Ohjeet ja säännöt
Takaisin
TERVEYS - Keskiviikkona, 07.04.2010 klo 13:16

Kastrointi ja sterilointi

Siirry sivulle: 1 2 3 ... 25

creek

creek
Viestimäärä: 1221

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Perjantaina, 28.05.2010 klo 08:18  
+
0
britn itse jätin koirani viikonlopun jälkeen yksin kotiin, eihän siinä ole muuta kuin että pitää olla kauluri, vaate tai jotain mikä estää koiran pääsemästä haavan kimppuun.

Muoks. nimi
(Viestiä on muokattu perjantaina, 28.05.2010 klo 08:20)

monna

monna
Viestimäärä: 3958

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Perjantaina, 28.05.2010 klo 14:45  
+
0

Jannnika kirjoitti:

Miten nopeesti teillä on koirat toipunut kastraatiosta? Meillä on leikkausaika varattu maanantaille 7.6 ja saman viikon torstaina alkais toko-kurssi, niin eka kerta jää kyllä väliin, mutta voikohan sitten ensi viikon torstaina jo mennä vai kannattaako suosiolla vaan perua koko kurssi?


Meillä oli ainakin ohje että samantien aloitetaan lenkkeilyt, helpottaa parantumistakin. Lenkit vaan piti tehdä kytkettynä ja välttää hyppyjä ja muuta riekkumista 10 päivän ajan. Miksi et voisi mennä toko-kurssille, siellä kuitenkin harjoitellaan vain liikkeitä.

Meillä rotikka oli oma itsensä parin päivän päästä leikkauksesta. Toki sillä on penisiliinikuuri viikon verran leikkauksen jälkeen. En tiedä, väsyttikö lääkkeet, oli ehkä normaalia rauhallisempi lääkekuurin ajan vai eikö sitten viitsinyt koheltaa kun leikkauskohtaan sattui. Mutta ei näyttänyt varsinaisesti kipuilevan oikeastaan missään vaiheessa, oli oikein reipas mutta tottakai rauhallisempi.
(Viestiä on muokattu perjantaina, 28.05.2010 klo 14:50)

Jannnika

Jannnika
Viestimäärä: 55

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Perjantaina, 28.05.2010 klo 19:33  
+
0
^ No hyvä :) Kun olen joiltain kuulllut että siihen toipumiseen menisi hirveen pitkä aika ja näin niin mietin sitten, että miten pian sitä uskaltaa alkaa kuskailla kursseille. Mutta hyvä jos asia onkin näin.

muruisa

muruisa
Viestimäärä: 76

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Keskiviikkona, 02.06.2010 klo 13:56  
+
0
^ meillä oli oma ADHD itsensä jo seuraavana päivänä. Tikit tai kivut eivät vaivanneet sitten yhtään :D
"Voi neuvoa toista vaan siihen asti mihin on itse matkallaan päässyt"

seropi Muru 12.10.2004
seropi Benny 05/2008
maatiaiskissa Patsy 05/2002

fifian

fifian
Viestimäärä: 11

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Lauantaina, 05.06.2010 klo 07:01  
+
0
Kysymys nartun steriloinnista. :mietiskel:

Minkä ikäiselle koiralle on optimaalisin aika tehdä leikkaus?

Kysyin ell ja hän sanoin että ennen ensimmäisiä juoksuja (ehdotti aikaa jolloin koira on n.8kk). Kyselin leikkauksen vaikutuksesta koiran kehitykseen jne,
sanoi ettei mitään vaikutusta siihen, on kuulemma ainoastaan positiivisia puolia jos leikkuuttaa ennen ekoja juoksuja. Perusteli mm sillä, että nisäkasvainten riski on paljon pienempi kuin myöhemmin leikatuilla nartuilla.

Jäin kuitenkin vielä miettimään asiaa ja kysyin tästä myös kasvattajalta jolla vuosikymmenten kokemus rodun kasvattamisesta.
Hän oli taasen sitä mieltä, että vähintään yhdet juoksut pitäisi olla, koiran ikä mieluusti n.1,5v. Hän kertoi, että pentuna tehty leikkaus vaikuttaa kehitykseen, koiran kehitys tavallaan "pysähtyy" ja koira voi näyttää aikuisenakin pennulta tai käyttäytyä (osittain) kuin keskenkasvuinen.

Mitä olette mieltä?

Jagster

Jagster
Viestimäärä: 1534

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Lauantaina, 05.06.2010 klo 10:55  
+
0
Mistä kasvattaja on tietonsa repinyt, kun/jos hänellä ei ole ketään sen ikäisenä leikattu? Joo, nää on taas näitä ;)

Maailmalla steriloidaan rutiinisti ennen ensimmäisiä juoksuja enemmän narttuja kuin Suomessa kaikkiaan 10 vuodessa. Ei merkitystä.
--
koiratiedon ja -taidon rautalankahässäkkä
http://www.katiska.info
***
Katiskan eJulkaisut
http://www.katiska.info/ejulkaisut

Aberkios

Aberkios
Viestimäärä: 778

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Perjantaina, 11.06.2010 klo 12:05  
+
0
Poistettu.
(Viestiä on muokattu perjantaina, 17.09.2010 klo 11:14)

Poker

Poker
Viestimäärä: 32

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Lauantaina, 12.06.2010 klo 15:25  
+
0
Kissoilla varhaiskastrointi/sterilointi yleistyy päivä päivältä. Eläinlääkärit toimenpiteeseen ovat harvassa, mutta omistajat sitäkin tyytyväisempiä. Tätä ei tosin ole vielä tehty niin pitkään, että mistään saisi rehellistä tieteellistä tekstiä, onko varhaisella kastroinnilla/steriloinnilla haitallisia vaikutuksia, mutta toistaiseksi ihmiset ovat olleet erittäin tyytyväisiä.

hupellus

hupellus
Viestimäärä: 228

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Lauantaina, 12.06.2010 klo 21:02  
+
0
Miten kastrointi ja sterilointi on vaikuttanut teidän koirien käyttäytymiseen toisten koirien kanssa ja onko käsitystä vaikuttaako siihen se minkä ikäisenä on toimenpide tehty?

Jethro

Jethro
Viestimäärä: 447

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Lauantaina, 12.06.2010 klo 21:08  
+
0

hupellus kirjoitti:

Miten kastrointi ja sterilointi on vaikuttanut teidän koirien käyttäytymiseen toisten koirien kanssa?


Huomionarvoista on myös se, miten muut koirat alkavat käyttäytyä kastroitua koiraa kohtaan. Ei se aina ole se kastroitu, jonka käytös muuttuu, vaan myös toisten koirien suhtautuminen siihen muuttuu.
Kastraatilta vähenee kiinnostus narttuihin, mutta se tietää edelleenkin olevansa uros. Toiset urokset sen sijaan pitävät sitä joko narttuna tai sukupuolettomana, ei kuitenkaan enää uroksena.

monna

monna
Viestimäärä: 3958

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Sunnuntaina, 13.06.2010 klo 13:05  
+
0

Poker kirjoitti:

Kissoilla varhaiskastrointi/sterilointi yleistyy päivä päivältä. Eläinlääkärit toimenpiteeseen ovat harvassa, mutta omistajat sitäkin tyytyväisempiä. Tätä ei tosin ole vielä tehty niin pitkään, että mistään saisi rehellistä tieteellistä tekstiä, onko varhaisella kastroinnilla/steriloinnilla haitallisia vaikutuksia, mutta toistaiseksi ihmiset ovat olleet erittäin tyytyväisiä.


Meillä yksi kissoista varhaiskastroitu 12 viikkoisena. Olen ollut erittäin tyytyväinen.

Routavaara

Routavaara
Viestimäärä: 57

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Tiistaina, 22.06.2010 klo 22:27  
+
0
Meidän 8kk uroskoiramme leikattiin eilen ja hyvin on nyt pärjännyt, mutta herra ei suostu pissaamaan ulos, ainoastaan sisälle paperin päälle. Tänä aamuna kyllä pissasi, mutta myöhemmin ei, istui vain ja katseli. Koira ei myöskään ole kakannut eilisaamun jälkeen. Onko ihan normaalia näin heti leikkauksen jälkeen vai pitäisikö asialle tehdä jotain? Miten koiran saisi sitten pissaamaan ulos (ja kakkaamaan)?
Sekarotuinen Nuutti s. 27.9.09
Koerankujei-blogi

Bonehead

Bonehead
Viestimäärä: 23

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Keskiviikkona, 23.06.2010 klo 12:59  
+
0

Routavaara kirjoitti:

Meidän 8kk uroskoiramme leikattiin eilen ja hyvin on nyt pärjännyt, mutta herra ei suostu pissaamaan ulos, ainoastaan sisälle paperin päälle. Tänä aamuna kyllä pissasi, mutta myöhemmin ei, istui vain ja katseli. Koira ei myöskään ole kakannut eilisaamun jälkeen. Onko ihan normaalia näin heti leikkauksen jälkeen vai pitäisikö asialle tehdä jotain? Miten koiran saisi sitten pissaamaan ulos (ja kakkaamaan)?Elä ressaa! Oma koira (narttu) leikattiin eräänä tiistai aamuna, illalla suostu pissaamaan ja muistaakseni vasta torstai aamuna teki ekan kakan, koska ruokakin maistui vasta keskiviikko illalla..

Routavaara

Routavaara
Viestimäärä: 57

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Keskiviikkona, 23.06.2010 klo 13:07  
+
0
^ Yöllä oli herra kakannut, mutta hyvä jos ei ole mitenkään epänormaalia tuo kakkaamattomuus :). Kun vaan saisi ulos pissaamaan, niin hyvä olisi.
Sekarotuinen Nuutti s. 27.9.09
Koerankujei-blogi

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Sunnuntaina, 04.07.2010 klo 09:24  
+
0
Mikä on eläinlääkäreillä nykyaikainen linjaus koiran sterilointi/kastrointi-iästä? Ennen oli ehdotonta, että koira oli täyttänyt yhden vuoden, ja että nartun ensimmäiset juoksut olivat ohi. Nykyään tuntuu, että on vaan enenevissä määrin murkkuikänsä kynnyksellä leikattuja koiria ja se tuntuu aivan järjettömältä..

Myönnän toki, että en ylipäätään ymmärrä tätä touhua muutakuin terveydellisistä syistä, ja varsinkin uroskoiran kastrointi saa henkilökohtaisesti näkemään punaista. En ymmärrä sitä, että otetaan uroskoira jolta viedään sekä urosluonne, että -ulkonäkö (eli kaikki mikä siitä tekee uroksen), varsinkin reilusti ennenkuin koira ehtii kumpaakaan niistä vähääkään tekemään tai kasvamaan lähellekään aikuistumista. (Okei, harvoin vuodenkaan ikäinen uros valmis on, mutta jotain sukupuolellisia piirteitä sen ikäisessä on jo havaittavissa.)

Nartuilla juoksujen aiheuttamat hormonaaliset muutokset toki saattavat stressata koiraa, mikä mielestäni on aivan pätevä syy sterilisaatioon, siinä missä muutkin terveydelliset (fyysiset ja psyykkiset) syyt. Mutta kuinka kukaan voi tietää, miten koiransa juoksuihin suhtautuu tai niiden kanssa pystyy elämään, jos koira leikataan ennen ensimmäisiäkään juoksuja..

Jos joku tahtoo perustella oman koiransa leikkauttamista nuorena, niin otan kokemuksia hämmentyneenä ja avoimena vastaan.

Kinoko

Kinoko
Viestimäärä: 1426

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Sunnuntaina, 04.07.2010 klo 12:23  
+
0
^ Jos mulle tulisi narttukoira taloon (mikä on epätodennäköistä) se todennäköisesti sterilisoitaisi ennen ensimmäisiä juoksuja siksi, että talossa on ennestään uros, jota en voi viedä hoitoon mihinkään niin pitkäksi aikaa, mitä juoksut kestävät. Ja juoksuista narttua nyt vielä vähemmän voi viedä mihinkään hoitoon, koska kaikilla tutuilla on vain uroskoiria ja koirattomat tuskin siihen rumbaan suostuvat. Siksipä minulle tuskin koskaan tuleekaan narttua, ellei mahdollisesti aikuista, jo leikattua koiraa.

Mun mielestä terveydelliset ja käytännön syyt on hyväksyttäviä syitä leikkauttaa koira. Esim. tutuillamme on labbis, joka on kastroitu ihan vaan siitä syystä, että asuvat maalla, ja naapurissa elelee narttu. Helpottaa varmaan sekä koirien, että ihmisten elämää, kun ei tarvitse kahdesti vuodessa koko ajan vahtia koiria. Tämä labbis pysyy siis irrallaan pihalla noin muuten.
Ur kaoset talade en röst som sade: le, och bli glad ty det kan bli värre. Och jag log, och blev glad, och det blev värre!

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Sunnuntaina, 04.07.2010 klo 14:53  
+
0

Kinoko kirjoitti:

Siksipä minulle tuskin koskaan tuleekaan narttua, ellei mahdollisesti aikuista, jo leikattua koiraa.


Jep. Juuri näin minäkin ajattelen. Eli jos jo valmiiksi tiedetään, ettei narttu juoksuineen vaan mitenkään päin mahdu 'laumaan', niin sitä ei oteta. Tai sitten tarjotaan koti nimenomaisesti vanhemmalle, jo leikatulle tytölle.

Ja sama toki myös toisinpäin. Eli jos urosta narttulauman jatkeeksi mietitään.

Kinoko kirjoitti:


Mun mielestä terveydelliset ja käytännön syyt on hyväksyttäviä syitä leikkauttaa koira. Esim. tutuillamme on labbis, joka on kastroitu ihan vaan siitä syystä, että asuvat maalla, ja naapurissa elelee narttu.


Olet oikeassa. Tämä syy on järkeenkäypä. Sillä mahdollistetaan koiralle ympäri vuoden vapaa elo omassa pihassa, mutta ehkäistään mahdollisia 'ei-ainakaan-niin-toivottuja' sekarotuisia pentuja. Tässäkin silti jotenkin itse toivoisi, että se uros saisi kasvaa aikuiseksi, ennenkuin sen miehisyys viedään. Usein kuitenkin ajatus on mahdoton, tai koira pitäisi pitää kiinni vahingon varalta juuri se aika, kun se eniten oppii ja rajojaan kokeilee..
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 04.07.2010 klo 14:54)

hupellus

hupellus
Viestimäärä: 228

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Sunnuntaina, 04.07.2010 klo 15:22  
+
0
Meille ell sanoi suosittelevansa kastrointia aina kun koiraa ei aiota käyttää pentujen teettämiseen. Sanoi myös että hänen mielestään kannattaa tehdä aikasessa vaiheessa niin ettei koira opikaan niitä uroksen elkeitä.
Ite oon miettiny onko se sille koiralle helpompaa jos se ei niin ehdi kokeakaan itseään uroksena kun muut koirat ei sitten kastroinnin jälkeen suhtaudu siihen kuitenkaan niin, vaan se kuulemma haisee ennemmin tiineelle nartulle. Tyyliin sille ei sit tuu itsetunto-ongelmia kastroinnin jälkeen :shifty:

Meillä myös naapurissa 5 narttua ja vaikka onkin aidattu piha ettei tarvi sitä karkuruutta pelätä niin kyllä ne nartun juoksut urostakin stressaa. --Ja onhan se niinkin että jos tämä lenkillä päättäis lähtee tyttöjen perään niin fyysistä voimaa mitattaessa jäisin varmasti auttamatta kakkoseksi.

Jotta kovasti pohdituttaa että kannattaako se vaiko eikö ja onko se nyt aina ihan oikein. Periaatteessa en kyllä nää että koira siinä kauheesti elämästään menettäis ainakaan. Sukuaan se ei pääse jatkamaan kuitenkaan.

kadi

kadi
Viestimäärä: 839

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Sunnuntaina, 04.07.2010 klo 16:19  
+
0
^mutta miksi sitten olet valinnut uroksen? Yleisesti kai eläinlääkärit suosittelevat nartun steriloimista, jos sitä ei aiota pennuttaa. Uroksen on kassiensa kanssa kyllä mahdollista elää terveenäkin, pääsi se sitten astumaan tai ei.

hupellus

hupellus
Viestimäärä: 228

VS: KASTROINTI JA STERILOINTI - Sunnuntaina, 04.07.2010 klo 16:36  
+
0
Jos ois sellanen vaihtoehto niin ottaisin varmaan sukupuolettoman koiran :nolo:
Jotenkin kuvittelen että koiran elämä ilman sukupuoleen liittyviä stressejä ois sille helpompaa. Toki varmasti myös omistajalle, mutta en lähde esimerkiksi tekemään kastrointipäätöstä siltä pohjalta helpottuuko minun elämäni vaiko eikö, siinä vaiheessa lähestytään ehken jo epäeettisyyttä.

Kuitenkin, niinkuin Kadi sanoit, uros voi elää tervettä elämää kassiensa kanssakin. Ja se laittaa miettimään sitä onko kastrointi kuitenkin vaan turha leikkaus.
(Viestiä on muokattu sunnuntaina, 04.07.2010 klo 16:46)

  Siirry sivulle: 1 2 3 ... 25
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä26151
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5811
Viestejä yhteensä543785
Uudet käyttäjät tänään0
Viestiketjuja aloitettu tänään0
Viestejä kirjoitettu tänään0
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263738
(Tilastot päivitetty viimeksi 29.09.2020 klo 05:15)