettuu ja alkaa miettimään, mitä sen pitäisi tehdä. Jos koira alkaa räyhäämään, olet edennyt liian nopeasti, ja koira on paineistunut. Silloin on vain otettava askel taaksepäin ja aloitettava siitä, missä koira oli vielä hallinnassa.
Herkän ja luonteeltaan epäilevän koiran kanssa on tärkeää, että se ei tunne itseään paineistetuksi ja nurkkaan ajetuksi, silloin on suuri riski että se turvautuu hampaiden käyttöön. Koiralle on aina näytettävä, että on olemassa toinenkin ulospääsy tilanteesta kuin "hyökkäys on paras puolustus"-reaktio. Koira tulee aina viedä pelottavan asian luokse, esim. vieras ei saa lähestyä koiraa, vaan koira on lähestyttävä vierasta, näin vältytään siitä, että koira tuntisi itsensä nurkkaan ajetuksi.
Ennakointi on todella tärkeää nopeasti reagoivan koiran kanssa, itse en esim. vie koiraa sellaisiin paikkoihin/tilainteisiin, joissa tiedän että epäonnistumisen riski on suuri. Ei ole reilua asettaa koira sellaiseen tilanteeseen, joka on alun perin liian vaikea sille, tai että tiedät että tilanne ei ole aivan satavarmasti sinun kontrollissasi.

muoks. Niin ja tuli mieleen, että onko koira ollut aina yhtä "paha", vai onko sen käytös pahentunut nyt entisestään. Eli onko ennen esim. vaan kyräillyt vieraita välimatkan päästä ja nyt on alkanut hyökkimään, vai onko se jo pennusta hyökkinyt vieraiden kimppuun?
Jos käytös on nyt pahentunut, voi olla kyse kivusta tai allergiasta.
Miten koira on alunalkaen sosialistettu? Onko sitä rankaistu miten kun se on käyttäytynyt huonosti vieraita kohtaan?
How to handle stress like a dog:

If you can't eat it
Or play with it

Then pee on it
And walk away
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 26.12.2010 klo 17:50)

Miloko

Miloko
Viestimäärä: 315

VS: EROAHDISTUS, PELKOPUREMINEN, ARKUUS, TOTTELEM... - Sunnuntaina, 26.12.2010 klo 14:41  
+
0
Mulle tuli mieleen että oletko huomannut että koiran käytös olisi noiden kavereiden kanssa tehtyjen metsälenkkien jälkeen, seuraavana päivänä tai iltana jotenkin virittyneempää? Mä en usko että aralle koiralle vapaana juokseminen toisten koirien kanssa on välttämättä se paras leikkihetki. Olettko noiden samojen koirien kanssa kävelyllä niin että koirat ovat kiinni? Ja onko niin että lenkit tehdään muussakin ympäristössä kuin metsässä kaverikoirien kanssa? Tuo voisi olla myös yksi juttu mihin olisi hyvä kiinnittää huomiota, että toisen koiran läsnä olo ei aina merkitse riehumista ja mahdollista niskapuremista. Voi olla että remmirähinä on merkki myös turhautumisesta kun koira ei pääsekään toisen koiran kanssa hillumaan. Kokeile myös sitä että tosiaan otatte kaverikoirat ja hihnat ja menette muualle kuin metsään. Tämä tietysti edellyttää että toisen koiran omistaja on juonessa mukana.
terrieri Riki 7/09
cpku Danny 3/10
cpku Fergus 1/11
talvikko Paavo 31.12.2010


Laumassa lisäksi erikokoisia ihmisiä.
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 26.12.2010 klo 14:43)

Paukkis

Paukkis
Viestimäärä: 58

VS: EROAHDISTUS, PELKOPUREMINEN, ARKUUS, TOTTELEM... - Maanantaina, 27.12.2010 klo 12:19  
+
0
Toivottavasti otat yhteyttä osaavaan ammattilaiseen, koirapsykologiin ensin mielestäni tässä tilanteessa.
Se ei ole kallista, ammattilainen (varmista, että on koulutettu ihminen)
tulee kotiin, mukaan lenkille ja vaikka minne missä koiran kanssa on ongelmia.
Ulkopuolinen ammatti-ihminen näkee, mitä virheitä omistaja tekee ja kun ongelmat ovat selvillä, pääsette "purkamaan" tilannetta joka varmasti vaatii aikaa ja hermoja.
Kovasti tsemppiä, lujaa uskoa ja voimia tilanteeseen.

 
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28216
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6342
Viestejä yhteensä545741
Uudet käyttäjät tänään3
Viestiketjuja aloitettu tänään1
Viestejä kirjoitettu tänään4
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265906
(Tilastot päivitetty viimeksi 07.05.2024 klo 18:45)