Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Torstaina, 03.10.2013 klo 18:45

Koiran kanssa matkalla: Koiran tuonti ja vienti eri maihin

Koirat.comissa viime vuonna alkanut juttusarja koiran kanssa matkustamisesta saa nyt jatkoa. Tässä osassa käsitellään koirien tuonti- ja vientimääräyksiä.


Koiran vienti Suomesta ulkomaille

Koirien vienti- ja tuontimääräysten tarkoituksena on ehkäistä tautien leviämistä. Etenkin saarivaltioissa ollaan tarkkana siitä, etteivät saarelle kuulumattomat taudit pääse leviämään saaren alkuperäisiin eläimiin. Osa maista edellyttää koiran laittamista karanteeniin ennen maahan pääsyä. Jokaisella valtiolla on omat sääntönsä ja nämä säännöt tulee tarkistaa sekä heti silloin, kun ulkomaanmatkaa aletaan suunnitella, että myös juuri ennen matkan alkua. Tautitilanne elää ja joskus säännökset voivat muuttua nopeastikin. Lisäksi rokotteiden voimassaoloajoista on eri mailla eri sääntöjä eikä suomalaiseen lemmikkieläinpassiin merkitty rokotteen voimassaoloaika päde aina. Ajankohtaisimman tiedon saa aina kohdemaan suurlähetystön tai tullin tai koira-asioista vastaavan ministeriön sivuilta. Koira-asioista vastaa yleensä ministeriö, jonka vastuulla on myös maatalousasiat. Googlettamalla sopivia hakutermejä ovat (kohdemaan kielellä jos vain mahdollista, muussa tapauksessa englanniksi) "koiran vienti [kohdemaahan]" tai "maatalousministeriö [kohdemaa]". Suomessa koirien tuonti- ja vientiasioista vastaa maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa toimiva Evira

Tavallisimpia tuontivaatimuksia eri maihin ovat mikrosiru ja raivotautirokote. Tatuointi hyväksytään joissain tapauksissa tunnistusmerkintänä mikrosirun sijasta. EU-maiden välillä liikkuville koirille vaaditaan lemmikkieläinpassi. EU-passi on EU-maiden lisäksi käytössä Norjassa, Lichtensteinissa, Sveitsissä ja San Marinossa. Eri valtiot voivat kuitenkin vaatia myös muuta, esimerkiksi muita rokotteita tai karanteenia. Joissain maissa vienti- ja tuontimääräykset ovat osavaltio- tai aluekohtaisia. Lisäksi joissain maissa on kiellettyjä rotuja, joiden tuominen maahan on joko kokonaan kiellettyä tai vaihtoehtoisesti rajoitettua. Mikäli rotu on rajoitettujen listalla, voi tämä tarkoittaa esimerkiksi kuonokoppapakkoa.

Matkustamiselle on eri syitä. Mikäli koiran kanssa jäädään kohdemaahan pidemmäksi aikaa, kannattaa paikalliselta eläinlääkäriltä selvittää alueen rokotusohjelma ja tarvittaessa ottaa koiralle paikallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Joissain maissa koira vaaditaan myös rekisteröitäväksi. Esimerkiksi Ruotsiin vakituisesti muuttavat koirat tulee rekisteröidä eläinlääkärin tai Jordbruksverketin (koirien tuontiasioista vastaava virasto) avustuksella. Saksassa puolestaan suurin osa kunnista ja kaupungeista kerää koiraveroa, joten pysyvästi maahan tullut koira on rekisteröitävä Finanzamtiin (talousasioista vastaava virasto) koiraveronkantoa varten. Jutun loppuun on kerätty linkkejä eri maiden viranomaisille. Monista maista tietoa saa englanniksi, mutta joissain maissa viranomaisten nettisivut ovat vain maan omalla kielellä. Mikäli kommunikointi maan omalla kielellä ei vielä suju, voi kohdemaan suurlähetystöstä pyytää neuvoa. Suomen edustustot ulkomailla löytyvät Ulkoministeriön nettisivuilta.


Koiran tuonti ulkomailta Suomeen

Kaikilta ulkomailta Suomeen tuotavilta koirilta vaaditaan voimassaoleva raivotautirokote, tunnistusmerkintä (mikrosiru tai tatuointi) ja käsittely ekinokokkoosia vastaan. Ekinokokkoosilääkitys annetaan koiralle 1-5 vrk ennen koiran saapumista Suomeen. Lääkitys tulee antaa lähtömaassa ja eläinlääkärin on kirjattava koiran passiin todistus lääkityksen antamisesta.

EU:n alueelta Suomeen tulevilta koirilta vaaditaan lisäksi lemmikkieläinpassi.

EU:n ulkopuolelta tuotaessa määräykset vaihtelevat sen mukaan, onko lähtömaa määritelty Evirassa matalan vai korkean raivotautiriskin maaksi. Matalan riskin maista riittää, että koiralla on voimassaoleva raivotautirokote. Mikäli koiralle on annettu vasta yksi raivotautirokote, tulee odottaa 21vuorokautta ennen koiran tuontia. Korkean riskin maista vaaditaan voimassaolevan raivotautirokotteen lisäksi laboratoriokoe raivotaudin vasta-aineiden määrittämisestä. Lisää tietoa löytyy Eviran sivuilta. Mikäli matkustaja matkustaa EUn ulkopuoliseen maahan ostaakseen sieltä koiran ja palaa sen jälkeen koiran kanssa Suomeen, on kyseessä kaupallinen tuonti. Kaupallista tuontia koskevat määräykset poikkeavat hieman ei-kaupallisen tuonnin määräyksistä. Myös kaupallisen tuonnin määräykset löytyvät Eviran sivuilta

Mikäli koira ei täytä tuontimääräyksiä, voidaan se joko palauttaa kohdemaahan, asettaa karanteeniin tai pahimmassa tapauksessa lopettaa. Koiran tuoja on vastuussa kaikista lisäkustannuksista, joita koiran määräysten vastainen tuonti aiheuttaa.

Riippumatta siitä, tuleeko koiran kanssa EUn alueelta vai EUn ulkopuolelta tulee rajalla valita tullattavaa-kaista. Tulliviranomaiset arvioivat tapauskohtaisesti, ottavatko he koiran papereineen tarkastettavaksi.

Kokemuksia koiran kanssa matkustamisesta kolmeen suomalaisille tuttuun maahan, joihin on erityisvaatimuksia

USA

Säännökset vaihtelevat osavaltioittain mutta jotain yhteisiäkin on. Kaikille osavaltioille yhteinen vaatimus on, että yli 12vk vanhoilla koirilla tulee olla raivotautirokote. Tätä nuoremmat koirat saavat matkustaa maahan vain, mikäli ne asetetaan kotikaranteeniin. Toin maahan 9-viikkoisen pennun, joka siis joutui kotikaranteeniin. Tätä kotikaranteenia valvottiin todella, viranomaiset kävivät ovella, soittelivat ja lähettelivät peloittelevia lappusia. Rajalla minulta tarkistettiin viiteen kertaan ettei matkatavaroissani ole koiranruokaa, koska sen tuominen maahan on kielletty. Monet lentoyhtiöt vaativat lisäksi eläinlääkärin todistuksen siitä, että koiran terveys kestää lentomatkan. Tulliviranomaisten vaatimus tämä eläinlääkärintodistus ei kuitenkaan ole.

Australia

Australian vientisäännökset ovat monimutkaiset ja prosessi on aikaavievä. Prosessi alkaa tuontiluvan anomisella ja tätä varten tarvitaan lukuisia todistuksia ja laboratoriokokeita. Australiassa on myös muutama kielletty rotu (mm. Dogo Argentino ja Presa Canario), joiden tuominen maahan on kokonaan kielletty. Suomesta tulevat koirat joutuvat maahan saapuessaan karanteeniin, jonka kustannuksista vastaa koiran tuoja. Australiassa on todella kuuma kesäaikaan (joulu-helmikuussa) joten lyhytkuonoisten, vanhojen ja paksuturkkisten koirien tuomista näiden kuukausien aikana suositellaan harkittavan tarkasti. Mikäli koira tuodaan maahan näiden kuukausien aikana, toivotaan sen saapuvan maahan joko varhain aamulla tai myöhemmin iltapäivällä. Viranomaiset vievät koiran suoraan lentokoneelta karanteeniin eikä sen luona ole mahdollista vierailla maahansaapumispäivänä. Myöhemmin koiran luona on mahdollista vierailla karanteenissa vierailuaikojen puitteissa. Koira tulee tuoda maahan rahtina, kuljetus matkustamossa ei ole mahdollista. Koiran tuominen Australiaan oli hankala ja kallis prosessi (pelkästään maahantuontilupa- ja karanteenikustannukset ovat halvimmillaankin 1000euroa ja tähän päälle tulevat koiran lentorahtikulut) enkä olisi prosessiin ryhtynyt, mikäli olisin tullut maahan vain lyhyeksi aikaa. Kun kuitenkin muutin maahan pysyvästi, oli tuontiprosessi karanteeneineen ainoa tapa saada rakas koira mukaani uuteen elämääni.

Iso-Britannia

Koiran vienti Englantiin onnistuu vain rahdilla, matkustipa se yksin tai ihmisen kanssa, oli se iso tai pieni. Koiran saa tuoda maahan vain Defran (Iso-Britannian elintarvikevirasto) hyväksymää reittiä. Finnairin suora lento Heathrowlle on yksi näistä hyväksytyistä reiteistä. Koiran rahtikuljetus pitää varata etukäteen lentoyhtiöltä. Varauksen jälkeen yhtiö lähettää rahdista liitteet sähköpostiin, jotka pitää palauttaa allekirjoitettuna ja täytettyinä, lisäksi liitteinä pitää olla valokopiot kaikista lemmikkipassin sivuista, joissa on merkintöjä, ja kaikki muut mahdolliset dokumentit, joita saatetaan tarvita. Rahti on kallista - keskikokoisen koiran rahti maksoi 700 euroa. Koira maksetaan vasta lähtöpäivänä, luovutushetkellä, rahtiterminaaliin. Koira luovutetaan 4 tuntia ennen lennon lähtöaikaa Finnairin rahtiterminaaliin, joka sijaitsee n. 5-10 minuutin kävelymatkan päässä varsinaisesta lähtöterminaalista. Fiksuinta on olla ajoissa paikalla, tsekata ensin itsensä ja matkalaukkunsa sisään, ja sitten liikkua koiran&boksin kanssa kohti rahtiterminaalia. Koira kannattaa ulkoiluttaa huolella ennen rahtiterminaaliin menemistä.

Kun koira saapuu Heathrowlle, se pitää hakea erikseen ARC:stä, Animal Reception Centeristä. Eli käytännössä kunhan saa itsensä ja matkatavaransa ulos, voi aloittaa matkan kohti karanteenikeskusta. Ensimmäiseksi täytyy käydä toimistolla maksamassa koiran lunastuskulut, n. 50-70 puntaa (tätä varten kannattaa olla käteistä puntina valmiina, eivät ota euroja), allekirjoittamassa muutamat laput, ja sen jälkeen voi siirtyä tien toiselle puolelle itse keskukseen odottamaan lemmikin luovutusta. Lemmikin voi saada puolessa tunnissa, tai jopa vasta 1,5h kuluttua lennon laskeutumisesta. Viranomaiset tutkivat erittäin tarkkaan kaikki paperit ja liikenne Heathrowlla on vilkasta.

Maahantuontivaatimuksina on EU-passi, raivotautirokote ja mikrosiru. Mikäli koira tuodaan maahan suoraan Suomesta, ei heisimatolääkitystä vaadita. Monista muista EU-maista tulevilta koirilta vaaditaan heisimatolääkitys, joten tämän kanssa on syytä olla tarkkana. Viranomaiset suosittelivat heisimatolääkitystä myös Suomesta tulevalle koiralle, vaikka se ei pakollinen olekaan. Englannissa ovat myös erittäin, tarkkoja papereista, Suomessa niitä tuskin koskaan vilkaistaan. Mieluummin siis liikaa leimoja kuin liian vähän. Irlantiin on samat tuontivaatimukset kuin Iso-Britanniaankin ja vaikka punkkikäsittely ei olekaan enää pakollinen, suosittelevat viranomaiset sen ottamista ja leiman hankkimista joka tapauksessa. Tiettyjen vaarallisina pidettävien koirarotujen vienti Iso-Britanniaan on kokonaan kielletty. Näitä ovat mm. pitbullterrieri, dogo argentino, fila brasileiro ja japanese tosa.




Ruotsin tuontimääräyksistä vastaa Jordbruksverket

Viron tuontimääräyksistä löytyy tietoa Viron tullin sivuilta

Australian tuontimääräyksistä vastaava viranomainen on Department of Agriculture

Iso-Britannian viranomaisilla on paraikaa nettisivuston uudistustyö käynnissä, tuontimääräykset löytyvät tällä hetkellä DEFRAn uudistetuilta sivuilta

Irlannin vastaava viranomainen on Department of Agriculture, Food and Marine

Saksassa asioista vastaa Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz

Espanjan osalta tiedon saa viranomaiselta nimeltä Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente

Lentomatkustuksesta enemmän Koiran kanssa matkalla-sarjan lentomatkustusta käsittelevässä osassa.

Koirat.com - 03.10.2013

Aiheeseen liittyviä uutisia: