Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
UUTINEN - Tiistaina, 06.08.2013 klo 08:54

Tuontikoirat lisäävät geenipoolia, mutta mukaan mahtuu myös pentutehtaiden tuotantoa

Koiramme-lehden kesäkuun numerossa julkaistiin pitkä artikkeli tuontikoirista. Artikkelin mukaan suurin osa Suomeen tuotavista koirista on tarkoin harkittuja lisiä jalostusmateriaaliin, mutta joukkoon mahtuu myös halpoja, sairaita pentutehtaiden tuotoksia.


Kennelliitton jalostuskonsultti Päivi Rantasalo muistuttaa Koiramme-lehden artikkelissa, että koiran tuonnin tarkoituksena tulisi ensisijaisesti olla koirakannan parantaminen eikä niinkään mahdollisuus ylpeillä hienolla ulkomaantuonnilla. Jonkun verran Suomeen tuodaan myyntimielessä kokonaisia pentueita. Yhtenä syynä tähän on suomalaiskoirien kalliit hinnat, mutta myös suosittujen rotujen huono saatavuus. Suomalaiselta kasvattajalta pentua joutuu odottamaan yli vuodenkin. Esimerkiksi ranskanbulldoggeja tuodaan paljon Itä-Euroopasta ja Baltian maista. Osa näistä tuontikoirista on hyviltä kasvattajilta ja koirien paperit on kunnossa, mutta maahan tulee myös paperittomia koiria. Joissain tapauksissa tuontikoira ei edes ole puhdasrotuinen ja paperitkin ovat väärennetyt.

Suomen Ranskanbulldoggit ry:n jalostustoimikunnan edustaja Susanna Thomander ihmettelee tuontikoirien ylenpalttista jalostuskäyttöä: Suomessa kasvatetusta koirasta tiedetään paljon enemmän kuin ulkomailla kasvatetusta. Tuontikoiran käyttö jalostuksessa on aina kotimaisen koiran käyttöä suurempaa arpapeliä ja tästä huolimatta tuontikoiria käytetään jalostukseen suhteessa huomattavasti enemmän kuin kotimaisia yksilöitä.

Saksanpaimenkoirissa on sama tilanne, toteaa Saksanpaimenkoiraliiton jalostusyhdyshenkilö Juha Puurunen. Hän on havainnut samaa, että ulkomaantuonnin käyttäminen jalostuksessa koetaan paljon hienommaksi, vaikka Suomessa olisi hyvää jalostusmateriaalia omastakin takaa. Myös pennun ostajat luovat painetta arvostamalla tuontikoiran pennun korkeammalle kuin kotimaisen koiran. Puurusen mukaan on myös outoa, että suomalaiskoira jätetään käyttämättä jalostukseen jos yhdessäkin jälkeläisessä on joku vika, mutta tuontikoiria käytetään suotta surutta vaikka niistä ei olisi mitään jälkeläisnäyttöä.


Paula Heikkinen-Lehkosen kirjoittama artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Koiramme-lehden numerossa 6/2013.

Koirat.com - 06.08.2013

Aiheeseen liittyviä uutisia: