Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
UUTINEN - Torstaina, 03.03.2011 klo 12:42

Lemmikkien tunnistusmerkintää vaaditaan pakolliseksi

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry vaatii Suomeen lemmikkien lakisääteistä tunnistusmerkintäpakkoa. Samalla asialla on myös europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, joka ajaa tunnistusmerkintäpakkoa koko EU:n alueelle.


Tällä hetkellä voimassa olevien säädösten mukaan ainoastaan valtion rajoja ylittävillä lemmikeillä on oltava tunnistemerkintä. Koirien ja kissojen kohdalla tunnistusmerkintä tarkoittaa joko tatuointia tai ihon alle laitettavaa mikrosirua. Mikään laki ei kuitenkaan velvoita omistajia tunnistemerkitsemään vain kotimaassa asuvaa lemmikkiä. Lisäksi ongelmana on, ettei omistaja ole velvollinen ilmoittamaan tunnistusmerkittyä lemmikkiään minnekään rekisteriin. Tästä syystä mahdollisessa karkutilanteessa tunnistusmerkintä voidaan kyllä löytää lemmikistä, mutta valtakunnallisen rekisterin puuttuessa merkintää ei aina saada yhdistettyä oikeaan omistajaan. Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen vaatiikin, että Suomeen saataisiin yksi, kaikki kunnat ja lemmikit kattava rekisteri.

Joissain harrastuksissa, esimerkiksi näyttelyissä, tunnistemerkintä on kyllä pakollinen. Läheskään kaikki omistajat eivät kuitenkaan harrasta lemmikkinsä kanssa eikä toisaalta harrastuksia järjestävät tahot ole oikeutettuja säätämään lakeja.

Aiheesta enemmän Hesyn tiedotteessa

Koirat.com - 03.03.2011

Aiheeseen liittyviä uutisia: