Julkaise Twitterissä Jaa MySpacessa Jaa Deliciousissa Tilaa uutiset Googleen
Koirat.com kuvituskuva
UUTINEN - Lauantaina, 16.04.2011 klo 16:51

Koirat.com arvioi: Alexandra Horowitz - Koiran silmin: mitä koira näkee, haistaa ja ymmärtää

Yhdysvalloista kotoisin olevan eläinpsykologi Alexandra Horowitzin esikoisteos havahduttaa koiranomistajan tarkkailemaan koiraansa täysin uudella tavalla. Kirja haastaa monet voimassaolevat käsitykset koirista ja niiden hoitamisesta. Kaikkeen kirja ei kuitenkaan anna vastausta, vaan kannustaa koiranomistajaa tekemään itse havaintoja ja niiden perusteella tulkintoja.


Columbian yliopistossa psykologiaa opettavan Horowitzin esikoisteos, alkuperäiseltä nimeltään Inside of a dog: What dogs see, smell and know on nyt julkaistu suomeksi (Gummerus 2011). Horowitz kirjoittaa vuoropuhelua tieteellisen tutkimusten ja omakohtaisten kokemustensa välillä, ottaen lukijansa välillä keskusteluun mukaan. Hän kannustaa tarkkailemaan lukijan omaa koiraa, astumaan koiran saappaisiin ja ajattelemaan koiran asioita koiran näkökulmasta. Lisäksi hän innostaa tekemään havaintoja niin koirasta itsestään kuin ympäröivästä maailmastakin ja tulkitsemaan niiden merkitystä koiran silmin.

Kirjassaan Horowitz kyseenalaistaa monia vallalla olevia käsityksiä koiran hoitamisesta ja käyttäytymisestä. Näistä ajankohtaisimpana kritisointi koirien inhimillistämistä kohtaan. Horowitzin mukaan koirien sadetakit ja lenkkien jälkeiset kurapesut palvelevat vain ja ainoastaan ihmistä. Monessakin kohtaa Horowitz tekee pesäeroa susien ja koirien välille, eikä koirien käyttäytymistä saisi enää peilata susien käyttäytymisen kautta. Toisaalta Horowitz esittelee myös niitä tilanteita, joissa hän perustelee koirien käyttäytymistä nimenomaan susien vastaavalla käytöksellä.

Kirjan ansioksi on ehdottomasti luettava se, että se ei esittele kaikista tapauksista pelkästään yhtä koulukuntaa, vaan useampia kilpailevia. Tämä jättää lukijalle tilaa pureskella lukemaansa ja valita itse kantansa. Eikä Horowitz tyydy pelkästään kyseenalaistamaan koirien psykologiaa vaan hän myös kritisoi susilaumasta vallalla olevaa käsitystä alfa-johtajapari-mallista. Sadetakkien ohella hyvä esimerkki kirjan esittämistä kysymyksistä liittyy koiran ruokavalioon: monien mielestä koiran ruokavalion kuuluu perustua suden ruokavalioon. Horowitzin mukaan koira on jalostettu elämään ihmisen kanssa ja alkuaikojen koirat söivät samaa mitä ihminenkin. Tällä perusteella koiralle sopisi ruokavalioksi kaikki se, mitä ihmisenkin lautasella on. Kirjan esittämä kritiikki menee jopa niin pitkälle, että se kyseenalaistaa oman alansa, koirapsykolgian, tutkimustuloksia. Horowitzin mukaan monet koirat ”epäonnistuvat” kokeissa, koska niiden ajattelu ja logiikka perustuu täysin eri lähtökohdille kuin mitä ihmisen. Ihmisen on luonnollisestikin hankala asettaa kokeelle ja sen tulosten arvioinnille muuta lähtökohtaa kuin ihmisen käytökseen vertaaminen.

Välillä Horowitzin sävy menee hyvin tieteelliseksi. Tavallinen kotikoiran omistaja ei näistä pätkistä saa irti juuri mitään. Toisaalta harrastajalle ja enemmän asioista kiinnostuneelle nämä pätkät ovat oiva taustatiedon lähde. Kirja sopiikin kaikille koirista kiinnostuneille harrastuneisuuden tasoon katsomata. Jokaiselle koiranomistajalle kirja tarjoaa ihailtavan paljon pohdittavaa ja toisaalta se auttaa ymmärtämään omaa koiraa jokapäiväisessä elämässä. Monesti ihminen kuvittelee nuolaisujen tarkottavan koirillekin sitä mitä ne ihmisille tarkoittavat – suukkojen välittämää läheisyyttä ja kiintymyksen osoitusta. Todellisuudessa koirat kuitenkin nuolevat saadakseen omistajansa ruokkimaan koiraa.

Kun kirja on koko matkan haastanut lukijaansa, kyseenalaistanut, pakottanut pohtimaan vallalla olevia mielipiteitä koirien elämästä ja jopa saanut lukijansa testaamaan omaa koiraansa, tulee lopusa pieni pettymys. Yhtäkkiä Horowitz kehottaa lukijaa hankkimaan sekarotuisen ”koska ne ovat terveempiä ja muutenkin parempia”. Tälle koiramaailman kenties kiistellyimmälle väitteelle Horowitz ei kuitenkaan tapojensa vastaisesti tarjoa mitään perusteluita. Kokonaisvaltaista lukunautintoa kirjan ainoa perustelemattomaksi jäävä väite ei onneksi pilaa. Kirjan luettuaan jokainen koiranomistaja miettii taatusti toisenkin kerran ennenkuin remmilenkillä kiskoo koiraansa pois mielenkiintoisten hajujen ääreltä. Ja jos haluaa koiran ehdoilla ajatella, vaihtaa sadetakkilenkin sisällä tapahtuvaan aktivointituokioon.

Alexandra Horowitz – Koiran silmin: Mitä koira näkee, haistaa ja ymmärtää. Saatavissa kirjakaupoista kautta maan ja mm. Adlibriksen verkkokaupasta

Koirat.com - 16.04.2011

Aiheeseen liittyviä uutisia: