Ohjeet ja säännöt
Takaisin
ROTUKYSELYT - Perjantaina, 18.09.2015 klo 20:31

Lapsiystävällinen koira omakotitaloon

Siirry sivulle: 1 2

Ippana

Ippana
Viestimäärä: 46

LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Perjantaina, 18.09.2015 klo 20:31  
+
0
¤ Koiralle tarjottava liikunnan määrä ja laatu

Riippuu täysin koiran tarpeesta, työskentelen kotona joten voin käyttää koiraa lenkillä niin usein kuin tarvitsee. Tykkään ulkoilla ja käydä lenkillä. Leikittämistä tietenkin saisi päivittäin myös.

¤ Talon koko (kerrostalo tms, maalla vai kaupungissa)

Omakotitalo n. 110m2 taajaman ulkopuolella. Tontin koko n. puoli hehtaaria. Naapurit aika lähellä, pihat alkavat heti meidän tontin rajoilta.

Pihalla ei vielä ole aitaa, koska se on tarkoitus tehdä sitten kun tiedetään minkä kokoinen koiran meille on tulossa.

¤ Lapset

2-vuotias ja 7-vuotias.

¤ Aiemmat koirakokemukset

Lapsuuden kodissa oli aina metsästyskoiria, ulkona tarhassa. Joskus käytin lapsena/teininä niitä lenkillä (ja tietenkin leikin niiden kanssa ja välillä ruokin), mutta koulutukseen en juuri osallistunut.

¤ Harrastustoiveet

Lähinnä kaveriksi, ja lenkille. Ehkä jotain lasten vetämistä pulkassa tms., mutta tämä ei ole välttämätöntä. Kuitenkin, jos koira olisi sellaista rotua joka kaipaa tietynlaista harrastustoimintaa, niin toki sitä voidaan harrastaa. Rajoitteena on se, että pitäisi pystyä harrastamaan sitä omalla pihalla tai lähimetsässä, täältä on pitkä matka kaupunkiin harrastamaan.

¤ Turkkitoivomukset

Olen valmis harjaamaan niin usein kun tarvii. Toivoisin että pesemistä olisi harvemmin, ja trimmaamista mieluiten ei ollenkaan. Tämä ei ole silti ratkaiseva tekijä; jos muuten sopiva rotu on, niin kyllä sitten turkin hoitamiseen olen valmis käyttämään enemmän aikaa kuin alkuun olin suunnitellut.

¤ Minkä kokoinen koira

Muuten ei väliä, mutta ei ihan pienimpiä ja heiveröisimpiä rotuja kun on noita lapsia.

¤ Koiran luonne (metsästysvietti, kovuus, itsepäisyys jne)

Mieluiten ei metsästysviettinen, sillä meillä on kissa. Tosin jos rotu olisi vain ulkokoira, niin sitten kai ei niin haittaisi, vai? Voi olla vähän pehmeäkin. Itsepäisyys ei haittaa, kunhan jotenkin tavoille oppii. Tärkeintä olisi, että tulee lasten kanssa toimeen.

¤ Rotuja/roturyhmiä, joita olet jo pohtinut

Monia, keskenään niin erilaisia etten taida kehdata kertoakkaan. ;)
(Voin mainita samojedinkoiran ja länsigöötanmaan pystykorvan. Pyreneittenmastiffia olen vähän miettinyt myös, vahtikoira olisi hyvä, mutta ovatkohan naapurit liian lähellä? Kuinka suuren pihan laumanvartijat tarvitsevat?)

Tiivistelmä: Ainoat asiat joista en ole valmis joustamaan, on lapsiystävällisyys ja se, ettei koira jahtaa kissaa. Toiveita voi olla ristiriitaisiakin, mutta nuo ovat kuitenkin ne ainoat tärkeät.

Kiitos vinkeistä jo etukäteen! :)
(Viestiä on muokattu perjantaina, 18.09.2015 klo 21:15)

Ippana

Ippana
Viestimäärä: 46

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Lauantaina, 19.09.2015 klo 23:43  
+
0
Taisi olla liian ympäripyöreästi, luulin että olisi tullut paljon kertomuksia eri roduista kun aika vähän vaatimuksia oli. Kävikin päinvastoin :) Mietin lisää ja tulin siihen tulokseen, että ainakin se mainitsemani pyreneittenmastiffi taitaisi olla väärä valinta meille, ainakin nyt, ekaksi koiraksi. Ehkä joskus myöhemmin. Sen sijaan alkoi kiinnostaa shetlannin lammaskoira, osaisiko joku sanoa vaikuttaisiko se sopivalta rodulta meille? Pysyykö se muuten emännän lähettyvillä niinkuin jotkut rodut, vai onko karkailevaa sorttia?

Myös samojedista kiinnostaisi kuulla teidän arvio, voisiko sopia meidän porukkaan.

griffon

moderaattori
griffon
Viestimäärä: 5795

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Sunnuntaina, 20.09.2015 klo 08:53  
+
0

Ippana kirjoitti:

Taisi olla liian ympäripyöreästi, luulin että olisi tullut paljon kertomuksia eri roduista kun aika vähän vaatimuksia oli. Kävikin päinvastoin :)Huomioithan tuon, että laitoit viestisi perjantai-iltana :wink: Viikonloput noin yleensäkin on suht hiljaista aikaa. Joten malttia vaan :hymy:

Kun sheltin mainitsit tuossa tarkennuksessasi, niin kannattaa vaikka lueskella rotupalstalla olevia shelttiketjuja (on jo yhdeksäs menossa) ennen kuin tänne joku rodun omistaja löytää tiensä kertomaan lisää.
Tässä vielä suora linkki tuohon viimeisimpään keskusteluun > klik
Edellinen keskustelu löytyy aina sivun 1 aloitusviestistä.
Minkä nuorena oppii, sen vanhana unohtaa
Kuvia omista koirista
Muistoissa Laku 2002-2013

Ippana

Ippana
Viestimäärä: 46

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Sunnuntaina, 20.09.2015 klo 13:26  
+
0
Kiitos griffon vastauksesta, taidan olla vähän malttamaton. :) Olen lueskellutkin noita keskusteluja, mutta en sieltä niin hyvin löytänyt tietoja mitä tarvitsisin. Toivoisin sellaista tiivistelmää, huomioiden nuo tiedot mitä meistä kirjoitin. Toki kuulumisiakin on ihan kiva lukea, mutta nyt kaipaisin täsmätietoa - ilman koko ketjun läpi kahlausta.
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 20.09.2015 klo 13:27)

tir

tir
Viestimäärä: 245

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Sunnuntaina, 20.09.2015 klo 19:35  
+
0
noihin kriteereihin on myös todella hankala suositella mitään rotua. sheltti, göötti jne kun ovat seurakoiria, jotka eivät pärjää ulkokoirina.

eli joko kriteerinä on se, että koira elää pihalla (ja tässäkin pitää huomioida pentuaika + mahdolliset sairastumiset jne, onko koiralla silloin mahdollisuus olla sisällä?) tai sitten seurakoiramainen perheenjäsen.
ja tämä siis hyvin karrikoidusti.

Ippana

Ippana
Viestimäärä: 46

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Sunnuntaina, 20.09.2015 klo 22:08  
+
0
Oho, olinpa epäselvä. En huomannut mainita, koska pidin niin itsestäänselvänä. Koira siis asuisi tietenkin sisällä, siksi ei saisi olla metsästysviettiä (se kissa). Ajattelin, että kyllä "ulkokoira-rotukin" silti voisi tulla kyseeseen, jos luonteeltaan sopiva. Mutta luultavasti sisällä viihtyvä rotu kuitenkin valitaan.

Hyvä, kysykää vain jos jätin muutakin epäselvää :)

Chaka

Chaka
Viestimäärä: 100

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Maanantaina, 21.09.2015 klo 18:18  
+
0
Sheltti sopii hyvin näihin kriteereihin. Riistaviettiä ei yleensä ole ja sheltit tykkäävät kulkea oman laumansa mukana. Kannattaa tutustua pennunostajan oppaaseen.

vastakohta

vastakohta
Viestimäärä: 383

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Maanantaina, 21.09.2015 klo 18:34  
+
0
Tosin shelttien kanssa kannattaa ottaa huomioon se, että näistä löytyy myös niitä arempia yksilöitä ja joillakin saattaa olla taipumus näykkiä jos lapset esimerkiksi leikkivät kovin riehakkaasti. Toki tämäkin on koulutuskysymys, mutta kannattaa ottaa huomioon.
slk uros Hupsis 281109 ♥
shelam narttu Myrn 120712 ♥
shelam narttu Gisli 151215 ♥

Blogi

naukunen

naukunen
Viestimäärä: 5081

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Maanantaina, 21.09.2015 klo 19:24  
+
0
Jos tarkoitat "metsästysvietillä" sitä miten innokkaasti koira lähtee liikkuvan perään, niin sitä on enemmän tai vähemmän ihan joka rodussa. Harva kissan kanssa ikänsä elänyt koira keksii vanhemmalla iällä yhtäkkiä pistellä missun poskeensa, ja lapsiasiakin on mielestäni pitkälti tottumiskysymys. Varsinaisia rotua rajaavia tekijöitä nämä siis eivät mielestäni ole, kun koiralle opetetaan pienestä pitäen että kissa ei ole lelu (minkä kissa tekee yleensä varsin aikaisin selväksi ihan omatoimisesti) ja se kasvaa lasten kanssa samassa ympäristössä. Jälleen kerran, mitään tyypillisesti lapsille epäystävällistä rotua ei varsinaisesti ole, mutta siihen voi kyllä rotuvalinnalla vaikuttaa jos haluaa koiran ottavan ystävällisesti vastaan myös vieraat lapset.

Sheltti on yksilöstä riippuen herkkä ja herkästi kiihtyvä, joten jos lapset ovat pieniä, äänekkäitä ja riehakkaita niin sheltti ei välttämättä ole kaikkein tasaisin ja varmin lasten kanssa. Toisaalta taas sheltti on pienen kokonsa vuoksi mukava myös lapsen talutella ja se on yleisesti ottaen helppohoitoinen ja palvelualtis koira josta on seuraksi tai sitten harrasteisiin.
Rise to reset the world.

Ippana

Ippana
Viestimäärä: 46

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Maanantaina, 21.09.2015 klo 23:09  
+
0
Kiitos kaikille vastauksistanne, hyviä huomioita tuli. Tällä hetkellä tuo sheltti tosiaan vaikuttaisi parhaalta. Vielä kysymyksiä:

Mitenhän se viihtyisi parhaiten jos joskus kuitenkin joutuisi yksin olemaan kotona, sisällä talossa lelujen kanssa vai ulkona tarhassa (jos sää ok)? Vai kannattaako sitä varten edes tehdä tarhaa, onko noilla yleensä? Entä miten uskaltaa pitää pihalla irti, lähteekö helposti omille teille? Se aita olisi meille tulossa, mutta esim. vanhempieni pihalla (samanlainen ympäristö kuin meillä), pitäisikö olla aina hihnassa? Siellä ei siis aitaa.

Ja miten lenkillä, voiko joskus pitää irti? Pienen kylän metsäpoluilla enimmäkseen lenkkeiltäisiin, ei autotietä kovin lähellä mutta toisia koiria saattaa vastaan tulla. Saako sheltin nopeasti kytkettyä jos tulee tarve vai saattaako juosta ihan päättömänä? Minulla on kokemusta vain noiden metsästyskoirien juoksutuksesta, niin vähän tampiona nyt kaikkea kyselen.. :D

Ja vielä, minkä korkuinen sen aidan pitäisi vähintään olla?

Saarameow

Saarameow
Viestimäärä: 1296

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Tiistaina, 22.09.2015 klo 06:34  
+
0
^Itse en koe sheltille tarpeelliseksi tarhaa ja mielummin sisällä yksinoloajat. Toisin poikkeuksia tähän myös löytyy. Oma shelttini lähtee helposti muiden koirien luokse, mutta muuten pysyy kyllä omassa pihassa hienosti. Yleisesti sheltit pysyy oman porukan lähellä hyvin eikä omassa pihassa vapaana pidossa ole ongelmaa KUNHAN luoksetulon opettaa kunnolla.
Shelttiä voi myös lenkillä pitää irti edellä mainitulla ehdolla. Itsellä kaikki pidemmät lenkit on koirat irti. Luoksetulo täytyy vaan olla vahva, mutta yleisesti sheltti pysyy hyvin lauman kanssa myös vapaana.
Ei voi sanoa saako sheltin kytkettyä nopeasti jos tulee tarve. Se riippuu ihan siitä miten ITSE opetat koiran luoksetulon kanssa :hymy: Hyvä panostus alussa luoksetulon harjoitteluun, isot palkat ja ei koskaan negatiivista kommenttia jos ei sheltti heti tule paikalle (kokemuksella omani ei tule jos yhtään aistii, että olen vihainen).
corgi Una 140610
shelam Atlas 190113
auspai Ares 040314

Ippana

Ippana
Viestimäärä: 46

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Keskiviikkona, 23.09.2015 klo 17:37  
+
0
Näillä neuvoilla pääsee jo hyvään alkuun, kiitos kaikille. Ja Chakalle kiitos linkistä, nyt vasta ehdin sitä lukemaan, siinä oli hyvin kaikkea. :) Olen jo aika varma, että meidän rotu on löytynyt.

Lisää vinkkejä tai huomioonotettavia juttuja olisi kiva vielä lukea. Ja jos joku sanoa siitä aidasta, minkä korkuinen pitäisi olla ettei hyppää sen yli. Vai tarvitseeko koko aitaa? Tarha ainakin siis oli turha. Voiko (aikuisen) sheltin laskea aamupissalle pihalle, vai onko mentävä itse heti mukana?
(Viestiä on muokattu keskiviikkona, 23.09.2015 klo 17:39)

Piipsu

Piipsu
Viestimäärä: 455

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Torstaina, 24.09.2015 klo 07:27  
+
0
Mä en päästäis mitään koiraa yksin pihalle mikäli sillä on mahdollisuus karata, eli mikäli haluat päästää tulevaisuudessa koiran yksin pissalle, niin rakenna tontin ympäri aita ja korkeudesta on paha sanoa, mutta normaali reilu metrinen aita pitäisi piisata, mutta kannattaa huomioida myös, että koira ei pääse aidan ali tai raoista. :hymy: Ja paljon on koulutuksesta kiinni, mikäli koiran kouluttaa oikein ja koira nauttii olostaan, ei se halua lähteä mihinkään, poikkeuksiakin on tietysti. :hymy: Eli voisi sanoa että sun kysymykset alkaa olemaan jo enemmän koulutuspuolen asioita, ei niinkään rodusta riippuvaisia. :hymy:

Mutta hyvä jos oikea rotu on löytynyt. :hymy: Ja onnea hankintaprosessiin. Kannattaa lukea paljon eri koulutusasioista jo ennen pennuntuloa ja aloittaa se koulutus heti ja myös lapsille kertoa miten koiran kanssa ollaan. :hymy:
http://piajakarvakorvat.blogspot.fi/
PitaPata Dog tickers
Welsh Corgi Pembroke Sunoasis's Dance In June Time "Luca" s. 5.8.2012

PitaPata Dog tickers
Japaninpystykorva Donorei Pommi Viritetty "Pyry" s. 19.6.2013

Ykskoiranen

Ykskoiranen
Viestimäärä: 398

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Torstaina, 24.09.2015 klo 10:06  
+
0
Pihalla yksin oleminen ei ole pelkästään siitä riippuvaista, pysyykö koira pihassa turvallisesti. Ollenkaan kaikki koirat eivät halua oleskella pihalla yksinään. Eli sinne pihalle pitää mennä mukaan siksi, ettei koira siellä yksinään viihdy. Meidän paimenkoira ei kauaa pihalla viihdy yksinään, vaan tulee ihmisten luokse sisään mieluummin. Tarhaa sille ei tosiaankaan kannattais rakentaa, ellei itse halua sellaisessa aikaansa viettää. Yksin pihalle se menee kuitenkin vallan mielellään, kun asiana on vaikkapa etsiä piilotettu herkku. Kun herkku on löydetty ja syöty, se palaa sisään. Välillä se yrittää houkutella meidät pihalle kanssaan viemällä sinne sisältä leluja (joka siis on kiellettyä). Mutta, jos emme suostu, niin ei se sinne halua jäädä. Jos oven jättää auki, niin aika nopeasti se asettuu ovensuuhun päivystämään sekä ulko- että sisätilaa vahtien.

naukunen

naukunen
Viestimäärä: 5081

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Torstaina, 24.09.2015 klo 19:15  
+
0
^ Näin juur, meillä belgi ja collie eivät halua olla päikseen ulkona mutta seropi ei muuta tekisikään kuin makaisi porukoiden pihatiellä vahdissa.
Rise to reset the world.

Ippana

Ippana
Viestimäärä: 46

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Torstaina, 24.09.2015 klo 20:26  
+
0
Ok, siirryn pikkuhiljaa tutkimaan niitä koulutusjuttuja sitten. ;) Tarkoitus onkin kunnolla lukea ja kysellä ennen kuin aletaan aktiivisesti edes etsimään pentua. Itseasiassa aikomus olisi ottaa koira aikaisintaan vuoden päästä, silloin tilanteemme olisi pennulle parempi ja sille olisi siitä lähtien enemmän aikaa kuin tällä hetkellä olisi. (Ja lapset ovat vuoden päästä sen ikäisiä, mitä eka viestissä kirjoitin)

Tuota pihalle yksin päästämistä mietin koska jossain keskusteluissa (oisko ollut suomi24) on kirjoiteltu että päästävät koiran aamulla (rivitalon) takapihalle pissille ennen töihin lähtöä, kun eivät ehdi lenkille heti viemään. Niin ajattelin, että olisin joskus päästänyt koiran itsekseen pihalle heti herättyäni, keitellyt kahvit yms. ja vasta sen jälkeen lähtenyt rauhassa lenkille viemään.

Olen nähnyt kyllä joidenkin pitävän koiria omakotitalon pihalla ihan vapaana, ilman aitaa, mutta ne koirat kai ovat sitten olleet sellaisia että pysyvät varmasti pihassa. Ja isoja on pihat kyllä olleetkin, ei naapuria heti vieressä.

Ykskoiranen

Ykskoiranen
Viestimäärä: 398

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Perjantaina, 25.09.2015 klo 08:44  
+
0
Siis ihan kiireellisimmän hädän toki koira voi hyvinkin käydä hoitamassa itekseen. Meillä koira tulee mukaan hakemaan aamulla lehden. Sillä reissulla se tsekkaa pihan ja "ottaa hallintaansa" -eli ajaa tarvittaessa citykanit ym. luvattomat vieraat tiehensä. Pissillä käy, jos on kiirus, vaan ei ollenkaan aina. Koirallamme kyllä on aika pitkät huoltovälit. Mutta ei s epihalle halua yksin jäädä, vaan tulee kyllä aika lailla samaa kyytiä sisään mun kanssa. Se hyvä puoli tässä on, ettei tarvitse huolehtia siitä, että se hädässä kärvistelisi, jos aamulenkille ei ihan heti lähde. Kyllä piha siis siinä mielessä antaa lenkkeilyn ajoitukseen väljyyttä. Tosin jotkut koirat ei oiekin tykkää omalle pihalle tehdä tarpeitaan eli siinäkin lienee yksilöllisiä vaihteluita. Liekö mahdollista vähän pennusta ohjailla siihen suuntaan, mihin haluaa?

Niii

Niii
Viestimäärä: 4297

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Lauantaina, 26.09.2015 klo 16:10  
+
0
Jos minä asuisin okt niin varmasti päästäisin pihalle tekemään esim aamutarpeet ja kahvin jälkeen vasta lenkille. Ja pennun kanssa helpottaa todella paljon sisäsiistiksi opettamisessa kun voi vaan oven avata ja päästää pennun tarpeilleen. Aitaaminen kyllä kannattaa jos se vaan on mahdollista niin ei tartte olla ikkunassa kyttäämässä koko aikaa että pysyykö koira pihassa vai ei ja aidastakin tehdä jo suoraan vähän korkeampi ettei tartte jälestä päin korotella. Ja omilla koirilla on molemmilla ollut se vaihe jos takapihalle on laskenut irti niin sitä on lähdetty pitkin pihoja rallattelemaan eikä varmasti tule luokse:nauru:

Ite asun rivitalossa ja arki aamuisin ennen töihin lähtöä oon ottanut tavaksi käydä jonkun 20min lenkin. Ei noi takapihalle ole oppinut tekemään tarpeitaan ja jotenkin kyllä inhottais jos se toimis koirien vessana. Puudeli kyllä joskus lirittää, mutta rotikka pitää päästää aidan taakse pusikkoon, tekee kyllä pihaankin jos on äärimmäinen hätä. Ja tuolla puudelilla oli jotain happopissiä pentuna kun nurmikko oikeasti kuoli pissi kohdista:nauru:
Rottweiler -08
Isovillakoira-13
Maatiaiskissat -07 -08

SanttuJ

SanttuJ
Viestimäärä: 5302

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Sunnuntaina, 27.09.2015 klo 14:31  
+
0
Meillä on toiminut rivarin takapiha koirille aamuisin vessana. Töistäkin tullessa koira päästetään käymään asioilla takapihalla. Tämä toki tarkoittaa sitä, ettei siellä nurmella kyllä kukaan ehdoin tahdoin halua kontata, koska ylläreitä saattaapi löytyä.
bokseri Luna 14.8.2009 - 13.3.2015
labradorinnoutaja Inni 31.3.2014
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 27.09.2015 klo 14:31)

Ippana

Ippana
Viestimäärä: 46

VS: LAPSIYSTäVäLLINEN KOIRA OMAKOTITALOON - Keskiviikkona, 07.10.2015 klo 18:32  
+
0
Hiisi... Ei se rotuvalinta sittenkään ole vielä selvä :D Ei sheltissä ole mitään vikaa, mutta kun on niin paljon ihania rotuja. Miten se samojedi mielestänne sopisi tuohon meidän sakkiin? Entä suomenlapinkoira? Viimeksi mainittu alkoi ihan vasta kiinnostaa, mutta kovasti! :)

Olen miettinyt lisää, ja oikeastaan olisi ihan hyvä jos koira voisi välillä olla yksinkin aidatulla pihalla tai tarhassa. Pääasiassa sisällä kuitenkin. Ja ehkä se itsepäisyys ei sittenkään olisi kovin toivottavaa, mieluummin hyvin totteleva. Samojedi taisi kyllä olla vähän itsepäinen?

  Siirry sivulle: 1 2
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26165
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5813
Viestejä yhteensä543789
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263761
(Tilastot päivitetty viimeksi 21.10.2020 klo 16:15)