Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KOULUTUS JA KäYTTäYTYMINEN - Sunnuntaina, 20.03.2011 klo 16:35

Pyrrin haukku/paimennus/vetämis ongelma..

empsukkaa

empsukkaa
Viestimäärä: 2

PYRRIN HAUKKU/PAIMENNUS/VETäMIS ONGELMA.. - Sunnuntaina, 20.03.2011 klo 16:35  
+
0
Käyn ulkoiluttamassa naapurni pyreneittenpaimenkoiranarttua (kohta 3 v) muutaman kerran viikossa. Koiralla on hyvin vahva paimennusvietti ja se yrittää paimentaa autoja, eli kun auto menee ohi se yrittää lähteä perään ja haukkuu samalla. Koira on myös kova vetämään hihnassa, olen koittanut tehdä niin että kun koira vetää käännyn vastakkiseen suuntaan ja kävelen muutaman askeleen siihen suuntaan ja kun koira tulee perään ja hihna löystyy käännyn takaisin ja jatkamme matkaa. Se on muuten hyvä keino, mutta koira aloittaa vetämisen melkein heti uudestaan ja jäämme paikalleen junnaamaan. Jos koira vetää oikein vimmatusti olen laittanut hihnan silleen "mahan ympäri" eli kun koira vetää, hihna kiristyy sen mahan ympärillä se lopettaa vetämisen (kasvattajan neuvo) mutta heti kun otan hihnan pois mahan ympäriltä se aloittaa taas vähän ajan päästä vetämisen. Mitä siis teen?

volkodav

volkodav
Viestimäärä: 974

VS: PYRRIN HAUKKU/PAIMENNUS/VETäMIS ONGELMA.. - Sunnuntaina, 20.03.2011 klo 19:18  
+
0
Vetäminen ja haukkuminen ratkeaa varmaan tuolta saaduilla neuvoilla. Paimennuksen pitäisi hävitä rauhoittuneen remmikäytöksen kylkiäisenä.

Tutuli

Tutuli
Viestimäärä: 3982

VS: PYRRIN HAUKKU/PAIMENNUS/VETäMIS ONGELMA.. - Maanantaina, 21.03.2011 klo 13:22  
+
0
^Miten toi paimennus häviää muuttuvan remmikäyttäytymisen kylkiäisenä? Selvästikin toi paimennus on aloittajalle suuri ongelma, joka aiheuttaa myös sitä remmissä kiskomista, tuskin se siis itsestään katoaa. Ennemminkin sanoisin, että vetämisen saa kuriin vasta, kun koiran paimennusvietti saadaan hallintaan.

Itse lähtisin hakemaan apua paimennukseen vastaehdollistamisesta.
Shetlanninlammaskoira Alissa 23.11.2008
Muistoissa tiibetinspanieli Mona 1992-2006
(Viestiä on muokattu maanantaina, 21.03.2011 klo 13:23)

volkodav

volkodav
Viestimäärä: 974

VS: PYRRIN HAUKKU/PAIMENNUS/VETäMIS ONGELMA.. - Maanantaina, 21.03.2011 klo 14:06  
+
0
No okei. Eli asiaan on syytä lähteä paneutumaan ensisijaisesti "miksi koira toimii näin".
Koira on paimenkoira, joka tarkoittaa sitä, että koiralla on kyky paimentaa. Toisinaan paimentaminen ja haukkuminen asettautuu ongelmalliseksi. Vetäminen voi johtua paimennusvietin laukeamisesta tai sitten se on vain koiralle tapa, kun sille ei ole kerrottu, että vetäminen ei ole sallittua nyt, ei yhtään, ei koskaan, ei tulevaisuudessa, eikä missään muodossa, missään tilanteessa. Paimennusvietin aktivoituminen tarkoittaa lähinnä koiran syttymistä.

Koko remmikäytös on laitettava uusiksi. Olet tehnyt ihan oikein, että pysähdyt, kun koira vetää. Tai vaihdat suuntaa.
Pysähdy AINA kun koiraa ryhtyy vetämään. Pysähtyminen on tapahduttava silloin, kun koira on lähdössä vetämään, ei silloin kun se jo vetää. Tällöin pysähtyminen koulutusmetodina on vahvempi. Lenkkeily voi olla metri eteen ja pysähdys, mutta sille ei voi mitään. Tarkoitus on tehdä koiralle selväksi, ettei vetämällä pääse eteenpäin ja matka jatkuu vasta kun koira on vetämättä. Liikkeelle lähdön jälkeen ei missään nimessä saa antaa koiran vetää ensimmäistäkään askelta, sillä koiralle viesti on sama kuin "vedän - pysähdytään - voi vetää taas". Vetämiseen kannattaa tehdä nyt totaalinen nollatoleranssi.
Kunnon ylläpitäminen ei tietenkään tälläisellä lenkkeilyllä onnistu, joten koulutustuokio on eriasia kuin lenkkeilytuokia, jossa kannattaa käyttää koiralla vaikka pitkää liinaa (kuten koulutusliina tai jälkiliina), jolloin vetämistä ei niin pahasti synny.

Vetämättömyyden harjoittelua kannattaa tehostaa rajattomalla kehumisella. Kun koira on vetämättä kehu koiraa iloisella, mutta rauhallisella äänellä. Älä kehu innostuneesti, sillä koira kiihtyy innostavista kehuista ja alkaa taas vetää. Kun koira kävelee vierelläsi, jopa katsoo sinua, palkkaa se välittömästi namilla. Kun koira vetää, pysähdy. Kun se palaa luoksesi, kehu.
Luo koiralle mielliyhtymä, että vetäminen ei ole yhtään kannattaa, ulkoiluttajan silmällä pitäminen ja vetämättömyys on erittäin kannattavaa.

Haukkumiseen kannattaa opettaa hiljaa-käsky tai rauhoittumiskäsky. Hiljaa-käskyn opettelusta on varmasti jo keskustelu ja rauhoittumisestakin olen jonnekin kirjoittanut.
Hiljaa-käskyä voi lähteä opettamaan hyvin yksinkertaisesti. Kun koira haukkuu, kiinnitä huomio itseeni, tällöin koira on hetken hiljaa ja käytä tämä aika hyödyksi, ja palkkaa hiljentymista namilla ja rauhallisella kehumisella. Kun koira on tajunnut jutun juonen - haukkuminen - huomio muualle ja hiljentyminen - hyvä juttu ja palkka. Voit lähteä liittämään siihen käskysanan "hiljaa". Sano hiljaa-sana juuri sillä hetkellä kun koira vaikenee ja palkkaa koira välittömästi.
Useiden harjoitusten jälkeen koiran pitäisi totella käskyä myös julkisella paikalla. Opettele käskyjä erilaisissa paikoissa ja erilaisissa tilanteissa.

Opeta koiralle myös seuraa-käsky. Seuraa-käsky on melko helppo opettaa kaikenikäisille koirille. Koiran täytyy olla hieman innostunut, mutta säilyttää kuitenkin malttinsa, ettei homma mene riehumisen puolelle.
Pistä hk-lenkkimakkaran pala poskeen ja kun koira napittaa katsoa sinua, sylkäise se koiralle. Kun koira tajuaa, että sinuun tuijottaminen kannattaa, lähtekää liikkumaan. Ensin askel ja kun koira tuijottaa sinua tämän askeleen ajan, sylkäise makkaranpala koiralle. Sitten taas yksi askel lisää ja niin edelleen. Kun koira on tajunnut jutun juonen, lisää käsky "seuraa". Kun koiralle on mennyt perille mitä tarkoittaa "seuraa" ja jos koiraa on tarkoitus käyttää kilpailussa tai näyttelyissä, voi peitsaamisen kitkeä helposti - ei vaadi enää jatkuvaa katsekontaktia koiralta vaan palkkaa koiraa myös tiiviistä vierellä kävelystä.

Kun käytössäsi on avaimet, jolla koira ymmärtää, ettei vetäminen ole luvallista, eikä se ole edes kannattavaa ja saat koiran käskystä hiljaiseksi, että pystyt ottamaan koiran hallintaan seuraa-käskyllä, ollaan jo todellakin voiton puolella.

Autojen ja muun perään ryntäily pitäisi loppua näillä eväillä, mutta jos ei lopu, niin sitten hommaan paneudutaan omalla opetustaktiikallaan.
Kun koira lähtee ryntäämään, keskeytä sen lähteminen välittömästi. Nykäise hihnasta takaisin sivulle, ärähdä koiralle, astu sen eteen, kiilaa se tien sivuun, ihan mitä vain, että pysähtyy. Jos koira on vielä tikissään, seuraa-käsky toimii, jos ei ole, opetetaan koiralle lopeta- tai seis-käsky.
Seis-käskyä tarvitsee niin monessa paikassa, jossa koira täytyy saada liikkeestä pysähtymään, joten ei opetella sitä heti näin alkuunsa.
Lopeta-käsky on oiva väline kaiken tekemisen lopettamiseen. Koiran hyppimistä, uikuttamista, autossa riehumista jne voi hallita lopeta-käskyllä.
Kun olet saanut koiran pysähtymään (sano topakasti "lopeta"), palauta koira takaisin sille paikalleen mille se kuuluu, eli viereesi. Sitten annat jatko-ohjeet. Lopeta-käsky on hyvä pitää negatiivisena käskynä eli käskyn tottelematta jättämisestä ei ole kuin koiralle harmia. Voit esiintyä koiralle hyvin teatraalisesti, kun estät sen kohteen perään ryntäämisen. Pääasia on, että koira lopettaa. Kun koira on tajunnut, ettei niin saa tehdä vaan siitä seuraa ongelmia, on kaikkein otollisin hetki lisätä käsky "lopeta". Kun koira lopettaa ja palaa paikalleen, palkitse se namille ja kehuilla. Näin koiralle on jälleen kannattavaa totella käskyä "lopeta", kun taas tottelematta jättäminen on yhtäkuin kamalasti toruja, harmia ja ongelmia.
Lopeta-käskyä kannattaa viljellä joka paikassa missä se vaan on tarpeen. Näin koiralle vahvistuu käsitys sanan merkityksestä.
Lopeta-käskyn tottelemisen palkkaus voidaan lopettaa melko pian, sillä yleensä koirille syntyy niin voimakas kontrastinen mielleyhtymä käskystä, että se tottelee sitä muutenkin.

Näillä eväillä remmikäytöksen pitäisi rauhoittua. Kun paimennusviettiä ei paimenkoiralta saa pois, on opittava hallitsemaan viettiä ja pystyttävä tarvittaessa estämään vietin aktivoituminen. Voimakas ja hallitsematon paimennusvietti voi johtaa jopa näykkimiseen.

Vilkko

Vilkko
Viestimäärä: 302

VS: PYRRIN HAUKKU/PAIMENNUS/VETäMIS ONGELMA.. - Maanantaina, 21.03.2011 klo 16:16  
+
0
^Siinä tulikin hyviä koulutusneuvoja, joilla pääsee pitkälle. Olettaen tietysti, että koiran omistaja ja sinä pidätte kiinni samoista säännöistä. Jos koira saa muiden talutettavana riekkua hihnassa miten huvittaa, sinun ponnistelusi voivat mennä hukkaan.
Joka toiselle kuoppaa kaivaa, joka toiselle ei.
Parsonrussellinterroristi Etta 07/10

empsukkaa

empsukkaa
Viestimäärä: 2

VS: PYRRIN HAUKKU/PAIMENNUS/VETäMIS ONGELMA.. - Tiistaina, 22.03.2011 klo 20:55  
+
0
Kiitos paljon neuvoista! Pitkää liinaa en voi käyttää ennen kun oon saanu koiran olemaan ryntäilemättä autojen perään koska muuten voi tulla vaaratilanteita. Juttelen koiran omistajalle, jos meillä voisi olla jotkut yheiset säännöt koiran ulkoilutuksen kanssa. (siis että aluksi koiran vetämisongelma saataisiin kitkettyä pois). Ja koira on kohta 3 joten olisi jo aika saada turre tottelemaan. :)

volkodav

volkodav
Viestimäärä: 974

VS: PYRRIN HAUKKU/PAIMENNUS/VETäMIS ONGELMA.. - Tiistaina, 22.03.2011 klo 21:04  
+
0
Kannattaa (jos on vain mahdollista) ulkoiluttaa koiraa vähän rauhallisemmassa paikassa, jossa liinan käyttö on mahdollista. Flexiä en suosittele kenellekään perustaluttimeksi, etenkään kun koira on koulutuksessa.

 
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä28215
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä6342
Viestejä yhteensä545741
Uudet käyttäjät tänään2
Viestiketjuja aloitettu tänään1
Viestejä kirjoitettu tänään4
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös265906
(Tilastot päivitetty viimeksi 07.05.2024 klo 14:45)