Hae viesteistä
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
ROTUKYSELYT - Keskiviikkona, 07.04.2010 klo 13:01

Palstan ohjeet ja säännöt - luethan ENNEN kirjoittamista

griffon

moderaattori
griffon
Viestimäärä: 5795

PALSTAN OHJEET JA SääNNöT - LUETHAN ENNEN ... - Keskiviikkona, 07.04.2010 klo 13:01  
+
0
Miten kysyn minulle sopivaa rotua?

Jotta toiset Koirat.com:laiset osaisivat paremmin suositella rotuja, tulee kysyjän viestistä selvitä ainakin seuraavat asiat:

¤ Koiralle tarjottava liikunnan määrä ja laatu
¤ Talon koko (kerrostalo tms, maalla vai kaupungissa)
¤ Lapsien määrä
¤ Aiemmat koirakokemukset
¤ Harrastustoiveet
¤ Turkkitoivomukset
¤ Minkä kokoinen koira
¤ Koiran luonne (metsästysvietti, kovuus, itsepäisyys jne)
¤ Rotuja/roturyhmiä, joita olet jo pohtinut

Miten ehdotan kysyjälle sopivaa rotua?

¤ Lue aloittajan viesti kokonaan, ja ehdota sellaista rotua joka kriteereihin suurinpiirtein sopii. Jos aloittaja haluaa suurta ja rauhallista koiraa, ei kannata ehdottaa jackrusselinterrieriä.
¤ Perustele ehdotuksesi. Pelkkä "kun ne on niin ihqui" ei riitä. Voit kertoa rodusta lyhyen kuvauksen. Huomioi, että kerrot rodusta yleisesti, ei vaan siitä omasta mussukasta. Jos aloittaja haluaa metsästysvietittömän koiran, on turha kertoa naapurin kiltistä dreeveristä, jolla ei ainakaan ole yhtään metsästysviettiä.
¤ Anna linkki rotuyhdistyksen/rodusta kertovalle sivustolle, jotta aloittajan on helpompi etsiä tietoa ehdotetusta rodusta. Suurimpaan osaan roduista löytyy rotuyhdistyksen sivu joko hakukoneella (esim google) kirjoittamalla joko pelkkä rodun nimi tai rodun nimi ja ry, esim chihuahua tai chihuahuat ry.
¤ Jos olet erimieltä jo ehdotetun rodun sopivuudesta aloittajalle, voit toki tuoda ilmi perustellun mielipiteesi. Rotukyselyt-palsta ei kuitenkaan ole tarkoitettu roduista tai mistään muustakaan väittelyyn tai keskusteluun. Muista asioista voi jatkaa rodun omassa ketjussa, muilla palstoilla tai yksityisviestein.

Asiattomat ehdotukset tullaan poistamaan.

Säännöt:

1. Tarkista, onko haluamastasi rodusta jo avattu keskustelu

Jos mielessäsi on jo joku tai muutama tietty rotu, voit kysyä sen sopivuutta perheellesi Koirarotu -palstan rotukeskusteluissa (esimerkiksi tiibetinterrierit).

2. Muotoile avaamasi keskustelun otsikko huolellisesti

Kun mietit keskusteluusi aihetta, muista että sen täytyy olla kuvaava ja kertoa, mistä keskustelussa on kyse. "Mulle rotu?", "Millainen meille...?" jne otsikot eivät ole asiallisia ja kuvaavia. Ne eivät kerro keskustelun ydintä. Kuvaavampi otsikko on esim. "Kerrostaloon pientä koiraa?".

3. Mikä rotu meille?

Ennen kun kirjoitat keskustelunaloituksen, jossa haluat tiedustella mikä rotu olisi se sopivin juuri Sinulle, kannattaa Sinun selailla suosikkirotujensa esittelyt Koirat.com:in koirarotusivuilta. Netistä löytyy myös monenlaisia koirarodunvalintatestejä, esimerkiksi testi (1) ja testi (2), josta voit saada jonkinlaista suuntaa siitä, mikä voisi olla sopiva rotu juuri Sinulle.

Jotta palsta ei täyttyisi turhista kyselyistä, tulee Sinun olla ottamassa koiraa seuraavan parin vuoden sisään, ja vanhemmilta täytyy olla jo lupa varmistettuna. Viestit, joissa haetaan itselle koiraa useiden vuosien päähän ilman hajuakaan tulevista kriteereistä, tullaan poistamaan. Esim: "Olen allerginen, mutta haluaisin koiran. Ajattelin ottaa sen sitten 6 vuoden päästä, kun olen opiskelut lopettanut, en tiedä yhtään mitä silloin teen tai miten asun ja kenen kanssa, mutta mikä rotu mulle sopisi?" -ei ole sallittu viesti.

Jos kuitenkin päätät kysyä keskustelussa mitä koirarotua muut Sinulle suosittelevat, kirjoita tarkat kriteerit, jotta rotujen suositteleminen olisi mahdollisimman helppoa. Pelkkä "Haluan pienen, helppohoitoisen koiran" ei riitä kuvaukseksi.

4. Rotuehdotukset

Perustele ehdotuksesi hyvin! Anna linkki rotuyhdistyksen/rodusta kertovalle sivustolle, jotta aloittajan on helpompi etsiä tietoa ehdotetusta rodusta. Pysy edes suurinpiirtein aloittajan toivomissa ominaisuuksissa. Esimerkiksi jos aloittaja haluaa palveluskoira-lajeihin sopivan koiran, niin älä silloin ehdota rotua, jolla ei ole oikeuksia.
- Rotuehdotukset ilman asiallisia perusteluja poistetaan

5. Gallupeista

Gallupit eivät kuulu rodukyselyt-palstalla. Ne kuuluvat lähinnä Junnu-, nuorten- tai aikuisten palstoille. Jos kuitenkin haluat udella jotain gallupissa tälläkin palstalla, ota yksityisellä viestillä yhteyttä Rodukyselyt-palstan moderaattoriin.

6. Pentu- ja kasvattajakyselyistä

Ennen kuin aloittaa Rodukyselyt-palstalla kyselemään pentujen ja kasvattajien perään, kannattaa käydä kyseisen rodun rotuyhdistyksen sivuilla. Rotuyhdistykset löytää parhaiten kirjoittamalla esim. rodun nimen hakukoneeseen (esim. Google). Kennelliton sivuilla on myös rotuyhdistysten yhteystietoja, sinne vaan etsimään. Rodukyselyt-palsta ei ole paikka jossa kasvattajia arvostellaan (ei hyvässä eikä pahassa). Kasvattajasuositukset hoidetaan yksityisin viestein tai sähköpostitse!

7. Nimiä (ihmisten tai kennelten) ei palstalla mainita, vaan nämä asiat kuuluvat yksityisviestien pariin. Tilanne menee liian helposti siihen, että viestiä tulkitaan väärin, ja alunperin positiivisessa mielessä sanottu nimi muuttuu syyttelyn kohteeksi. Maalaisjärki on sallittua tässäkin, tottakai voitte sanoa vaikka: "doomchild mainitsi aiemmin palstalla..."

8. Myynti- ja ostoilmoitukset eivät ole Rodukyselyt -palstalla (kuten ei muuallakaan Koirat.comin keskusteluissa) sallittuja! Tämä koskee myös "astutukseen etsitään" -aiheisia viestejä. Myöskään ei ole sallittua mainostaa muita foorumeita.

Ja muistattehan vielä, että kielenkäytön on syytä pysyä asiallisuuden rajoissa, koska palstaa lukevat myös monet alaikäiset.

9. Turhat upittelut
Ketjujen turha upittelu on tarpeetonta eikä kuulu hyvään palstakäytökseen. Ketjut löytyvät sieltä edeltäviltäkin sivuilta, jos jollain on jotain kommentoitavaa. Tiuhat upitteluviestit poistetaan ketjuista, joten ne putoavat aina sinne mistä on nostettukin.

10. Kyselyjen automaattinen poisto
Pitkään palstalla roikkuneet kyselyt poistuvat automaattisesti 60 vrk:n kuluttua viimeisimmästä kommentista. Kommentiksi ei lasketa tuota turhaa upittelua.

11. Mikä rotu kaverille, enolle, kummin kaimalle
Nämä aloitukset tullaan poistamaan. Henkilön kuka etsii itselleen rotua, on kaikista järkevintä kysellä sitä rotua itse. Jos kuitenkin haluat tehdä kyselyn esim isovanhemmillesi tms kuka ei osaa käyttää konetta, niin ota yhteys rotupalstan modeen.

12. Rotukyselyt ja allergia
Jokaisen allergia on yksilöllinen, eikä allergia saa olla se pääkriteeri rotua miettiessä. Tarkoitus on, että rotukyselyissä etsitään aina ensijaisesti luonteeltaan, aktiivisuudeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sopivaa rotua.

Viestiketjut missä etsitään pelkästään allergiselle sopivaa rotua, tullaan lukitsemaan. Allergia on aina yksilöllinen asia, joten kukaan muu ei voi varmuudella sanoa, etteikö joku tietty rotu aiheuttaisi allergiaa kysyjälle.
Minkä nuorena oppii, sen vanhana unohtaa
Kuvia omista koirista
Muistoissa Laku 2002-2013
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 11.04.2010 klo 18:33)

 
Hae viesteistä
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26146
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5811
Viestejä yhteensä543785
Uudet käyttäjät tänään2
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263735
(Tilastot päivitetty viimeksi 25.09.2020 klo 18:15)