Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Sunnuntaina, 24.06.2012 klo 21:25

Koirat.com arvioi: Onnistu koirasi koulutuksessa – Tommyn kannustava koulutusopas

Koirat.com bongasi WSOY:n uutuuksista mielenkiintoisen koirankoulutusoppaan. Päivi Romppainen on koostanut kirjaksi Tommy Wirenin ajatukset ja opit koirankoulutuksesta. Yllättävä teoriaosuus ja rautalangasta vääntäen-tason käytännön osuus tekevät kirjasta suosittelemisen arvoisen.


Kirjan rakenne on selkeä. Aluksi Wiren kumoaa vallalla olevia käsityksiä koirankoulutuksesta ja perustelee omaa kantaansa. Wirenin koko oppi pohjautuu koulutustieteeseen, käyttäytymistieteeseen ja psykologiaan. Wiren siteeraa useita psykologian klassikkotutkijoita aina Skinneristä Pavloviin. Susilauma-ajatteluun ja laumahierarkia-ajatteluun pohjautuvat koirankoulutusmenetelmät Wiren tuomitsee vanhanaikaisina ja tieteellisesti jo vääriksi todettuina.

Kun myytit on kumottu ja pohja Wirenin ajatuksille selvennetty, on edessä teoriaosuus. Wiren käy läpi kattavasti koirankoulutuksen teoriaa ja yhä jatkaa virheellisenä pitämiensä mielipiteiden kumoamista. Wiren tarjoaa välillä yllättäviäkin ratkaisuja. Esimerkiksi ohitusrähinäongelman ratkaisu kuulostaa ensilukemalta järjenvastaiselta, mutta Wiren perustelee asiansa hyvin ja pienellä pureskelulla huomaa Wirenin ratkaisuehdotuksessa olevan sittenkin järkeä.

Teoriatarjoilun jälkeen vuorossa on käytännön opetus. Wirenin mukaan kaikki koulutus pohjautuu neljään perustaitoon. Kun koira osaa nämä neljä, on sille helppo opettaa kaikki muut tarvittavat käskyt. Wiren opettaa seikkaperäisesti, vaihe vaiheelta, miten koiralle koulutetaan mikin käsky. Käskyjen opetusosio toimii irrallisenaankin, joten kirjasta saa tarvittaessa pika-apua yksittäisen käskyn opettamiseen. Parhaiten käytännönosio toki toimii, mikäli on ensin lukenut teoriaosuuden.

Lopuksi kirjassa käydään vielä läpi joitain koulutusongelmia ja ratkaisuja niihin. Koulutusongelmia esitellään esimerkkitapausten avulla, jolloin ne ovat konkreettisempia ja helpompia ymmärtää. Ongelmatapausosio tukee hyvin aikaisempia teoria- ja käytännön osuuksia. Se tuo esitetyt opit lähemmäksi lukijaa ja esittelee käytännön tasolla, mistä erilaiset ongelmat johtuvat ja minkälaisten käskyjen ja uusien tapojen avulla ongelmat saadaan ratkaistua.

Mikäli kirjan lukijana on pennunomistaja, havaitsee hän nopeasti ikävän puuteen: kirjassa ei opeteta sisäsiisteyttä. Niin teoria- kuin käytännön osuudessakin sisäsiisteys loistaa poissaolollaan. Välillä kirjan teoriaosuudet ovat vaikeaselkoisia ja vaativat hieman työstämistä ennen kuin teoria aukeaa kunnolla lukijalle. Kunnolliseksi avuksi ja perusteokseksi koirankoulutukseen kirjasta on vasta toisen lukukerran jälkeen. Kuitenkin jo ensimmäisellä kerralla kirjasta saa irti sen verta, että sitä suosittelee mielellään muillekin.

Koirat.com - 24.06.2012

Aiheeseen liittyviä uutisia: