Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Sunnuntaina, 05.12.2010 klo 18:45

Koirat.com testaa - Dog E-Walk koulutuslaite

Koirat.comin talven tuotetesteissä on vuorossa koulutuslaite. Dog E-walk on saksalainen keksintö, jolla voi opettaa koiraa kulkemaan vetämättä taluttimessa. Lisäksi laitetta voi käyttää kauko-ohjaustoiminolla vaikkapa peruskoulutuksen apuna.


Laite toimii ultraäänellä. Taluttimeen kytkettynä laitteesta vapautuu signaaliääni koiran vetäessä. Vedon voimistuessa myös signaali voimistuu, ja se lakkaa välittömästi kun vetäminen loppuu.

Kauko-ohjauksella ohjaaja voi halutessaan antaa koiralle signaalin ja myös lopettaa sen välittömästi koiran toimiessa toivotulla tavalla. Ultraäänisignaali ei kuulu ihmisen korvaan, vaan ohjaaja huomaa signaalin vapautuvan laitteen LED-näytöstä.

Signaali luo koiralle epämiellyttävää painetta ja sen loppuminen on koiralle palkkio. Kyseessä on siis operantti ehdollistaminen.

Vertailun vuoksi valitsin testikoiriksi laumamme kaksi ääripäätä: suhteellisen herkän ja kiitollisen koulutettavan saksanpaimenkoira Jeren sekä itsenäisen ja lujatahtoisen tiibetinmastiffi Aurin.

Molemmat koirat ovat peruskoulutettuja mutta rodulleen tyypillisenä edustajana Auri päättää itse milloin käskyjä on noudatettava. Jere sen sijaan toimii useimmissa tilanteissa moitteettomasti, mutta suorittaa annetut käskyt toisinaan melko hitaasti.

Koirien erilaisuuden vuoksi päätin painottaa testauksessa eri asioita:
Jeren kanssa pyrin hiomaan ja vauhdittamaan käskyjen toteuttamista, ja Aurilta pyrin kitkemään ongelmakäyttäytymistä sekä vahvistamaan kieltoa.
Lisäksi kokeilin molempien kanssa talutin-toimintoa.

Jeren kanssa hiottiin sivulle ja maahan menoa, istumista makuuasennosta ja seuraamista. Alussa laite aiheutti Jeressä hämmennystä ja se reagoi pyrkimällä tilanteesta pois. Pienen totuttelun jälkeen Jere oivalsi nopeasti jutun juonen ja ryhtyi piakkoin itse korjaamaan suorituksiaan ilman erillistä käskyä. Aikaisemmin sivulle meno on useimmiten jäänyt puolitiehen, eikä Jere ole istunut vaikka vierelle on löytänytkin. Maasta istumaan nousu on niin ikään ollut Jeren mielestä tarpeeton tehtävä. Laitteen avulla Jere alkoi totella käskyjä nopeammin ja täsmällisemmin, joten laite toimi toivotulla tavalla.

Taluttimeen kytkettynä laite ei toiminut Jeren kanssa toivotulla tavalla, mikä johtunee valjaista. Kurkunpään vaurion vuoksi Jerellä ei voi käyttää kaulapantaa näin valjaiden ja taluttimen väliin kytkettynä laitteen välimatka koiraan lienee liian pitkä, eikä koira reagoi signaalin vapautumiseen.

Aurin ongelmakohtia ovat murrosikäiselle tyypillinen uhittelu muille koirille, tavaroiden liiallinen vahtiminen sekä ovesta tunkeminen luvatta. Aurissa laite ei herättänyt sen kummempia tunteita. Käytöstään Auri ei muuttanut edes kovimmasta signaalista. Ainoastaan toistuva kiinnostus laitetta kohtaan osoitti sen havaitsevan laitteessa jotain erikoista mutta keskittyessään muihin koiriin se ei ilmaissut eleelläkään tajuavansa laitteen olemassaoloa. Taluttimeen kytkettynäkään laite ei vaikuttanut Auriin millään tavalla.

Jeren kanssa tulen käyttämään laitetta jatkossakin, sillä se näyttäisi tavanomaisen motivoimisen lisäksi olevan juuri sopiva pakote käskyjen noudattamiseen. Aurin ja muiden tiibetinmastiffien kanssa tulen tuskin saavuttamaan merkittävää läpimurtoa, sillä rotu on tyypillisesti hyvin paksunahkainen ja uppiniskainen. Sen sijaan pennun koulutuksessa uskon laitteen olevan hyödyllinen.

Tavanomaisen vastaanottavien koirien koulutuksessa laite on mitä oivallisin apukeino mutta luupääkoiriin en usko sen tehoavan. Muutaman testipäivän jälkeen Jere vaikutti jopa innostuvan laitteen nähdessään kun taas Auri ei vieläkään ole reagoinut muuten kuin haistelemalla laitetta.


Dog E-Walk on myynnissä Koirat.comin yhteistyöverkkokauppa Petnetstoressa

Koirat.com - 05.12.2010

Aiheeseen liittyviä uutisia: