Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Torstaina, 01.12.2011 klo 00:28

Koirat.com arvioi: Kodin Eläinlääkeopas

Suomalainen, erityisesti terveydenhoitoalan ammattilaisia palveleva Lääketietokeskus Oy on julkaissut kotitalouksille suunnatun Kodin Eläinlääkeopas-kirjan. Kirjan tavoitteena on ollut tuottaa selkeää, helppolukuista tietoa yksityishenkilöille lemmikkien ja tuotantoeläinten lääkinnästä. Koirat.com luki tämän kirjan ja löysi siitä harmittavia puutteita, mutta myös paljon hyödyllistä tietoa.


Kirja jakaantuu kahteen osaan: ensimmäisessä osassa on listattuna lääkkeet samoine tietoineen, jotka on painettu eläinlääkintäalan ammattilaisille tuotettuun Pharmaca Fennica Veterinaria-teokseen. Toisessa osassa on eri ammattilaisten kirjoittamia, tiiviitä artikkeleita eläinkääkinnästä.

Lääkelistaus-osuudessa lääkkeet on esiteltynä aakkosjärjestyksessä kauppanimen mukaisesti. Kuivaa hakemistotietoa piristävät käyttötarkoituksen ilmaisevat värikoodit ja symbolit. Väliin on myös ripoteltu pieniä toimivia tietoiskuja lääkkeiden oikeaoppisesta käytöstä. Lisäksi osiossa on käytännön ohjeita. Tieto siitä, voiko lääkkeen murskata vai ei hyödyttää monia nirsojen lemmikkien omistajia. Toinen tärkeä lääkelistaus-osiosta löytyvä tieto on kuvailu lääkkeen ulkonäöstä. Tätä tietoa tarvitaan etenkin klassisessa tilanteessa, jossa lemmikki jemmaa lääkkeen kielen alle tai posken sisälle ja sylkäisee sen myöhemmin ulos suustaan. Sanasto-osuudessa avataan monia lääketieteen termejä selkokielelle. Tämä sanasto on erinomainen apu niin kirjaa lukiessa kuin muutenkin lemmikin terveydentilaa koskevien asioiden käsittelyssä.

Kirjan artikkeliosuus ei sitten olekaan niin vakuuttava. Yksi ensimmäisistä artikkeleista käsittelee luotettavaa tietoa ja sellaisen löytämistä. Kun sitten myöhemmissä artikkeleissa kirja väittää ettei Kennelliiton rokotusmääräysten mukaan rokotuksilla ole varoaikaa ja ettei koiran hampaita tule pestä ihmisten hammastahnalla mahdollisten fluorin aiheuttamien vatsaoireiden takia herää epäilys muidenkin kirjan itsensä esittämien tietojen luotettavuudesta. Kennelliiton rokotusmääräysten mukaan rokotteissa on 14vrk varoaika mikäli koiraa ei ole aiemmin rokotettu tai mikäli edellinen rokotus on päässyt vanhentumaan. Mitä tulee niihin hammastahnoihin, olisi fluorin rinnalla syytä mainita xylitolin vaarallisuus koirien hammashoidossa. Monissa markkinoilla olevissa ihmisten hammastahnoissa on xylitolia, joka voi jo pieninä määrinä olla hengenvaarallinen koiralle. Kirja kun on suunnattu myös aloittelijoille eikä heille välttämättä tule mieleen tällaisia. Moni artikkeli jää melkoisen suppeaksi, mutta toisaalta tieto muuttuu nykyään nopeasti ja kirja kuitenkin opastaa hyvin ajankohtaisimman tiedon lähteille.

Kirjan lopusta löytyy kattava listaus yhteystietoja erilaisille aiheeseenkuuluville tahoille, kuten läänineläinlääkäreille ja Eviraan. Jostain syystä listalla mainitaan myös myrkytystietokeskus, joka ei kuitenkaan ole vastannut enää aikoihin eläinten myrkytyksiä koskeviin kysymyksiin. Päätös eläintapausten poissulkemisesta myrkytystietokeskuksen toimenkuvassa astui voimaan vuonna 2006, joten luulisi viidessä vuodessa tiedon kantautuneen myös Lääketietokeskukselle asti? Nykyään myrkytyskysymykset tulee esittää eläinlääkärille. Muutoin lista on kyllä kattava ja yhteystietoja löytyy monenlaisiin tarpeisiin.

Puutteistaan ja virheellisistä tiedoistaan huolimatta kirja on hyvää luettavaa niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin harrastajalle. Aloittelija saa kirjasta eniten irti oppimalla tärkeitä tiedon lähteitä ja huomioonotettavia asioita lemmikin hoidossa. Kokeneemmalle harrastajalle kirjan tärkein anti on Pharmaca Fennica Veterinariasta koostettu lääkelistaus. Kompaktin kokonsa vuoksi kirjan voi ottaa mukaan myös mökille tai lomareissulle, jossa luotettavaa lääketietoa voisi muuten olla hankala saada. Kirjan omien oppien mukaisesti ihan kaikkea lukemaansa ei kannata kuitenkaan uskoa, ei etenkään etenkään artikkeliosiossa.

Kodin Eläinlääkeopas, 2011. Julkaisija: Lääketietokeskus Oy

Koirat.com - 01.12.2011

Aiheeseen liittyviä uutisia: