Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Saksanpaimenkoirayhdistyksen näytös

Saksanpaimenkoirayhdistyksen näytös

UUTINEN - Maanantaina, 19.04.2010 klo 02:16

Näyttelyturistina Saksassa - Berliinin KV tarjosi tuttua tunnelmaa ja erikoisia titteleitä

17–18.4.2010 järjestettyyn näyttelyyn oli ilmoitettu yhteensä n. 2700 koiraa, jotka edustivat 260 eri rotua. Kokonsa puolesta näyttely vastasi siis tavallista suomalaista kansainvälistä näyttelyä. Järjestelyiden ja arvostelun puolesta näyttely olikin sitten hieman erilainen.


Berliinin 43. kansainvälinen koiranäyttely järjestettiin nyt viikonloppuna Berliinin messukeskuksessa. Tilaa oli suht mukavasti, vaikka paikoitellen Suomesta tuttua ahtautta oli kyllä havaittavissa käytävillä. Järjestäjät olivat tuoneet kehien laidalle häkkirivistöjä näytteilleasettajien käytettäväksi, mutta toki koiran sai sijoittaa myös omaan häkkiin.

Arvostelu eteni eri tavalla kuin Suomessa: urokset ja nartut arvosteltiin kyllä erikseen, mutta luokat etenivät eri järjestyksessä. Ensin arvosteltiin veteraanit, sitten pennut, juniorit, nuoret, valiot, käyttöluokka ja vasta viimeiseksi avoin luokka. Luokan arvostelun jälkeen koirat sijoitettiin ja osa koirista jatkoi kilpailua titteleistä ja serteistä. Koirat eivät saaneet laatuarvosanasta kertovia värinauhoja ja ruusukkeidenkin värit olivat erilaiset: esimerkiksi Cacib-ruusuke loisti keltaisen ja mustan yhdistelmänä. Myös Suomesta poikkeavia titteleitä oli jaossa. Kansallisten Deutscher Jugend-Champion VDH (Saksan juniorimuotovalio) ja Deutscher Veteranen-Champion VDH (Saksan veteraanivalio) lisäksi tässä näyttelyssä oli tarjolla paikalliset erikoistittelit Sieger Berlin ja Jugendsieger Berlin eli Berliinin voittaja ja Berliinin juniorivoittaja.

Koirarotujen arvostelun väriluokatkin erosivat suomalaisesta: Saksassa omissa väriluokissaan arvostellaan mm. seuraavat rodut:
amerikan cockerspanielit (yksiväriset pl. musta, kirjavat, mustat ja blackandtanit)
briardit (fauvet ja harmaat, mustat)
bracco italianot (kastanjanruskeat, valko-oranssit)
chow chowit (mustat ja siniset, muunväriset)
dobermannit (ruskeapunaiset, mustapunaiset)
cockerspanielit (yksiväriset, kirjavat)

Lisäksi jotkut rodut, jotka arvostellaan Suomessakin värien mukaan, ovat Saksassa luokiteltu eri tavalla. Esimerkiksi villakoirat ja tanskandoggit arvostellaan kaikki värit erikseen. Suomessahan osa väreistä arvostellaan erikseen, osa kahden värin yhdistelminä.

Monipuolista oheisohjelmaa

Myös oheisohjelmaan oli panostettu Berliinissä. Päivän aikana nähtiin niin temppuesitys, saksanpaimenkoirayhdistyksen näytös kuin terapiakoiraesittelykin. Useat eri rotuyhdistykset esittäytyivät omilla näyttelypisteillään ja koiraharrastusyhdistykset olivat paikalla jakamassa tietoa toiminnastaan. Tarvikemarkkinatkin kävivät kuumana, kun erikoistarjouksessa oli kymmenissä myyntipisteissä kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta. Erikoistarjouksessa olivat koiranpedit, joita useampi kauppias myi halvimmillaan jopa 5 eurolla.

Näyttelypäivä Saksassa on siis monilta osin samanlainen kuin Suomessa, mutta vähintään yhtä monilta osin myös erilainen. Saksassa järjestetään vuosittain muutama kansainvälinen koiranäyttely, joista Berliinin näyttely sijoittuu huhtikuulle. Muita kv-näyttelykaupunkeja ovat mm. München, Rostock, Bremen, Dortmund ja Stuttgart. Lisää tietoa löytyy mm. tältä sivustolta.

Pieni saksalainen koiranäyttelysanasto:

VDH - Verband für das Deutsche Hundewesen, Saksan kennelliitto
Hundeausstellung - koiranäyttely
Rüden - urokset
Hündinnen - nartut
Veteranenklasse - veteraaniluokka
Jüngstenklasse - pentuluokka
Jugendklasse - junioriluokka
Zwischenklasse - nuorten luokka
Champion-Klasse - valioluokka
Gebrauchshundklasse - käyttöluokka
Offene Klasse - avoin luokka
Zuchtgruppe - kasvattajaryhmä
Paarklassen - pariluokka
Nachzuchtgruppe - jälkeläisryhmä
Züchter - kasvattaja
Eigentümer - omistaja
Vorzüglich - erinomainen
Sehr gut - erittäin hyvä
Gut - hyvä

Koirat.com - 19.04.2010

Aiheeseen liittyviä uutisia: