Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Keskiviikkona, 11.01.2012 klo 21:42

4H-dogsittertoiminta palvelee sekä nuoria koiranystäviä että kiireisiä koiranomistajia

Jo yli 80 vuotta Suomessa toiminut 4H-järjestö järjestää nuorille suunnattuja dogsitterkursseja. Vuoden 2011 alkupuolella uusi kurssi on alkamassa mm. Järvenpäässä.


4H-toiminta sai alkunsa alunperin Yhdysvalloista. Sen tarkoituksena on tarjota nuorille mielekästä tekemistä, kasvattaa heistä vastuuntuntoisia ja opettaa heille työelämän alkeita. Nykyään 4H-yhdistyksiä on yli 100 maassa. Suomessa 4H on toiminut vuodesta 1928. 4H-yhdistykset järjestävät nuorille erilaisia kerhoja, leirejä ja myös välittävät nuoria erilaisiin kodin pieniin avustustöihin. Koirat.comin kannalta mielenkiintoisin toiminta on tietenkin 4H-dogsitterit.

Koirat.com haastatteli Tuusulan 4H-yhdistyksen dogsittervastaavaa Ann-Marie Hagmania. Tuusulan yhdistyksellä alkaa 30.1.2012 dogsitterkurssi, jonka käytyään nuori voi toimia 4H-dogsitterinä. Kurssille voivat osallistua kaikki kurssivuoden aikana 14 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat nuoret. Yläikäraja kurssilaiselle on 28 vuotta, mutta yleensä kurssilaiset ovat 14-18-vuotiaita. Ehdoton enemmistö osallistujista on tyttöjä, mutta myös pojat ovat erittäin tervetulleita mukaan. Kurssilla nuori oppii perusteet koiranhoidosta ja erilaisista koiraharrastuslajeista. Lisäksi kurssilaiset tekevät tutustumiskäyntejä mm. kasvattajien luokse ja koiratapahtumiin. Kurssi kestää huhtikuun puoliväliin saakka. Tämän jälkeen nuori voi vastaanottaa 4H-yhdistyksen välittämiä koiranhoitokeikkoja ja ansaita itselleen rahaa.

Tyypillisin 4H-dogsitterpalvelun asiakas on Hagmanin mukaan kiireinen työssäkäyvä henkilö, joka tarvitsee koiranulkoilutusapua. Näiden lisäksi asiakaskuntaa kartuttavat henkilöt, jotka eivät sairautensa vuoksi pysty hoitamaan koiraansa täyspainoisesti. Loma-aikoina dogsittereille on usein kova kysyntä. Moni koiranomistaja vieroksuu kennelhoitoloita, jolloin dogsitteristä tulee hyvä vaihtoehto. Lomahoidot ja muut pidempiaikaiset hoidot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Joissain tapauksissa dogsitter asuu koiran kotona omistajien poissaolon ajan, joissain tapauksissa taas koira muuttaa dogsitterin kotiin asumaan hoidon ajaksi. Mikäli taloudessa on muita lemmikkejä, kuten kissoja tai jyrsijöitä, pystyy dogsitteri hoitamaan myös ne.

Kun tarve dogsitterille tulee, saa yhteyden helpoiten puhelimitse. Yhdistyksen alueellisten välityspuhelinten avulla hoitajan saa nopeimmillaan vaikka samalle päivälle. Toiveena kuitenkin on, että yhteydenotto tapahtuisi n. viikkoa ennen hoidon tarvetta. Yhdistys välittää asiakkaan tiedot dogsitterille, joka ottaa yhteyttä asiakkaaseen ja sopii hoidon yksityiskohdat. Hoidon hinta vaihtelee hieman alueittain. Tuusulassa hintaa tunnin lenkitykselle tulee reilun kympin verran, vuorokauden hoidon ollessa 40euroa. Hinta sisältää arvonlisäveron ja yhdistys maksaa myös työnantajamaksut. Parhaimmillaan dogsittertoiminnasta hyötyvät sekä innokas nuori koiraharrastaja, että koiranhoitoapua tarvitseva koiranomistaja. Varmuuden vuoksi kaikki dogsitterit ovat kuitenkin myös vakuutettuja.

Tuusulan alueen 4H-yhdistyksen sivuille pääset tästä linkistä

Muiden alueiden 4H-yhdistysten sivut löytyvät tämän linkin takaa

Koirat.com - 11.01.2012

Aiheeseen liittyviä uutisia: