Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Sunnuntaina, 09.12.2012 klo 13:58

Koirat.com arvioi - Koiransa Näköinen

Koirat.com poimi Otavan kirjauutuuksista Tommi Vuorisen ja Sanna Karppisen kasvojenlukutieteeseen perustuvan teoksen Koiransa näköinen


Koirien ja omistajien samankaltaisuus on myytti, joka elää yhä vahvana. Kirjan tarkoituksena on pohtia tätä myyttiä kasvojenlukuopin eli fysionomian kautta. Kirjan alussa esitellään lyhyesti kasvojenlukuopin perusteita ja tämän jälkeen käydään läpi sata koirarotua fysionomiaan pohjautuen.

Sävyltään kirja on viihteellinen ja liioitteleva eikä sitä tule lukea kuin tietokirjaa. Lyhytkarvaisisten ajokoirien ryhmässä esitellään niin kääpiöpinseri (seurakoira) kuin welsh corgikin (pitkäkarvainen paimenkoira). Kultainen noutaja esitellään remmittä ulkoilutettavana seurakoirana (oikeasti kyseessä on metsästyskoira ja koiran ulkoiluttaminen remmittä on yleensä laitonta). Labradorinnoutajista kerrotaan kyllä ihan oikein vahva metsästysvietti sekä rodun jakautuminen käyttö- ja näyttölinjoihin. Näiden faktojen esittely oikeina tai väärinä ei kuitenkaan ole kirjan tarkoitus, ne vain pohjustavat kasvojenlukuopin pohjalta kirjoitettuja rotu- ja omistaja-analyysejä. Näissä analyyseissä arvioidaan - edelleen viihteen sävyllä, liioitellen ja stereotypioita luoden - niin suun, otsan ja poskien kokoa kuin silmienkin sijaintia ja sitä, mitä esimerkiksi leveä otsa kertoo luonteesta. Ja pakkohan se on myöntää, että osa näistä analyyseista todella pitää paikkaansa. Esimerkiksi liioitellut piirroskuvat staffordshirenterrieristä ja Cesar Millanista havainnollistavat hyvin, miten stereotypia pitää tässä tapauksessa paikkaansa. Analyysit ovat kattavia ja niiden ohella esitellään tunnettuja rodun omistajia sekä tv-sarjoja ja elokuvia, joissa rodun edustaja on ollut näkyvässä roolissa. Skeptisempi kysyy laajojen analyysien kohdalla, ovatko ne tarkoituksella laajoiksi kirjoitettuja (kuten horoskoopitkin) niin, että aina löytyy joku paikkaansapitävä kohta. Mutta eipä kaikkeen tarvitse aina suhtautua niin tiukkapipoisesti.

Lukukokemuksena kirja miellyttää eniten henkilöä, joka rakastaa analysointia. Muille kirjasta riittää hetkeksi hauskaa, mutta pitkäkestoisempaa viihdettä kannattaa hakea muualta. Parhaiten kirjasta saa irti koiraharrastajaryhmä, missä on erilaisia rotuja omistajineen. Voisi olla viihdyttävä ohjelmanumero tällaisen ryhmän tapaamisessa vertailla, pitävätkö kirjan analyysit omistajasta ja koirasta todella paikkaansa.

Tommi Vuorinen, Sanna Karppinen: Koiransa näköinen. Kustantajana Otava

Kirjan kannen kuva on Otavan median käyttöön luovutetusta kuvapankista

Koirat.com - 09.12.2012

Aiheeseen liittyviä uutisia: