Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
UUTINEN - Maanantaina, 31.05.2010 klo 18:05

Uusi pentutehtailutapaus julki

Satakunnassa on tullut ilmi uusi pentutehtailutapaus.


Novascotiannoutajapentueesta kaksi myytiin samalla kyydillä Rovaniemelle. Molemmat pennut oireilivat koko matkan Satakunnasta Rovaniemelle. Pennut vietiin heti eläinlääkärille, joka totesi niiden olevan vakavasti sairaita. Toinen pennuista lopetettiin, toinen taistelee hengestään.

Ylen uutisiin haastatellun Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liiton toiminnanjohtajan Helinä Ylisirniön mukaan vastaavat pentutehtailutapaukset ovat aivan liian yleisiä Suomessa. Pentutehtailijat osaavat myös kiertää lakia, eikä Suomen Kennelliitollakaan ole toimivaltaa kaikkia kasvattajia kohtaan. Ylisirniön mukaan pentutehtailu saadaan loppumaan vain, mikäli ihmiset lopettavat ostamasta pentuja tehtaista.

Pentutehtaalla tarkoitetaan yhtä tai usempaa henkilöä, jotka teettävät runsaasti pentuja välittämättä eläinsuojellullisista seikoista. Pentutehtaiden koiria ei ole terveystarkastettu (rodusta riippuen silmät, polvet, sydän, kyynärät ja/tai lonkat tulisi olla tarkistettu ennen pentujen teettämistä), nartuilla teetetään jokaisesta juoksusta pentuja, koirien sukusiitosprosentit ovat korkeat ja pennut myydään usein rekisteröimättöminä. Lisäksi pentutehtaat eivät useinkaan salli tavata pentujen vanhempia ja monesti myös pennut tarjoudutaan "ystävällisesti" tuomaan esim lähimmälle huoltoasemalle.

Hyvä kasvattaja haluaa aina tavata uudet pennunostajat ainakin kerran kasvotusten ja esittelee vähintään pentueen emän. Lisäksi hän on halukas kertomaan koiriensa terveystuloksista, päästää pennunostajat näkemään tilan, jossa pennut oleskelevat ja on kiinnostunut pennun tulevista kotioloista. Kasvattaja rekisteröi pennut eikä luovuta niitä ennen 7viikon ikää. Mikäli nämä kriteerit eivät täyty, on pennunostajan syytä olla varuillaan. Huonoissa oloissa asuvaa pentua ei tule ikinä ostaa, ei edes säälistä, koska tällöin pentutehtailijat jatkavat toimintaansa!

Ylen uutisten lisäksi aiheesta löytyy lisää Koirat.comin keskustelupalstalta , jossa kirjoittelee toinen uutisessa mainituista pennunostajista.

Koirat.com - 31.05.2010

Aiheeseen liittyviä uutisia: