Ohjeet ja säännöt
Takaisin
HARRASTUKSET - Torstaina, 23.12.2010 klo 19:21

paimennus

Siirry sivulle: 1 ... 4 5 6 7

yorath

yorath
Viestimäärä: 1124

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 19:04  
+
0

körppis kirjoitti:

Mikset remux nyt päästä meitä tästä jännityksestä ja kerro, että mitkä on ne 2-4 rotua, jotka kelpaavat paimennukseen?

Sivusilmällä keskustelua seuranneena olen ihan samaa mieltä.
{ slku Väinö s. 02.01.2013 }
{ slku Unto s. 02.06.2016 }

Hengessä mukana-blogi / instagram @hengessamukana

But the ocean's not whiskey and I'm not a duck.

Remux

Remux
Viestimäärä: 389

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 21:39  
+
0
No tietenkin bortsu, kelpie ja aussie, näistäkin siis työlinjat. Neljänneksi voi sitten arpoa jonkun näistä pienten rotujen edustajista, kukin mieltymystensä mukaan.

innna

innna
Viestimäärä: 4768

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 21:42  
+
0
^ No mikä se sinun mieltymyksesi on? Miksi sanot noin, kun aikaisemmin esitit hyvin selvästi, että niitä rotuja on tasan tarkkaan se max. 4. Miten kukaisenkin oman mieltymyksen mukaan voisi valita, jos asiasta on kuitenkin absoluuttinen totuus.

Fiksua olisi ehkä tässä vaiheessa pahoitella, että oma rotutuntemus ei tainnut olla riittävällä tasolla moisen väitteen esittämiseksi.
Pessi ja Ilo ja Aura <3
"The only real radicalism in our time will come as it always has — from people who insist on thinking for themselves and who reject party-mindedness." - Christopher Hitchens
(Viestiä on muokattu tiistaina, 11.06.2013 klo 21:43)

Remux

Remux
Viestimäärä: 389

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 21:51  
+
0
Voi niitä olla 20, en tunne kaikkia rotuja, mutta ovat niin marginaalisia Suomessa ettei ehkä tarvitsekaan jokaista laskea. Harva niitä harkitsisikaan jos pelkkää työkoiraa etsii. Itse en harkitsisi kuin korkeintaan kahta rotua, jos pelkkää paimenkoiraa etsisin.

Vanis

Vanis
Viestimäärä: 6114

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 22:03  
+
0
Just. Eli kaikki tämä päteminen olikin vain omaan mieltymykseen perustuvaa länkytystä mututuntumalla?
Eihän kukaan tässä keskustelussa ole pelkkää paimenkoiraa ollut etsimässä, vaan täällä on keskusteltu paimentamisesta harrastamisena. Kuten sanottu, jos haluaa paimenkoiran työhön, kannattaa varmasti kiinnittää entistä enemmän huomiota rotuun ja linjaan. Niitä toimivia rotuja löytyy kuitenkin huomattavasti enemmän kuin nuo ilmoittamasi 2-4.
Jos joku haluaa koiransa kanssa harrastaa paimentamista, ei koiran ole pakko olla mikään mainitsemistasi oikeista paimenroduista. Valmiuksia paimentamiseen voi olla muillakin, kuten tässä on miljoona kertaa sanottu. Jos ei onnaa, niin sitten pitää keksiä muuta tekemistä. Jos onnaa, niin mikäs siinä sitten. Se ei ole bortsu-, kelpie-, aussie- ja nimeltämainitsemattoman superyllätyssektoripikkupaimenharrastajilta pois.

Remux

Remux
Viestimäärä: 389

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 22:12  
+
0
Mielipiteistähän tässä on keskusteltu, minä heitin vain oman mielipiteeni. Se perustuu siihen mitä useampi pitkän linjan harrastaja ja lampuri on sanonut, toimivia rotuja ei ole montaa. Yksilöitä useammassa rodussa saattaa ollakin. Se että on mudeja,pumeja, kaanaankoria ja muita marginaalisia rotuja lukemattomia jotka toimivat paimennuksessa, ei poista sitä ettei sinne tarvitse päästä jokaisen belgin, sheltin, collien ja mikälie "paimenkoiran" kokeilemaan josko tämä yksilö toimisikin kun 20 edellistä ei. Ja edelleenkin puhutaan minun mielipiteestäni ja onneksi monen lampurinkin.

Tutuli

Tutuli
Viestimäärä: 3982

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 22:16  
+
0
^Miksi ei? Jos toimitaan lampaiden ehdoilla ja lopetetaan hommat, jos koira ei toimi, niin mitä väärää siinä on? Eihän niistä "oikeistakaan" paimenkoirista heti tiedä, miten se paimennus sujuu.
Shetlanninlammaskoira Alissa 23.11.2008
Muistoissa tiibetinspanieli Mona 1992-2006

Tonteria

Tonteria
Viestimäärä: 2481

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 22:20  
+
0
Tuolla Remuxin pettämättömällä logiikalla voitaisiin ihan hyvin viedä bortsujen pk-oikeudet pois - mitä ne suotta siellä tokoilevat kun oikeaa viettivoimaa löytyy ehkä kahdelta yksilöltä ja niiltäkin vain omistajiensa mielestä.
Kodinturva(tuho)joukkona häärää ja mökeltää ssu Giteas Inverno, "Pyry"
Rakas enkelikoirani, ssu Giteas Ginori, "Arttu"

Hullut koiranaiset biksukuntoon
Kuvatuksia

Rorys

Rorys
Viestimäärä: 5244

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 22:28  
+
0
^ Jooo tai sitten vaan samantien kaikilta muilta paitsi malinoiseilta pk-oikeudet pois. Koska kyllähän tosi pk-harrastaja ottaa malin.

Tonteria

Tonteria
Viestimäärä: 2481

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 22:31  
+
0
^Totta. Malikka tai käyttösakemanni. Siinä on ne kaksi ainoaa palveluskoiraa.
Kodinturva(tuho)joukkona häärää ja mökeltää ssu Giteas Inverno, "Pyry"
Rakas enkelikoirani, ssu Giteas Ginori, "Arttu"

Hullut koiranaiset biksukuntoon
Kuvatuksia

Vanis

Vanis
Viestimäärä: 6114

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 22:46  
+
0
Mikä rotu on jalostettu agilityyn? Mun mielestä on väärin esteitä kohtaan antaa vääränrotuisten talloa niitä! :paapatus:

Jottai ei täysin OT:ksi menisi, niin tässä minun kelvoton vääränrotuinen paskapaimenkoirani ahdistelemassa lammasparkoja. Pian tämän kuvan ottamisen jälkeen lampaat ratkesivat ryyppäämään ja jäivät saikulle. :eitietoo:

yorath

yorath
Viestimäärä: 1124

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 22:58  
+
0

Vanis kirjoitti:

Mikä rotu on jalostettu agilityyn? Mun mielestä on väärin esteitä kohtaan antaa vääränrotuisten talloa niitä! :paapatus:

Hahaha! :nauru: :nauru:
{ slku Väinö s. 02.01.2013 }
{ slku Unto s. 02.06.2016 }

Hengessä mukana-blogi / instagram @hengessamukana

But the ocean's not whiskey and I'm not a duck.

körppis

körppis
Viestimäärä: 149

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 23:11  
+
0

Vanis kirjoitti:

Jottai ei täysin OT:ksi menisi, niin tässä minun kelvoton vääränrotuinen paskapaimenkoirani ahdistelemassa lammasparkoja. Pian tämän kuvan ottamisen jälkeen lampaat ratkesivat ryyppäämään ja jäivät saikulle. :eitietoo:Olikohan tää meidän paikka, missä käytiin paimentamassa, ihan täys poikkeus koko paimennushommassa, kun paimennettiin 29-päistä laumaa eikä vaan viittä lammasta? (Viittaan myös banaanin videoon) :kieli: Ja välit koiran ja lampaiden välillä aika huikeet...
Sk collieuros Kake, s. 07/2012

Vanis

Vanis
Viestimäärä: 6114

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 23:21  
+
0
^En osaa varmasti sanoa, kun en ole muualla käynyt, mutta kuulemani ja lukemani perusteella on tavallisempaa aloittaa pienestä laumasta ja läheltä. Tosin nuo lampaat ovat tottuneita erilaisiin koiriin ja ihmisiin, kun taas ne sinun videossa esiintyvät vaikuttivat aremmilta. Silloin on varmasti parempi aloittaa kauempaa, mutta itse sain ainakin enemmän irti tällaisesta kokemuksesta.
Jatkossa tullaan toki paimentamaan myös isompaa laumaa isommalla alueella, mutta tämä oli hyvä tapa herätellä sitä viettiä ja kokeilla, onko koirasta mihinkään.

TinjaHilla

TinjaHilla
Viestimäärä: 102

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 23:31  
+
0
Rauhoittukaa nyt hetkeksi. Teillä on niin kiire ottaa Remuxin (ja minun) kommentit henkilökohtaisina loukkauksina ja puolustella omia tekemisiänne, että kadotatte koko jutun juonen.

Mietitään hetkeksi paimennusta sen lampaan näkökulmasta. Lammas on saalis- ja pakoeläin. Paimennus perustuu siihen, että lammas väistää siihen kohdistuvaa uhkaa. Uhka tuottaa stressiä ja kaikkein taitavimmankin paimenkoiran suorittama paimennus tuottaa aina jonkin asteista stressiä lampaille. Puhumattakaan minkälainen stressi lampaille aiheutuu, kun niitä paimentaakin useampi kokematon koira päivän aikana. Siinä on ainakin minulle riittävä syy jättää nämä elämyspaimennukset ja kerran kokeilut väliin.

Paimennus on todella huono harrastus, sillä siinä pelataan elävän olennon kanssa. Perheelläni oli aikoinaan lemmikkilampaita ja toivoisin joskus itsekin pystyväni hankkimaan pienen lammaskatraan ja pari hevosta omaan pihaan (ehkä sitten eläkkeellä), joten minun vereni alkaa kyllä kiehua, kun lammasta pidetään paimennuksessa vain jonakin urheiluvälineenä. Lammas ei ole mikään tahdoton villapallo tai tyhmä kolmannen luokan tuotantoeläin. Agilityeste ei elottomana olentona tallomisesta kärsi.

Olen itse henkilökohtaisesti sitä mieltä, että paimennukset voisi jättää kokonaan ammattitilojen työkoirille. (Aidot työkoirat ovatkin sitten kultaakin arvokkaampia tilojen töissä.) Ehkä korkeintaan voin hyväksyä jalostuksellisesti tärkeät paimennuskokeilut. Toisin vain harvalla rodulla paimennusvietillä on enää mitään merkitystä jalostuksen kannalta.

Kiitos muuten kukkahatusta! Otan sen mielelläni vastaan aina kun puhun eläinten hyvinvoinnista.
Shetlanninlammaskoira Tinja
Bordercollie Hilla

Tinjan ja Hillan treeniblogi

Remux

Remux
Viestimäärä: 389

VS: PAIMENNUS - Tiistaina, 11.06.2013 klo 23:34  
+
0

Tonteria kirjoitti:

Tuolla Remuxin pettämättömällä logiikalla voitaisiin ihan hyvin viedä bortsujen pk-oikeudet pois - mitä ne suotta siellä tokoilevat kun oikeaa viettivoimaa löytyy ehkä kahdelta yksilöltä ja niiltäkin vain omistajiensa mielestä.Ihan hyvä trolli.

Mutta menipä aikalailla ohi aiheen ja henkilökohtaiseksi piikittelyksi. Kuvastaa palstan henkistä ikää erittäin hyvin. Oikeassa olet ettei oikeita pk-rotuja montaa olekaan, muiden mukana olosta vain ei ole haittaa kenellekkään. Paimennuksessa on taas mukana ne lampaat. Eläinsuojelulakikin kieltää useiden rotujen paimennustyylin nykyään suomessa. Mutta kyllähän nekin toimivat kun lampaat on ensin bortsuilla opetettu koiraa väistäväksi :lallati:

Lyytikäinen

Lyytikäinen
Viestimäärä: 461

VS: PAIMENNUS - Keskiviikkona, 12.06.2013 klo 09:56  
+
0
Minä myös olen sitä mieltä, että paimennushommat olisi hyvä jättää nimenomaan niille paimentaville roduille. Kyllähän jokaisen koiran voi opettaa paimentamaan, mutta se on ihan eri asia että kuinka paljon stressiä koulutus aiheuttaa lampaille syttymättömän paimenkoiran kuin luontaisen paimentajan koulutuksessa.

Esimerkiksi collieissa on ihan pirusti niitä koiria, jotka juoksevat lampaiden sekaan, hajottavat lauman ja pahimmassa tapauksessa käyvät lampaisiin kiinni kovan saalistusvietin takia. Lampaiden lukutaitoa ei ole ollenkaan, vaikka sinänsä se pieni paimennuskaari ja lauman kiertämisen haju varmaan sieltä pääkopasta löytyykin. Joo, liina on näitä koiria varten, mutta lampaat eivät sen liinan olemassaoloa ymmärrä vaan tuntevat nahoissaan koiran aiheuttaman paineen koko ajan. Tokihan näitä päälle käyviä koiria löytyy bortsuistakin, mutta ammattilaiset sentään tajuavat ottaa ne koirat pois kokonaan käytöstä sen sijaan että jatkaisivat mukavaa "harrastelua" lampaita kiusatakseen. On ihan älytöntä ja omaan mieleen jopa eläinrääkkäykseen verrattavaa, jos lampaille viedään päivän tai jopa viikonlopun aikana useita lampaisiin täysin syttymättömiä (ja näitä riittää, kun järjestetään erityisiä paimennuspäiviä ns. vääränrotuisille koirille) koiria. Se on ihan vain ja ainoastaan lampaiden kiusaamista.

Puhun nyt oman rotuni puolesta, joka on siis collie. Tiedän kymmenia koiria, joita viedään aktiivisesti kesäisin lampaille, mutta vain kaksi jotka ovat lampureiden mukaan hommaan edes jotenkin syttyneet (tosin näistäkin vain toinen läpäisi soveltuvuuskokeen). Kaikki muut koirat ovat lampaiden silmissä huutavia ja saalistavia kiusankappaleita, joiden ainoana hallintavälineenä toimii narun päässä roikkuva ohjaaja.

Paimennusta ei voi millään tasolla edes verrata pk-puoleen tai agilityyn. Niissä toiminnan kohteena ovat esineet, eivät toiset eläimet.
(Viestiä on muokattu keskiviikkona, 12.06.2013 klo 10:01)

Csia

Csia
Viestimäärä: 77

VS: PAIMENNUS - Keskiviikkona, 12.06.2013 klo 11:26  
+
0

Lyytikäinen kirjoitti:

Tokihan näitä päälle käyviä koiria löytyy bortsuistakin, mutta ammattilaiset sentään tajuavat ottaa ne koirat pois kokonaan käytöstä sen sijaan että jatkaisivat mukavaa "harrastelua" lampaita kiusatakseen.Mutta silti niitä kokeillaan siellä lampaiden seassa, eikö vain? Ainakin sen kerran.

Kysehän on siitä, että kävitpä harjoittelemassa ja harrastamassa paimennusta millä tahansa koiralla, rodusta riippumatta ei mukavaa harrastelua jatketa, mikäli koira ei syty vaan kiusaa lampaita. Tuskin kukaan vie koiraansa paimennusta kokeilemaan ihan vain lampaita kiusatakseen. Suurin osa myös varmaan tuntee koiransa siinä määrin, että tietää, kannattaako kokeilla. Vai onko joku tässä ketjussa myöntänyt vievänsä vääränrotuisen näykkimään ja jahtaamaan lampaita useamman kerran?

annajaada

annajaada
Viestimäärä: 675

VS: PAIMENNUS - Keskiviikkona, 12.06.2013 klo 12:57  
+
0
Onpa inhottavaa lukea, kuinka suuret erot ihmisten suhtautumisessa on paimennusta kohtaan. Tässähän alkaa itsekin pohtia, että kannattaako tulevan pennun kanssa alkaa harrastaa paimennusta jos se siihen syttyy vai tyydytäänkö muihin lajeihin. Paimennus kiinnostaa hurjasti ja pentu tulee olemaan paimensukuinen eli syttymisellä on ainakin hyvä todennäköisyys. Ei siis silloin oltaisi ainakaan turhaan kiusaamassa lampaita.
"Dogs are the leaders of the planet. If you see two life forms, one of them's making a poop, the other one's carrying it for him, who would you assume is in charge?" -- Jerry Seinfeld

körppis

körppis
Viestimäärä: 149

VS: PAIMENNUS - Keskiviikkona, 12.06.2013 klo 15:37  
+
0

TinjaHilla kirjoitti:

Uhka tuottaa stressiä -- Paimennus on todella huono harrastus, sillä siinä pelataan elävän olennon kanssa.Puhutko myös muuten luonnetestejä vastaan, siinähän pelataan elävällä luontokappaleella (koira), joka saattaa stressaantua pahastikin testin aikana, puhumattakaan paukkuarasta koirasta, joka sitten saa paskahalvauksen loppulaukauksien aikana?
Sk collieuros Kake, s. 07/2012

  Siirry sivulle: 1 ... 4 5 6 7
Ohjeet ja säännöt
Takaisin
KESKUSTELUN TILASTOJA:Kpl:
Rekisteröityneitä käyttäjiä25965
Moderaattoreita16
Viestiketjuja yhteensä5796
Viestejä yhteensä543760
Uudet käyttäjät tänään2
Viestiketjuja aloitettu tänään2
Viestejä kirjoitettu tänään2
Aktiivisimman kirjoittajan nimimerkkiSipulu
Peukkuja ylös263511
(Tilastot päivitetty viimeksi 29.03.2020 klo 18:15)