Ohjeet ja säännöt
Takaisin
TERVEYS - Keskiviikkona, 21.04.2010 klo 22:50

Anaalirauhasongelmat

Siirry sivulle: 1 2 3 ... 5

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

ANAALIRAUHASONGELMAT - Keskiviikkona, 21.04.2010 klo 22:50  
+
0
Eli, tänään tullessamme kotiin koira (kääpiöpinseriuros, 15 kk) oli tiputtanut lattialle monta pisaraa "jotain". Koira viettää keittiössä päivät ja oven avattuamme haju oli tyrmäävä, mieleen tuli lähinnä oksennus. Lattialla oven takana oli monen monituista tummahkon väristä tippaa, joten oksennusta se tuskin oli, koska koirahan puklaa lattialle yleensä jonkun kasan, eikä montaa pientä tippaa. Lisäksi, kun koira pääsi huoneestaan pois, lattialle ilmestyi myös pari tällaista samanlaista tippaa, jotka haisivat ihan kamalalle. Myös muutama tavallisen värinen pissatippa ilmestyi lattialle. Koiralla ei ole ollut voimakasta taipumusta päästää ilopissoja, vain ehkä kerran tällainen vahinko on tapahtunut. Ulkona koiralla oli todella kova pissahätä. Aluksi mietin myös sekaisin mennyttä vatsaa (koska tippojen väri muistutti ripulikakkaa), mutta kakka oli ihan normaalia.

Mistähän nämä oireet voisivat johtua? Onko jollain muulla kokemusta vastaavasta? Koira juo normaaleja määriä ja on oma pirteä itsensä. Mietin itse virtsatietulehdusta tai eturauhastulehdusta (mut eiks tämä ole vanhojen koirien tauti?). Nappasin juuri koiran iltapissasta virtsaa talteen, mutta sen väri kuitenkin oli normaali. Ennen ulos lähtemistä pyyhin poitsun vehjettä paperilla, mutta tähänkään ei jäänyt mitään poikkeavaa. Tarkoitus on tehdä sama pissankeräily-/pippelinpyyhkimisoperaatio vielä huomenna aamulla ja, jos virtsan/eritteen väri/haju poikkeaa normaalista, varaan ajan eläinlääkärille. Jos virtsan väri on normaali, eikä tule mitään kummallisia eritteitä, ja koira vaikuttaa edelleenkin omalta pirteältä itseltään, seurailen tilannetta. Ja ihmetyttää myös nuo normaalin väriset pissatipat lattialla niiden kummallisten väristen kanssa. Luulisi, että jos vaikka koiralla olisi pissatulehdus, niin pissa kokonaisuudessaan olisi veristä, eikä tulisi täysin kirkkaita ja tosi tummia länttejä. Voisiko esim. eturauhastulehduksesta seurata tällaista pahan hajuista vuotoa?

Tämä on ensimmäinen uroskoirani, ja joskus sen makuualustaan saattaa jäädä vaaleita (sperma?)tippoja, mutta tämä on käsittääkseni ihan normaalia. Mutta tuollaiseen tummaan vuotoon en ole aikaisemmin törmännyt.
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu torstaina, 22.04.2010 klo 10:40)

myrkku

myrkku
Viestimäärä: 2138

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Keskiviikkona, 21.04.2010 klo 23:27  
+
0
Mindillä oli jossain vaiheessa tuollaista tiputusta kanssa, haju oli kuvotuksen kirjo. Epäilin itse silloin anaalirauhasten tyhjentyneen vain lattialle, ja mitä enemmän epäilin, sen enemmän se tuntui järkevältä.
En nyt löydä mitään järkevää juttua niistä, joku viisaampi kertoo enemmän, mutta ainakin Mindi tiputuksen jälkeen haisteli itsekin juurikin takapuoltaan.
Kuvailusi kuulostaa vain juurikin tältä, tosiaan joki fiksumpi (Jagster) kertoo enemmän :wink:

myrkku

myrkku
Viestimäärä: 2138

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Keskiviikkona, 21.04.2010 klo 23:28  
+
0
tupla pois.
(Viestiä on muokattu keskiviikkona, 21.04.2010 klo 23:29)

SanttuJ

SanttuJ
Viestimäärä: 5302

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Keskiviikkona, 21.04.2010 klo 23:43  
+
0
Mä myös epäilen et kyseessä on anaalirauhaset. Liitin tuonne muutaman linkin missä on tyhjennysohjeet ja samalla saat varmuuden onko kyseessä ko. vaiva. Meillä on ainakin koiralla luonnostaan tosi tummaa se erite, eli vaikka se tummaa onkin niin rauhaset eivät välttämättä ole tulehtuneet.

http://www.kolumbus.fi/shihtzury/pennuhoitoopas.htm#ANAALIRAUHASET
http://personal.inet.fi/koti/starsky/anaali.htm
bokseri Luna 14.8.2009 - 13.3.2015
labradorinnoutaja Inni 31.3.2014

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Torstaina, 22.04.2010 klo 00:09  
+
0
Hmm, nyt kun asiasta sanoitte, ainakin eritteen hajun ja värin puolesta anaalirauhaset kuulostavat varsin loogisilta... Voivatko ne tyhjentyä itsestään tuolla tavalla tiputtelemalla monia tippoja ympäriinsä? :eek: En tiennytkään tuota...

Nuo eivät ole tulleet mieleen, kun koiralla ei ole ollut anaalirauhasvaivoihin liittyviä oireita. Eli ei ole esim. nuoleskellut pyllyään tai hinkannut sitä lattiaan. Ja joka päivä kakkii kiinteää kakkaa, joten olen ajatellut niiden tyhjentyvän siinä samalla...

Tunnustelin hiukan koiran hännänalusta sen ensimmäisen linkin mukaisesti, mutta en löytänyt mitään, mikä olisi tuntunut täynnä olevalta pussilta (mikä olisi varmaan sekin suht loogista (kai), jos ne tyhjentyivät tänään). En sen voimakkaammin kuitenkaan uskalla lähteä ropaamaan niitä rauhasia itse, kun en ole sitä aikaisemmin tehnyt, ettei tule vahingossa aiheutettua koiralle turhaa kipua. Joten täytyy seurailla tilannetta, ja viedä lääkäriin rauhasten tunnustelua varten, jos alkaa ilmetä muita anaalirauhasoireita, löydän jossain vaiheessa täydet rauhaset, tai tiputtelua jatkuu. Tosi hyvä tietää, että tuo tiputtelu voisi liittyä anaalirauhasiinkin. Eipä olisi tullut itselle mieleen. :)
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu torstaina, 22.04.2010 klo 00:25)

SanttuJ

SanttuJ
Viestimäärä: 5302

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Torstaina, 22.04.2010 klo 00:27  
+
0
Meillä koira ei oo ikinä hingannu pyllyä lattiaan, lenkillä se on muutaman kerran pyyhkinyt takapuoltaan nurmikkoon kakkaamisen jälkeen. Sillä on myös ulostamisen jälkeen joskus tullu kirkasta nestettä kakkaamisen jälkeen ulos. Eli ikäänku kakannu sen lopun anaalirauhasten nesteen pihalle. Tämän takia en oo ikinä aatellu et tuolla ei tyhjentyis ne itestään. Ite ihan tuurilla hoksasin et Lunalla oli anaalirauhaset täynnä. Se yhtenä iltana vähä nuuhki takapuoltaan ja siinä yhteydessä vasta huomasin sen käryn mikä siltä suunnalta leyhähti.

Varmaan se on mahdollista et ne ihan tippoinakin tulee ulos. Varsinki jos "paine" on ollu sen verran kova et ne on ikäänku poksahtanu. Mut ainaki se haju ja väri tosiaan sopis aika hyvin kuvaan.
bokseri Luna 14.8.2009 - 13.3.2015
labradorinnoutaja Inni 31.3.2014

griffon

griffon
Viestimäärä: 5779

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Torstaina, 22.04.2010 klo 09:23  
+
0

Nuo eivät ole tulleet mieleen, kun koiralla ei ole ollut anaalirauhasvaivoihin liittyviä oireita. Eli ei ole esim. nuoleskellut pyllyään tai hinkannut sitä lattiaan. Ja joka päivä kakkii kiinteää kakkaa, joten olen ajatellut niiden tyhjentyvän siinä samalla...


Meillä kävi samoin tuon keskimmäisen kanssa eli ei ollut mitään ennakko-oireita tms, mistä olisin saattanut kuvitella anaalien vaivaavan. Ei nuoleskelua, ei hinkkausta ei mitään.

Yks yö sitten tahtoi ulos suunnilleen tunnin välein, yritti kakkia eikä ilmeisesti tullut mitään kun liikkui vaan pikkuhiljaa paikasta toiseen siinä "kyykkyasennossa". Eikä mulla vielä tuossakaan vaiheessa käyneet anaalit mielessä. Ensimmäinen ajatus oli, että sillä on jotain tukosta suolessa. Aamulla sitten tilasin lääkärin ja sainkin ajan jo aamupäivälle. Siinä lääkärin odotustilassa se sitten alkoi käyttäytyä jotenkin levottomammin ja vähän vinkuikin tuskaisena. Samantien huomasin, että sillä oli jotain tummahkoa töhnää karvoissa peppureiän vieressä - sen anaali olikin itsestään puhjennut paiseena ihon läpi.
Ei ihme että oli kipeänä :suru:

Lääkäri teki pienen viillon, putsasi ja lääkitsi anaalin. Lisäksi 10pv antibioottikuuri + kontrolli käynti, missä todettiin kaiken olevan taas kunnossa.
Minkä nuorena oppii, sen vanhana unohtaa
Kuvia omista koirista
Muistoissa Laku 2002-2013

Jagster

Jagster
Viestimäärä: 1534

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Torstaina, 22.04.2010 klo 10:18  
+
0
Turhan yleistä höpinää, ja googlettamalla löytyy parempaa:
http://www.jakkelehtonen.fi/katiska/terveys/anaalirauhaset/

Mutta joo, anaalirauhasille meikäläinen satsaa pelimarkkansa tällä kierroksella.
--
koiratiedon ja -taidon rautalankahässäkkä
http://www.katiska.info
***
Katiskan eJulkaisut
http://www.katiska.info/ejulkaisut

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Torstaina, 22.04.2010 klo 10:50  
+
0
Muutin tämän ketjun otsikon vähän kuvaavammaksi, jos joku muukin joskus sattuisi tarvitsemaan näitä vinkkejä.

Joo, kyllä tämä nyt varmaan johtui niistä anaalirauhasista. Kotiin tultuamme isäntä siivoili ne tipat pois lattialta, kun minä puolestani lähdin kiireenvilkkaa ulos (kun oli se oletus, että sieltä on joku ripulipommi tulossa) ja neste oli kuulemma ollut virtsaa paksumpaa. Hyvä, ettei mömmö ollut tullut ainakaan pippelistä, kun näin jo kauhukuvia siitä, että minkähänlainen tauti siellä jyllää, jos sieltä tulee sellaisia litkuja niin uskomattomalla hajulla. :nauru:

Menen kohtapuoleen käyttämään koiraa eläinlääkärillä varmuuden vuoksi, niin saavat tutkia, ettei siellä ole mitään tulehdusta tms. alkamassa.
kääpin uros -09
shelam uros -16

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Torstaina, 22.04.2010 klo 12:20  
+
0
Eläinlääkärissä käyty, ja rauhaset ne olivat. Rauhaset olivat tosi täynnä ja ilmeisesti hiukan tulehtuneetkin, kun lääkäri pisti koiran 10 päivän antibioottikuurille. Itse asiassa meillä kävi kuulemma tuuri siinä, että neste tuli ulos "normaalia kautta" tippoina lattialle, eivätkä rauhaset puhjenneet ihon läpi.

Kiitoksia arvon vastanneet, kun teidän ansiostanne syy ongelmaan löytyi näin nopeasti! Sen verran myös viisastuin reissun aikana, että osaan nyt tutkia niitä rauhasia itsekin. Niitä on hyvä tarkkailla, koska todennäköisesti sama ongelma tulee toistumaan.
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu torstaina, 22.04.2010 klo 12:21)

myrkku

myrkku
Viestimäärä: 2138

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Torstaina, 22.04.2010 klo 14:06  
+
0
Hienoa että selvisi.
Nyt iski itselleni huono omatunto kun Mindillä oli samanlaisia oireita ja ne jatkui muutaman viikon ajan aika epäsäännöllisesti (ei siis joka päivä, mutta muutaman päivän välien tiputti), että olisko pitänyt itsekin herätä ja lähteä ell.
Mutta nartuista tietämättömänä luulin sen olevan jotain juoksuja edeltävää tiputustua/hajua yms.
Tuuri siis meilläkin on käynyt.:eek:

Anpunen

Anpunen
Viestimäärä: 235

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Keskiviikkona, 26.05.2010 klo 21:46  
+
0
Wissiltä tänään tyhjennettiin anaalirauhaset eläinlääkärissä kun se on kovasti takapuoltaan nuollut. Aiemmin ne on mielestäni tyhjenneet itsestään, mutta tällä kertaa ei.

Kysymys kuuluukin näin:

Elikkä koira rauhoitettiin muusta syystä eläinlääkärillä ja on ollut tänään tokkurassa. Rauhaset tyhjennettiin, ja kotona heräillessä koira pissasi alleen. Ei tässäkään mitään outoa. No, koira ulos ja oli käynyt ripulikakalla. Ei tässäkään vielä mitään mutta kun vein Wissin uudelleen ulos kun se oli paremmin herännyt niin sen peräpäästä oli valunut pedille ja jaloille vähän sellaista tomaattipyreen näköistä oranssinpunaista kökköistä limaa. Voiko olla että rauhaset on ollu tulehtuneet ja nyt sieltä sitte vieläkin tulee jotain ulos muutenvain. Pelkkää verta se ei ollut, mutta verta siinä varmasti oli mukana. Jäätiin seurailemaan tilannetta. Kovasti Wissi haluaisi vielä nuolla takapäätä, on varmasti ikävä olo kun operaatio näytti vähän sattuvankin.
Espanjanvinttikoira vm.-04
Labradori vm.-08
Kääpiöpinseri vm.-10
sekä hihnan päässä Anpunen
Pientä blogitusta

jennimari

jennimari
Viestimäärä: 25

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Torstaina, 27.05.2010 klo 22:10  
+
0
Tuolla 4kk vanhalla Cotton-nartullani tyhjennettiin ensimmäisen rokotuksen yhteydessä anaalirauhaset, kun niissä hieman oli nestettä. Nyt toisen rokotuksen aikana kysäsin el.lääkäriltä, että viitsiikö se tarkistaa, onko niissä nyt jotain. Ei kuulemma ollut mitään, ja sanoi samalla, että niitä ei kannata turhaan tyhjennellä koska ne venyvät sitten niin paljon..
Ihmetyttää vain, miksi tuo koiruus jahtaa häntäänsä ja yrittää nuolla takapäätään niin paljon?

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Perjantaina, 28.05.2010 klo 17:39  
+
0
Bichonini on kakannut lähes poikkeuksetta ihan kiinteää kakkaa, mutta muutama kuukausi takaperin oli kuitenkin anaalirauhaset täynnä ja tyhjennettiin eläinlääkärillä yhteydessä hot spotin hoidon kanssa. On ollut huolta, että kun ei silloin tyhjenneet, tyhjenevätkö vieläkään kunnolla vaikka kakka ihan normaalia olisikin? Mistä johtuu että normaalin, kiinteän kakan kanssa rauhaset eivät tyhjene? Mistä ylipäätään tietää anaalirauhasten olevan täynnä?

Eläinlääkäri ei selittänyt anaalirauhasista sen enempää :'/
no you don't know what it's like
welcome to my life

majju

majju
Viestimäärä: 244

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Perjantaina, 28.05.2010 klo 18:11  
+
0
Agitem, anaalirauhasten tietää yleensä olevan täynnä siitä kun koira hinkkaa peppuaan maahan, tai jos se koittaa nuolla peräpäätään ja sitten tietty kokeilemalla.
Anaalirauhaset tuntuu peräaukon vieressä ja jos ne on kovat ja suuret niin ovat täynnä.

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Lauantaina, 29.05.2010 klo 19:27  
+
0
^ selvä, kiitosta neuvosta !
no you don't know what it's like
welcome to my life

sliippi

sliippi
Viestimäärä: 778

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Maanantaina, 31.05.2010 klo 18:06  
+
0

majju kirjoitti:

Agitem, anaalirauhasten tietää yleensä olevan täynnä siitä kun koira hinkkaa peppuaan maahan, tai jos se koittaa nuolla peräpäätään ja sitten tietty kokeilemalla.


Tai sitten ei. Totta on, että tuollaiset oireet viittaavaat anaalirauhasvaivoihin, mutta rauhaset voivat olla täynnä ilman noita oireitakin (kuten tuolla ylempänä taidettiin keskustellakin). Meillä rauhaset olivat niin täynnä, että oli suorastaan tuuria, että ne "vuosivat" itsestään peräaukon kautta, eivätkä puhjenneet (ks. aikaisemmat postaukseni tähän topiciin). Eikä koira siis oireillut lainkaan.

Lääkäri sanoi, että anaalirauhasten täyttymiseen taipuvaisen koiran rauhasia kannattaisi tyhjennellä säännöllisesti kotosalla, koska vaiva tulee mitä suuremmalla todennäköisyydellä uusimaan jossain vaiheessa ja tällä voidaan ehkäistä sitä.
kääpin uros -09
shelam uros -16
(Viestiä on muokattu maanantaina, 31.05.2010 klo 18:06)

Agitem

Agitem
Viestimäärä: 1072

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Maanantaina, 31.05.2010 klo 19:56  
+
0
Nyt pari päivää sitten enkillä tuo raahasi persettään pitkin maata ja kakkakin oli jonkun verran löysää (anaalirauhaset ei tyhjenneet ?). Tunnustelin tuosta peräaukon seutuvilta ja luulen löytäneeni oikean paikan, tuntuvat olevan hieman täynnä mutta eivät mitenkään kovat tms nuo anaalirauhaset. Tilataan koiralle justiinsa hammaskivenpoistoaika, olisko järkevää pyytää eläinlääkäriä tunnustelemaan&tyhjäämään nuo samalla?

Miten onko noita rauhasia mahdollista tyhjentää kotikonstein?
no you don't know what it's like
welcome to my life

majju

majju
Viestimäärä: 244

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Tiistaina, 01.06.2010 klo 05:57  
+
0
Tyhjentää kannattaa kyllä kotikonstein vaikka ei oireita olisikaan, tai ainakin kokeilla onko siellä tavaraa. Muttei liian usein saa mennä sorkkimaan peppua, anaalirauhaset voi siitäkin ärtyä ja jopa tulehtua. Meillä on kerran ollut anaalifistelli ja se oli todella kivulias koiralle.

Anaalirauhaset sijaitsevat koiralla peräaukon molemmin puolin (kello viisi ja kahdeksan [neljä ja seitsemän]), oikealla ja vasemmalla välittömästi peräaukon vieressä. Anaalirauhasten koko vaihtelee 7-15 mm:n välillä. Sisäisellä menetelmällä rauhanen tyhjennetään siten, että rauhanen puristetaan peräaukossa olevan etusormen ja ulkopuolella olevan peukalon väliin. Ulkoisessa tyhjennyksessä (jota itse suosittelen), pidetään toisella kädellä hännästä kiinni ja toisen käden peukalo ja etusormi asetetaan anaalirauhasten alapuolelle ja painetaan hieman sisäänpäin, minkä jälkeen sormilla työnnetään rauhasia kohti peräaukkoa.

majju

majju
Viestimäärä: 244

VS: ANAALIRAUHASONGELMAT - Tiistaina, 01.06.2010 klo 05:57  
+
0
Meillähän oli koiralla juuri tassutulehdus ja esinahan tulehdus. Luin yhdeltä nettisivulta että anaalirauhasvaivat voivat aiheuttaa tassutulehdusta, joten täytyypä varmaan pirauttaa ell ja kysästä jos katsottais ovatko mahd tulehtuneet / ärtyneet.

  Siirry sivulle: 1 2 3 ... 5
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä24951
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5675
Viestejä yhteensä543509
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös261647
(Tilastot päivitetty viimeksi 22.05.2018 klo 07:30)