Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Keskiviikkona, 17.11.2010 klo 19:46

Koirat.com testaa - Hau-Hau Champion Solitaire -aktivointipeli

Talven aikana Koirat.com testaa erilaisia, koirille ja omistajille tarkoitettuja tuotteita. Ensimmäisenä testissä on Hau-Hau Champion Solitaire-aktivointipeli.


Testaaja: Helmi, perhoskoira, 7v

Sanonta koiranilmasta ei pidä paikkaansa kaikkien koirien kohdalla. Testaajana toimiva Helmi kuuluu joukkoon, joka kävelee sadesäällä kaksi askelta oven ulkopuolelle, hoitaa asiansa ja juoksee takaisin sisälle. Ja kuten ihmisten, on koirienkin syytä pitää välillä lepopäiviä pitkistä lenkeistä. Tällaisina lepopäivinä on hyvä harjoittaa pientä aivojumppaa. Tähän tarkoitukseen on kehitetty erilaisia aktivointipelejä, joista nyt testissä on Hau-Hau Champion Solitaire.

Peliin kuuluu lauta ja seitsemän kuppia. Laudalla on seitsemän koloa, joiden päälle nämä kupit asetellaan. Tarkoituksena on, että koira kaataa tai nostaa pois ne kupit, joiden alle on piilotettu nami.

Ensivilkaisulla tuote vaikuttaa lupaavalta. Pelilauta ja kupit tuntuvat kestäviltä ja laudan alla olevat tassut pitävät laudan hyvin paikallaan. Käyttöohjeissa on selitetty yksityiskohtaisesti pelin eteneminen ja vinkkejä yleisesti aktivointipelien pelaamiseen. Kahdenväriset kupit auttavat omistajaa muistamaan, minkä kuppien alla nameja olikaan.

Ohjeen mukaan ensimmäisillä kerroilla koiran tulee nähdä, kun nami laitetaan kupin alle. Ensimmäisellä kierroksella laudalle laitetaan vain yksi kuppi, jonka alle laitetaan nami. Helmi ihmettelee kuppia, yrittää tassuilla kuopia lautaa ja tämän jälkeen hampailla nostaa kuppia, siinä kuitenkaan onnistumatta. Näyttää siltä, että kupit ovat liian isoja pienen koiran suuhun. Reilun kahden minuutin kuluttua kuppi on kuitenkin onnistuneesti saatu pois kolon päältä ja palkkio ansaittu. Seuraava kierros, yhä yhdellä kupilla, menee jo nopeammin ja Helmi saa ratkaistua ongelman vajaassa minuutissa. Tekniikka on kuitenkin vielä hukassa. Kolmannelle kierrokselle laudalle laitetaan kaksi kuppia ja molempien alle namit. Ensimmäisen kanssa aikaa menee reilu minuutti, mutta kun Helmi keksii oikean tekniikan, nousee toinen kuppi heti ensimmäisen jälkeen. Neljännelle kierrokselle laudalle laitetaan kolme kuppia, joista kahden alle namit. Helmi nostaa myös sen kupin, jonka alle ei ole piilotettu namia. Viidennellä kierroksella, yhä kolme kuppia joista kahden alla namit ja koira näkee kun namit laitetaan laudalle, hoksaa Helmi heti, että yksi kupeista on huijausta. Vain namilliset kupit nousevat ja namiton kuppi jää laudalle pystyyn. Tähän on hyvä päättää ensimmäinen testipäivä.

Seuraavana päivänä jatketaan parin kierroksen verran. Helmi yhä näkee, kun namit laitetaan laudalle. Nyt laudalla on neljä kuppia, joista kahden alla on namit. Tekniikka ja pelin idea on yhä pienen ihmetyksen aiheena, mutta parissa minuutissa oikeat kupit kuitenkin nousevat laudalta. Kahden onnistuneen kierroksen jälkeen on hyvä lopettaa, jotta pelistä jää positiiviset mielikuvat.

Viikon tauon jälkeen on aika palata takaisin pelin pariin. Pelataan yhä neljällä kupilla, joista kahden alla on namit. Helmi nuuhkaisee namitonta kuppia, hoksaa sen jälkeen korkealla pöydän päällä olevat namit ja tähyilee helpompaa ratkaisua. Kun namit eivät kuitenkaan pöydältä tipu suuhun, täytyy ne itse ansaita. Namittomat kupit jäävät taas pystyyn ja Helmi avaa nopeasti namilliset kupit.

On siis aika vaikeuttaa tasoa. Laitetaan Helmin nähden laudalle kaikki seitsemän kuppia, joista neljän alle nami. Luvan saatuaan Helmi alkaa järjestelmällisesti käydä läpi kuppeja ja nostaa vain ne, joiden alla on nami. Toinen kierros samalla tavalla menee kuten ensimmäinen ja Helmi työskentelee järjestelmällisesti. Ohjeiden mukaan peliä voi vielä vaikeuttaa niin, ettei koira näe kun namit laitetaan kuppien alle. Näin toimitaan kolmannen kierroksen kohdalla, mutta tilanne ei muutu. Helmi käy läpi kaikki kupit ja nostaa vain namilliset.

Käyttöohjeissa peli on määritelty vaikeaksi. Käyttöohjeissa ei kuitenkaan ole mainintaa, miten laaja tämä asteikko on. Ainakaan Helmille tämä ei tuntunut vaikealta, joskaan ei myöskään liian helpolta. Mutta ehkä vaikeustasoa voisi vielä uudelleen arvioida ja ylipäätään määritellä, millä perusteilla tuote on arvioitu vaikeaksi. Liian vaikeita aktivointipelit eivät toki saa olla, mutta Helmille sopisi kyllä vielä astetta vaikeampikin aktivointipeli. Toisaalta tämän pelin isona etuna on se, että vaikeustasoa voi säädellä. Selkeiden ja helppolukuisten ohjeiden avulla pelaaminen sujuu mukavasti. Testin päätteeksi voidaan todeta, että ainakin Helmille Hau-Hau Champion Solitaire sopii parhaiten käytettäväksi kerran tai pari viikossa, aivojumpaksi ja aktivoinniksi niille päiville, jolloin lenkkeily jää vähemmälle.

Video Helmistä pelaamassa älypeliä löytyy Koirat.comin videokirjastosta

Hau-Hau Champion Solitaire-älypeli on myynnissä Koirat.comin yhteistyöverkkokauppa Petnetstoressa

Koirat.com - 17.11.2010

Aiheeseen liittyviä uutisia: